• Business

    «Ναυάγιο» ο διαγωνισμός για τα απορρίμματα στο Γραμματικό

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), Γιώργος Πατούλης (Περιφέρεια Αττικής)


    Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για τη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό που διεκδικούν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στη διαγωνιστική διαδικασία. Πρόκειται για το έργο αξίας 138 εκατ. Ευρώ, το οποίο διεκδικούσαν οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Ελλάκτωρ και Intrakat αλλά αποκλείστηκαν ύστερα από αποφάσεις της αναθέτουσας αρχής και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

    Πηγές της Περιφέρειας Αττικής προσθέτουν πως οι προσφυγές των ενδιαφερομένων σχημάτων στο ΣτΕ με στόχο να «μετρήσουν» οι προσφορές τους, δεν έγιναν δεκτές. Γεγονός και το οποίο σημαίνει πως ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος και θα ματαιωθεί.

    Επισημαίνουν, δε, πως εντός διμήνου αναμένεται να έχει καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, ενώ εκτιμούν πως η εξέλιξη αυτή θα πάει πολύ πίσω τον σχεδιασμό για τα έργα απορριμμάτων για τις μονάδες στην Αττική.

    Οι προβληματισμοί και τα εμπόδια για το ενδεχόμενο νέου διαγωνισμού

    Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι ακόμα και αν επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός και η μονάδα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο, τότε θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να εκπονηθούν τα τεύχη δημοπράτησης καθώς η Περιφέρεια θα πρέπει να ανταποκριθεί στα νέα κριτήρια για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

    Συνεπώς, σε αυτή την περίπτωση ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα εντός των δύο πρώτων τριμήνων του 2023, δηλαδή εντός της προεκλογικής περιόδου, γεγονός και το οποίο δημιουργεί προβληματισμό στην αναθέτουσα αρχή.

    Επιπλέον, την ίδια στιγμή που ο διαγωνισμός οδεύει προς την οριστική ματαίωση του οι Δήμοι Πετρούπολης και Μαραθώνα έχουν απευθυνθεί στο ΣτΕ σχετικά με το εν λόγω έργο. Οι δύο υποθέσεις θα εκδικαστούν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2023 αντίστοιχα και την εκπροσώπηση της Περιφέρειας Αττικής έχει αναλάβει η δικηγορική εταιρεία «Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης».

    Επομένως, ακόμα και στο σενάριο που το έργο οδεύσει ξανά προς δημοπράτηση, τότε η Περιφέρεια θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις παραπάνω δύο υποθέσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να εμποδίσουν τη διαγωνιστική διαδικασία.

    Οι πρόσφατοι νομικοί διαξιφισμοί και η στάση της αγοράς

    Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τριών σχημάτων, τα οποία είναι τα εξής:

    • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat-Watt
    • Ελλάκτωρ – Μεσόγειος
    • ΑΒΑΞ -ΑΑΓΗΣ

    Όσον αφορά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις ο Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με Πρόεδρο  τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλειο Κόκκαλη, είχε αποφασίσει στα τέλη του περασμένου Μαΐου πως στα κριτήρια του διαγωνισμού ανταποκρίνεται μόνο η Κοινοπραξία Ελλάκτωρ – Μεσόγειος.

    Το παραπάνω προκάλεσε την άμεση αντίδραση των άλλων δύο σχημάτων, τα οποία προσέφυγαν νομικά, ενώ στην πορεία η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) απέκλεισε το σχήμα Ελλάκτωρ – Μεσόγειος στα τέλη Ιουλίου.

    Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός για τη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό έχει προκηρυχθεί από τις αρχές του 2021, Ωστόσο, το έργο έχει «κολλήσει» για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, ενώ έχει οδηγηθεί σε τέσσερις παρατάσεις, χωρίς να έχει ανακοινωθεί έστω ο προσωρινός μειοδότης.

    Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμηση της αγοράς πως μέχρι τη λήξη της θητείας του Γιώργου Πατούλη, δε θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση καμίας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων. Η τοποθέτηση αυτή αφορά τόσο τη μονάδα στο Γραμματικό, όσο και τα δύο ΣΔΙΤ για τα εργοστάσια στη Φυλή και το Σχιστό.

    Διαβάστε επίσης

    Γραμματικό: Ξεκινά η νομική «μάχη» μεταξύ κατασκευαστών και Περιφέρειας Αττικής – Τι επικαλούνται Περιφέρεια και αγορά

    Γραμματικό: Μοναδικός διεκδικητής η Ελλάκτωρ- «Κόπηκαν» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ και Intrakat

    Μετακομίζει το ΣΔΙΤ Φυλής αξίας 461 εκατ. ευρώ που διεκδικούν οι μεγάλοι Όμιλοι-Νέες καθυστερήσεις στον ορίζοντα



    ΣΧΟΛΙΑ