• Φωτογραφία της παραπολιτικής στήλης The Predator

    Predator

    Τι θα πει ο Μητσοτάκης την Δευτέρα, ο Μαρινάκης και η γυναικεία ψήφος, η εμφάνιση Μπρατάκου, τα γενέθλια της Ροκοφύλλου και η Chanel και ο μονοψήφιος Ανδρουλάκης

    • The Predator

    Κυριάκος Μητσοτάκης: It’s the economy, stupid!

    Η οικονομία, η ανάπτυξη και η αγορά εργασίας θα είναι το τρίπτυχο της πρώτης θεματικής συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα.

    Κι αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι.

    Η οικονομία αποτελεί και θα αποτελέσει, το ισχυρότερο χαρτί στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δρόμο προς τη δεύτερη τετραετία.

    Και η αλληλεξάρτηση της ανάπτυξης με την αγορά εργασίας, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του προέδρου της ΝΔ για την επόμενη μέρα.

    Με δεδομένη και την απόφασή του να προτάξει τις αυξήσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, στις εξαγγελίες- δεσμεύσεις προς τους πολίτες.

    Όπως μαθαίνει ο Predator, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα, θα κάνει απολογισμό της πορείας αυτού που αποκαλεί «ιστορία οικονομικού μετασχηματισμού», το πέρασμα δηλαδή, από την εικόνα του ασθενούς της Ευρώπης και το «πείραμα του λαϊκισμού», στις «μεταρρυθμίσεις της κοινής λογικής», που οδηγούν σταδιακά αλλά αμετάκλητα τη χώρα στο ρόλο των πρωταγωνιστών του πυρήνα της Ευρώπης, όπως απέδειξε και η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

    Ταυτοχρόνως, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει το σχέδιο του για την δεύτερη τετραετία που περικλείεται στο «φιλελεύθεροι στην οικονομία- προοδευτικοί στην κοινωνική πολιτική»

    Αυτό που η στήλη βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρον για τη στρατηγική Μητσοτάκη στο αμέσως προσεχές διάστημα, είναι η επίκληση του προοδευτισμού, όπως ο ίδιος, ως κεντροδεξιός πολιτικός, τον εννοεί.

    «Έχω υποστηρίξει ότι η επόμενη φάση της ανάπτυξης στην Ελλάδα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από χρέος, αυτό συνέβη άλλωστε όταν η χώρα χρεοκόπησε, αλλά πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στην καινοτομία, στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση, και όλα αυτά σε ένα πνεύμα δικαιοσύνης», έλεγε προσφάτως σε συνομιλητές του, υπενθυμίζοντας παράλληλα, ότι κατάφερε να φέρει στη ΝΔ ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ ένα κεντροδεξιό κόμμα στο παρελθόν, εκφράζοντας δε, την ελπίδα ότι «θα μπορέσω να το επαναλάβω αυτό στις ερχόμενες εκλογές».

    Πώς μεταφράζονται όλα αυτά;

    Όταν ο κ. Τσίπρας θα έχει ως στρατήγημα το «Δικαιοσύνη παντού», ο κ. Μητσοτάκης θα αντιπαραβάλλει το «Ανάπτυξη με Δικαιοσύνη».

    Το dabate ανάμεσα σε «λαϊκιστές με παρελθόν» και «προοδευτικούς δημοκράτες με ρεαλιστικές λύσεις», όπως όλα δείχνουν, αντικαθιστά το κλασσικό «Αριστερά- Δεξιά», με ότι αυτό συνεπάγεται για το αφήγημα των πολιτικών αντιπάλων και την λαϊκή ετυμηγορία.

    Ο Νίκος Παππάς, ο Αρτέμης Αρτεμίου, ο Μανώλης Πετσίτης και το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ

    Τη ρήση του Σεφέρη «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον» φαίνεται ότι σιγοψιθυρίζουν όλο και συχνότερα –και με μεγαλύτερη ένταση- στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ατενίζοντας την αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου και τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για «τσάντες με χρήματα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για «τόνους sms από τον Παππά στον Καλογρίτσα» και ούτω καθ’ εξής.

    Παρά τις μηνήσεις Παππά, μαθαίνουμε ότι «το πράγμα θα έχει συνέχεια».

    Ότι στο «κάδρο», μετά από τον Αρτέμη Αρτεμίου, γνωστό Κύπριο δικηγόρο με φερόμενη εμπλοκή σε off shore και άλλες «γκρίζες» ιστορίες, το ταξίδι στη Βενεζουέλα, με το λιαρ τζετ του Μαχέντ Χαλίλ, ενός από τους πλέον ευνοούμενους επιχειρηματίες του καθεστώτος Μαδούρο, θα μπει ξανά και ο… Μανώλης Πετσίτης, φίλος και σύμβουλος του Νίκου Παππά, που, μεταξύ άλλων, έβγαζε selfies στο πρωθυπουργικό πόντιουμ στο Μαξίμου και είδε, λέγεται, τα επίσημα εισοδήματά του να εκτοξεύονται επί ΣΥΡΙΖΑ, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να τον χαρακτηρίζει παρατρεχάμενο και «τσαντοκουβαλητή».

