ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περισσότερα από 3.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και ένας θάνατος έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Είναι αναγκαία η επαγρύπνηση στην ευρύτερη κοινότητα, τόνισε ο Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας πάντως ότι στις χώρες όπου η νόσος δεν είναι ενδημική τα περισσότερα κρούσματα αφορούν κυρίως άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες.
«Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συνεχίζεται και πιθανότατα είναι υποεκτιμημένη», πρόσθεσε στη συνεδρίαση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκάλεσε ο ΠΟΥ για να αποφασίσει αν θα κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ευλογιάς των πιθήκων.
Ο χαρακτηρισμός μιας ασθένειας ως «επείγουσας κατάστασης διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία» είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ. Μέχρι σήμερα 48 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα της νόσου αυτής, που άρχισε να εξαπλώνεται τον Μάιο σε χώρες εκτός της Αφρικής.
Ο Τέντρος είπε ότι από τις αρχές του έτους έχουν αναφερθεί περίπου 1.500 ύποπτα κρούσματα και 70 θάνατοι από ευλογιά των πιθήκων στην κεντρική Αφρική.
Ο ΠΟΥ έχει ζητήσει από τις χώρες μέλη του να μοιραστούν τις πληροφορίες που ενδεχομένως διαθέτουν για τον ιό αφού κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τον Οργανισμό να στηρίξει τις χώρες στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την εξάπλωση της ασθένειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
ΕΟΔΥ: Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ισραήλ και Λίβανος αναμένεται να πραγματοποιήσουν απευθείας συνομιλίες τις επόμενες ημέρες
- Γιατί οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες
- «Νόμιμος στόχος η Ουκρανία, έχει εμπλακεί στον πόλεμο», δήλωσε Ιρανός Αξιωματούχος
- Bloomberg: Δεύτερο δεξαμενόπλοιο της Dynacom του Γιώργου Προκοπίου πέρασε με ασφάλεια από τα Στενά του Ορμούζ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.