• Business

    Τράπεζες: 10.000 στελέχη για τα προβληματικά δάνεια


    Στρατό σχεδόν δέκα χιλιάδων στελεχών έχουν κινητοποιήσει οι τράπεζες στον αγώνα κατά των προβληματικών δανείων, τα οποία υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ. Κατά τα δύο τρίτα είναι στελέχη των ίδιων των ομίλων, ενώ οι τράπεζες έχουν επιστρατεύσει έναν μεγάλο αριθμό απασχολούμενων σε εισπρακτικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και άλλες ειδικότητες ενώ το άνοιγμα της αγοράς διαχείρισης κόκκινων δανείων φέρνει στην Ελλάδα διεθνείς εταιρείες, όπως η Aktua και το KKR, που ήδη προσλαμβάνουν δεκάδες εργαζόμενους.

    Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, η τραπεζική αγορά θα βιώσει τεράστια ανατροπή όσο αφορά το κομμάτι των NPLs αφού η πλευρά των εποπτών – Τράπεζα της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – θα πιέσουν τις διοικήσεις των τραπεζών να δώσουν σαφή αποτελέσματα στο μέτωπο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Την ίδια στιγμή, πιέσεις ασκούν και οι επενδυτές που προσδοκούν υψηλές αποδόσεις από το στόρυ των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Διαβάστε ακόμη: Συντριβή στο ΧΑ. Μεγάλη πτώση τραπεζικών τίτλων. Αναβάθμιση για Alpha Bank

    illustrator life r1012h-Business-Life-illustration-by-Neil-Webb-f3403a8b-a2eb-49a8-967d-81c2bcef75d7-0-605x412

    To πρόβλημα των τραπεζιτών

    Για τους τραπεζίτες, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι υποδομές ή η τεχνογνωσία αλλά η παρατεταμένη ύφεση και ανεργία που αναιρεί στην πράξη τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων.

    Ως τα μέσα του επόμενου έτους, θα πρέπει οι τράπεζες να αποδείξουν ότι ανταποκρίνονται σε μετρήσιμους στόχους που θέτει η ΤτΕ, σε στενή συνεργασία και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ και για τους επενδυτές που μετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, το στόρυ των κόκκινων δανείων «απαιτεί» γοργές διαδικασίες και βελτίωση των δεικτών ανακτησιμότητας.

    Για τους δανειολήπτες

    Οι δανειολήπτες θα δουν άμεσα τη διαφορά αντιμετώπισης από πλευράς των τραπεζών με πρώτο στόχο τους strategic defaulters που υπολογίζονται σε 15 με 20% του συνόλου, ενώ για τους υπόλοιπους, είναι κρίσιμο να αποδείξουν ότι εμπίπτουν στην έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη.

    Για τις επιχειρήσεις

    Πιο αισθητή θα είναι η αλλαγή σκηνικού για τις επιχειρήσεις όπου θα αξιοποιηθούν σύγχρονα εργαλεία αναδιάρθρωσης ή και ρευστοποίησης όπου κρίνεται ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα. Κύριο χαρακτηριστικό της επόμενης περιόδου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πολλών πιστωτριών τραπεζών, κάτι που έλειπε μέχρι τώρα. Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι δυνατή η πώληση ή ακόμη και η ανταλλαγή χαρτοφυλακίων δανείων μεταξύ τραπεζών.

    Την πιο κρίσιμη αλλαγή πάντως θα κάνει η δραστηριοποίηση εξιδικευμένων εταιρειών που θα αναλάβουν τη διαχείριση, όπως και η πώληση δανείων και η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς, η οποία θα φέρει και την αναγκαία ρευστότητα.

    Οι τράπεζες έχουν στήσει μια σοβαρή υποδομή για το διαχωρισμό και την διαχείριση των προβληματικών δανείων τους, απασχολώντας μεγάλο αριθμό εργαζομένων in house ή outsourcing.

    illustrate -Sexist-History-of-Room-Temperature-1200

    Τράπεζα Πειραιώς

    Η Τράπεζα Πειραιώς έχει συστήσει από το τέλος του 2013 την Remedial Business Unit, η οποία σήμερα διαχειρίζεται δάνεια 31 δισ.ευρώ, εκ των οποίων τα 22 δισ.ευρώ έχουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και απασχολεί συνολικά 2.600 άτομα, εκ των οποίων 1.800 εντός της τράπεζας, και έχει ως στόχο τα 3.600. Με αυτή την υποδομη, η τράπεζα επιδιώκει ως το 2018 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρήσει κάτω από το 2018, από 40% σήμερα με την «θεραπεία» 10 με 11 δισ.ευρώ μέσω αναδιαρθρώσεων, ρευστοποιήσεων ή διαγραφών.

    Η Πειραιώς παράλληλα, μέσω της Task Force Unit, πραγματοποιεί τη διαχείριση της έκθεσης του Ομίλου σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, μέσω της εφαρμογής διαφόρων επιλογών αναδιάρθρωσης, αλλά και για τις συμμετοχές σε επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηρισθεί ως μη βασικά περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου.

    Αlpha Bank

    Η Αlpha Bank θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2016 τη συνεργασία με την Aktua Solutiones Financieras, την ισπανική εξιδικευμένη εταιρεία στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της Aktua Hellas. H συνεργασία αφορά το κομμάτι της λιανικής τραπεζικής ενώ στην τραπεζική επιχειρήσεων, εσωτερική μονάδα της τράπεζας διαχειρίζεται άνω του 90% των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 6,6 δισ.ευρώ, εκ των οποίων θα ρευστοποιήσει περί τα 4 δισ.ευρώ.

    Στην εσωτερική μονάδα έχει μεταφερθεί συνολικό επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο 6,6 δισ.ευρώ, εκ των οποίων το 61% χαρακτηρίζεται χαρτοφυλάκιο προς ρευστοποίηση και περιλαμβάνει ανοίγματα δανείων σε οριστική καθυστέρηση, με στόχο την ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και την ανάκτηση μέρους των κεφαλαίων.

    Το 39% του χαρτοφυλακίου, περίπου 2,6 δισ.ευρώ, εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο ειδικού χειρισμού, στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια εταιρειών με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάκτησης. Η στρατηγική της τράπεζας είναι μέσω ρυθμίσεων να ανακτήσει τα ληξιπρόθεσμα ανοίγματα κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές μετά τις αναδιαρθρώσεις.

    Eurobank

    H Εurobank επιδιώκει να μειώσει σταδιακά τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών στα χαρτοφυλάκιά της, καθώς και να περιορίσει τις συνολικές ζημίες ως τη λήξη του δανείου κατά 10-15%.

    Η τράπεζα απασχολεί περίπου 2.500 στελέχη στη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου ενώ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο σύναψης στρατηγικών συμπράξεων με διεθνείς εταίρους για την εξυπηρέτηση χαρτοφυλακίων λιανικής τραπεζικής,  καθώς επίσης και σύναψη κοινοπραξιών σε ό,τι αφορά στη διαχείριση επιλεγμένων τμημάτων του επιχειρηματικού της χαρτοφυλακίου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συζητήσεις τόσο με την Aktua όσο και με το KKR, ενώ διερευνά επίσης τις δυνατότητες πώλησης μέρους του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

    Eθνική Τράπεζα

    Περί τα 1.800 άτομα απασχολεί η Εθνική Τράπεζα στις δύο μονάδες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των δανείων λιανικής και επιχειρηματικής πίστης.



    ΣΧΟΛΙΑ