    Stunning!

    Με την έννοια του σοκαριστικού, όχι του πανέμορφου….

     

    Ο Παύλος Μαρινάκης, οι γυναίκες και τα φαινόμενα βίας

    Μπορεί η λεγόμενη κεντρική πολιτική σκηνή να κατακλύζεται από την πόλωση και την τοξικότητα, αλλά, ευτυχώς, συμβαίνουν και πράγματα που ενώνουν.

    Όπως, για παράδειγμα, η εκδήλωση για τις «πολιτικές κατά της βίας, όσα έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ο Predator εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι η τεράστια αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» ήταν πραγματικά κατάμεστη, όχι μόνο από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που διοργάνωσε την εκδήλωση, αλλά και από πολίτες, στην συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες.

    Κρατήστε την έμφαση που δίνει και θα εξακολουθήσει να δίνει ο Πρωθυπουργός στα γυναικεία ζητήματα.

    Θα είναι ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας και ο Γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, από τους κεντρικούς ομιλητές της συγκεκριμένης εκδήλωσης, έχει αναλάβει ειδικό ρόλο, με στόχο να ενισχυθούν τα ποσοστά σε κάποιους ποιοτικούς δείκτες των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός.

    Αν το 2019 οι πολίτες ψήφισαν κατά μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία με τη λογική της προοπτικής, το 2023 πιστεύω ότι θα ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, με τη λογική της επιβράβευσης και της ελπίδας για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον, συνηθίζει να λέει ο «ψηλός»

    Και μέλλον χωρίς γυναίκες δεν μπορεί να υπάρξει.

    Ν’est-ce pas?

     

    Ο Γιάννης Μπρατάκος και η Έλενα Ράπτη…

    Μια ακόμα δημόσια εμφάνιση από κοινού για τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Γιάννη Μπρατάκο και την βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ κα. Έλενα Ράπτη.

    Το «ραντάρ» του Predator τους «συνέλαβε» στο πασίγνωστο και πολυσύχναστο Athénée (πρώην Zonar’s) στην συμβολή Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου.

    Ξαφνικά, από τα βάθη του υποσυνείδητου ανάβλυσε το «εκ του οράν το εράν», τα λόγια του Βιργίλιου « Omnia vincit amor», αλλά και αυτά της αείμνηστης Ζώρζ Σαρή:

    «Ο ουρανός είναι ασυννέφιαστος. Γλυκιά μου Αθήνα!

    – Πάμε στου Ζόναρς;

    – Στου Ζόναρς; Η χαρά της Ζωής της πνίγει την ανάσα».

    …και τα γενέθλια της Αννας Ροκοφύλλου

    Δυο τραπέζια πιο κει, γιόρταζε τα γενέθλιά της η Άννα Ροκοφύλλου, υποψήφια με τη ΝΔ στην Α’ Αθήνας.

    Ο σύζυγός της Σπήλιος Μανιάς, συμμαθητής, γείτονας και κολλητός φίλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τα μαθητικά τους χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών, και οι στενοί της συνεργάτες στο πολιτικό της γραφείο, της είχαν ετοιμάσει μια μικρή έκπληξη και …μια μεγάλη τούρτα, με ένα ευμέγεθες «Happy Birthday».

    Γνωστός ψιθυριστής δεν έχασε την ευκαιρία να ανασύρει τον αφορισμό της Coco Chanel, τον οποίο η γαλλοτραφής Άννα γνωρίζει καλά: Κανένας δεν είναι νέος μετά τα σαράντα, αλλά μπορεί να είναι κανείς ακαταμάχητος σε όλες τις ηλικίες.

    Στη μάχη των εκλογών και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

    «Παρών» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα δώσει και ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος, παρά τις υποχρεώσεις του ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ουδέποτε έπαψε να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη ΝΔ.

    Όπως τόνισαν μάλιστα στο Predator στενοί του συνεργάτες, «ο Βαγγέλης έχει άψογες σχέσεις και συνεργασία τόσο με τον Γιάννη Μπρατάκο όσο και με τον Παύλο Μαρινάκη», με τους οποίους, εκ του θεσμικού τους ρόλου, συνομιλεί πιο τακτικά.

    Τα ίδια πρόσωπα από το περιβάλλον του πρώην προέδρου της ΝΔ θυμίζουν με νόημα ότι ο πολύπειρος κρητικός, μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει επικεφαλής της προεκλογικής μάχης στις εκλογές του 2012, μετά από απόφαση του Αντ. Σαμαρά.

