• Οικονομία

    Τριπλός φόρος για εκατομμύρια φορολογούμενους

    Χρήστος Σταϊκούρας - Eurogroup - ΦΠΑ - Ecofin

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Ελάχιστες ώρες απομένουν μέχρι την καταβολή μιας σειράς από φορολογικές υποχρεώσεις εκατομμυρίων φορολογουμένων. Πρόκειται για την πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ.

    Μέχρι τα μεσάνυχτα θα πρέπει να πληρωθεί η 4η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν φέτος χρωστικό εκκαθαριστικό.

    Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του φόρου προβλέπει πως η 5η δόση πληρώνεται έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, η 6η έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022, η 7η έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και η 8η και τελευταία δόση έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.

    Ο συνολικός πρόσθετος φόρος των φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, ανέρχεται σε 3,17 δισ. ευρώ.

    Μέχρι τα μεσάνυχτα θα πρέπει να καταβληθεί και η 6η δόση (από τις συνολικά 10 ) του ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό του συγκεκριμένου φόρου ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη πληρωθεί πολύ πάνω από το 50% – 60% του φόρου, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν εφάπαξ.

    Σήμερα εκπνέει η προθεσμία απόδοσης της πρώτης δόσης του ΦΠΑ για το γ’ τρίμηνο του 2022 για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και για τον φόρο του Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία.

    Ρυθμίσεις οφειλών

    Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως και 24 δόσεις, με την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.

    Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση της εφορίας δεν χρειάζεται να έχει αφήσει απλήρωτη τη δόση του φόρου και να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΑΔΕ: Ψητοπωλείο στα Χανιά λειτουργούσε πέντε χρόνια χωρίς… ταμειακή μηχανή



    ΣΧΟΛΙΑ