ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπεγράφη η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Τριετής σύμβαση στη βιομηχανία ζαχαρωδών με αυξήσεις και επιδόματα
Δεν ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας του 2019 για τη χορήγηση των λεγόμενων τριετιών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, απορρίπτοντας ως απαράδεκτη την προσφυγή του ΣΕΒ.
Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς καν να εξετάσει επί τοις ουσίας την προσφυγη, έκρινε απαράδεκτη την αίτηση καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό, είναι καθαρά ερμηνευτική, άρα μη εκτελεστή πράξη και δε μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας του 2019, όριζε ότι οι τριετίες, που είχαν «παγώσει» το 2012, πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.
Στην ίδια εγκύκλιο δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 22,83 ευρώ και την καταβολή τους στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.
Ο ΣΕΒ υποστήριζε ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές θα τους προκαλέσουν οικονομική επιβάρυνση.
Από την άλλη πλευρά, η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν ότι η εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική και για τον λόγο αυτό δεν θα έπρεπε να προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ.
Την τελευταία άποψη αποδέχθηκε το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ. Έκρινε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος «δεν είναι εκτελεστή διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικό», παρέχοντας υποδείξεις οι οποίες όμως δεν είναι «δεσμευτικές» για τους εργοδότες. Άρα, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η εν λόγω εγκύκλιος « δεν αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη» και οι εργοδότες «μπορούν να μη συμμορφωθούν σε αυτή με τις τυχόν προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις».
Υπενθυμίζεται πως με βάση τον νόμο του 2012, ο οποίος πάγωσε τις τριετίες, για να υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό θα πρέπει η ανεργία να έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Reuters: Τρία με πέντε χρόνια θα χρειαστεί η αποκατάσταση ζημιών στο Ras Laffan μετά την Ιρανική επίθεση
- Περιφέρειας Αττικής: 301 έργα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ δρομολογημένα έως τον Οκτώβριο του 2028
- ΗΠΑ: Αναμνηστικό χρυσό νόμισμα με τη μορφή του Τραμπ ενέκρινε επιτροπή που διόρισε ο ίδιος
- Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, στα 104 δολάρια το βαρέλι το Brent
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.