    Και, φυσικά, «όπως πάντα, θα είναι στην πρώτη γραμμή και αυτής της μάχης της ΝΔ».

    Σε ρόλο που αναλογεί στο ειδικό του βάρος και στη δύναμη του να συσπειρώνει, υποθέτω.


    Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων και τα πρώτα μονοψήφια ποσοστά για τον Νίκο Ανδρουλάκη…

    Στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων (πλην επικρατείας) αναμένεται να προχωρήσει ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, μετά από «κυοφορία» μηνών εξαιτίας και της ανακατανομής των εδρών λόγω της απογραφής.

    Η ανακοίνωση συμπίπτει με τα πρώτα μονοψήφια ποσοστά (9,7%) για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, που καταγράφουν δημοσκοπήσεις (Metron Analysis- Mega) με τον ίδιο να εμφανίζεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός μόνο για το 6% των ερωτηθέντων.

    Άξια λόγου είναι και η σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ, της τάξεως των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων από τον προηγούμενο Δεκέμβριο (αν και τον Ιανουάριο αύξησε ελάχιστα της δυνάμεις του), όπως και η σχεδόν ισόποση απομείωση των προσωπικών ποσοστών του κ. Ανδρουλάκη στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός, γεγονός που αποτιμάται και ως δυσαρέσκεια και για τις προσωπικές επιλογές του ηγέτη του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος.

    Το διπλό πρόβλημα της Χαριλάου Τρικούπη, όπως μας λένε έγκυροι δημοσκόποι στο Predator, είναι αφενός οι χειρισμοί και οι συμβολισμοί στο λεγόμενο Qatar Gate με την εμπλοκή Καϊλή, αφετέρου η ασάφεια σε αυτό που αποκαλείται κυβερνησιμότητα.

    Ως προς το πρώτο, καταγράφεται (δημοσκόπηση Opinion Poll) ότι οι πολίτες είναι σχεδόν διχασμένοι αναφορικά με τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Καϊλή (43,2% υπερ-42% κατά).

    Ενώ, κι αυτό έχει τη σημασία του, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα 32.8% που δηλώνει ότι οι χειρισμοί Ανδρουλάκη δεν είναι σωστοί.

    Αν ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι υπέρμαχος των ανατροπών από …ηρωικές μειοψηφίες, τότε, ίσως, θα πρέπει να ξαναδεί τις επιλογές του, κυρίως τον αφορισμό «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός», που όπως δείχνουν και οι αντιδράσεις των πολιτών, όχι μόνο δεν κάνει «γκελ» στην κοινωνία, αλλά, το αντίθετο, προκαλεί απαξίωση του κεντρικού μηνύματος του σημερινού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

    Διότι είναι άλλο να λες «δεν είμαστε στην ίδια όχθη της Ιστορίας ούτε με τη ΝΔ του Μητσοτάκη ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα» κι άλλο να λες «δεν θα δεχθώ να συγκυβερνήσω με αυτόν που επέλεξε ο ελληνικός λαός».

    Εκτός κι αν ο κ. Ανδρουλάκης έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο την ηγεσία σε ένα περιχαρακωμένο μικρό «γαλατικό χωριό» -κάτι για το οποίο θα τον «βόλευε» η αυτοδυναμία Μητσοτάκη- όπως υποστηρίζουν κοινοβουλευτικά στελέχη που συνδέονται εδώ και δεκαετίες με την προοδευτική παράταξη.

    Εμείς, ούτε που θέλουμε να το πιστέψουμε.

    Εξάλλου, μια τέτοια στρατηγική, προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξει καμία εσωκομματική αμφισβήτηση του κ. Ανδρουλάκη την επόμενη μέρα της δεύτερης κάλπης.

    Το πρώτο, η αυτοδυναμία Μητσοτάκη, με τα πολιτικά μαθηματικά, μπορεί να συμβεί. Το κακό για τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι μπορεί να μην συμβεί το δεύτερο.

    Να τεθεί, αργά ή γρήγορα, εν αμφιβόλω ο ίδιος από συντρόφους του.

    …και η παραίτηση της εβδομάδας

    Θα ακούσατε για μια ακόμα ηχηρή παραίτηση στελέχους του ΠΑΣΟΚ -και μάλιστα του Γραφείου Τύπου- που είχαμε πριν από λίγες ώρες.

    Πρόκειται για τον Παντελή Περιβολάρη, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, καταγγέλλει «λίστες απολύσεων υπαλλήλων που δεν στήριξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές».

