• Ναυτιλία

    5 παρεμβάσεις με μεγάλες προσδοκίες: Επενδυτική αναδιάρθρωση σε Ακτοπλοΐα, Ναυπηγεία, Λιμάνια – Στο επίκεντρο Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα, Attica-ANEK

    Η καθυστέρηση των επενδύσεων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό

    Γιώργος Προκοπίου – Πάνος Ξενοκώστας


    Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί θα έχουν ολοκληρωθεί πέντε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που θα δώσουν δυναμική ώθηση στην εθνική οικονομία και θα ενισχύσουν στο μέγιστο βαθμό τη ναυτιλιακή υποδομή της χώρας, σε λιμάνια, ναυπηγεία και ακτοπλοΐα.

    Εκτός από τις επενδύσεις που προβλέπεται να γίνουν, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και θα καταστεί η Ελλάδα σε στρατηγικό διαμετακομιστικό κόμβο επιβατών, εμπορευματοκιβωτίων, οχημάτων και φυσικού αερίου.

    Οι πέντε επενδυτικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:

    1. Η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group δημιουργεί ένα ναυτιλιακό γίγαντα στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες που θα αποτελείται από 45 πλοία και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την βελτίωση των δρομολογίων, σε Κρήτη, Αιγαίο, από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

    2. Η παραχώρηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, δημιουργεί νέες προοπτικές που θα συμβάλει στην ενεργειακή αυτονόμηση της χώρας, αφού θα λειτουργήσει το λιμάνι ως διαμετακομιστικός κόμβος φυσικού αερίου.

    3. Η ιδιωτικοποίηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας θα μετατρέψει το λιμάνι της Ηπείρου στην σημαντικότερη πύλη μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων προς την Ιταλία, με δεδομένο ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες στις θαλάσσιες μεταφορές ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη διαχείριση του λιμένα. Αυτονόητο είναι ότι οι επενδύσεις που θα ακολουθήσουν θα καταστήσουν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας περισσότερο λειτουργικό και φιλικό.

    4. Το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ψηφίστηκε από τη Βουλή από τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται μέσα στο επόμενο μήνα να κατατεθεί στο Δικαστήριο προκειμένου να ληφθεί η τελική έγκριση. Η ΟΝΕΧ του Πάνου Ξενοκώστα, η αμερικανική DFC και το ιταλικό ναυπηγεία Fincantieri, που διαθέτει εξειδικευμένη τεχνογνωσία εγγυώνται την ανάταξη του Ναυπηγείου Ελευσίνας.

    5. Τον μήνα Οκτώβριο αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο θέμα της προσφυγής του Δήμου Χαϊδαρίου για τους δύο διαγωνισμούς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στους οποίους πλειοδότησε ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη έχουν εγκριθεί από τη Βουλή ανοίγει το δρόμο για την ταχύτερη λειτουργία και των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας, που ίδρυσε ο Σταύρος Νιάρχος.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ΑΝΕΚ άνοιξε και κλείνει τον κύκλο των ναυτιλιακών εταιρειών λαϊκής βάσης στην Ελλάδα – 55 χρόνια φιλόδοξων ναυτιλιακών εγχειρημάτων



    ΣΧΟΛΙΑ