    Ενώ, κατηγορεί τον πρόεδρο του κόμματος για ακατανόητη (από τον ίδιο) στρατηγική, καθώς, τη μια επαγγέλλεται αυτόνομη πορεία και την επομένη ταύτιση του πολιτικού λόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Κρατήστε δύο στοιχεία τα οποία, πιθανώς, λένε πηγές του Predator, προμηνύουν συνέχεια.

    Πρώτον, ότι ο κ. Περιβολάρης θα κατέβαινε υποψήφιος στην μονοεδρική της Καστοριάς.

    Και, δεύτερον και κυριότερο, ο παραιτηθείς θεωρείται από τους στενούς πολιτικούς φίλους του Ανδρέα Λοβέρδου.

    Ο οποίος Ανδρέας Λοβέρδος, τη Δευτέρα που μας πέρασε, διεμήνυε ότι «Μέχρι τώρα κρατήθηκα εκτός γιατί ήθελα τον καινούργιο αρχηγό να μην τον δυσκολεύω με τις δικές μου παρεμβάσεις. Από σήμερα είμαι παίκτης γιατί πάμε σε εκλογές και θα είμαι μπροστά».

    Πάντως, αν δεν μας διέφυγε, δεν είδαμε επίσημη απάντηση, έστω και μέσω διαρροών, για τη σοβαρότατη καταγγελία Περιβολάρη περί λιστών απολύσεων «αντιφρονούντων» υπαλλήλων.

     

    Ο Κ. Μπακογιάννης, ο Εκρεμ Ιμάμογλου και η διπλωματία των πόλεων.

    Το να συγκεντρώσεις 66 Δημάρχους από 10 βαλκανικά κράτη στην Αθήνα, ανάμεσα τους και ο διωκόμενος από τον Ερντογάν Εκρέμ Ιμάμογλου, από μόνο του λέει πολλά.

    Ο λόγος για την πρωτοβουλία του κ. Κώστα Μπακογιάννη και τη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών πόλεων, που ξεκινά αύριο με επίκεντρο την Τεχνόπολη στο Γκάζι, σηματοδοτώντας την ανάληψη από την ελληνική πρωτεύουσα της προεδρίας της συγκεκριμένης κίνησης, η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με πρωτεργάτες τους Δημάρχους της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης.

    Ο κ. Μπακογιάννης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο Predator, δίνει μεγάλη έμφαση στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ταυτίζοντάς την μάλιστα, με την «επιστροφή της Αθήνας, μετά από πολλά χρόνια».

    Επιστροφή «με αυτοπεποίθηση και νέο δυναμισμό που δίνει ένα μήνυμα στην ευρύτερη περιοχή για τον ρόλο της Ελλάδος».

    Ο Δήμαρχος υπογραμμίζει ότι «οι δήμοι είναι σαν τα αμορτισέρ τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς». Και, επιπλέον, θέλει να χτίσει «γέφυρες αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού, συνεργασίας και συνεννόησης», μέσα και από τη διπλωματία των πόλεων.

    Μακάρι, διότι, όπως γνωρίζει, καλύτερα από μας, κάτι τέτοιο, στην πράξη, δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει τον κόπο.

    Το βέβαιον είναι ότι το δίδυμο Μπακογιάννη-Ιμάμογλου, δίπλα-δίπλα, αποτελεί μια πολύ δυνατή εικόνα στη συγκεκριμένη συγκυρία και ένα ισχυρό μήνυμα με προοπτική.

    Ο Predator και ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν

    Στις 14 Μαΐου, λοιπόν, οι εκλογές στην Τουρκία, όπως «έδειξε» πριν από λίγες ώρες ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε κομματική συνεδρίαση.

    «Ο αείμνηστος Μεντερές μπήκε στις καρδιές του έθνους στις 14 Μαΐου 1950 λέγοντας ότι αρκεί πια ο λόγος του έθνους, και βγήκε από την κάλπη με μια συντριπτική νίκη. Θα ξεκινήσουμε τον αιώνα της Τουρκίας, του έθνους μας, 73 χρόνια μετά, για άλλη μια φορά την ίδια ημέρα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος την Τετάρτη.

    «Όπως μαθαίνει ο Predator, ο Τούρκος Πρόεδρος προσανατολίζεται να πάει σε εκλογές στις 14 Μαΐου», γράφαμε στις 27 Νοεμβρίου.

    «Ο Ερντογάν θα προσφύγει στις κάλπες στην Τουρκία αυτή την συμβολική ημερομηνία (σηματοδοτεί τη νίκη Μεντερές στις εκλογές του 50 στην Τουρκία)», σας λέγαμε στις 3 Δεκεμβρίου.

    Scripta manent.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα κρίσιμα ραντεβού Μητσοτάκη στο Νταβός, η ΠτΔ και η «θεσμική εκτροπή» ανήμερα της ταφής του Κωνσταντίνου και ένα ερώτημα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη