ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για την πορεία της πανδημίας στον κόσμο και την Ελλάδα μίλησαν στον ΑΝΤ1 ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στυλιανός Λουκίδης.
Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, ο ιός παρουσιάζει πανευρωπαϊκά έξαρση, την ώρα που στη χώρα μας τα κρούσματα βρίσκονται σε ύφεση και οι επιστήμονες σε εγρήγορση υπό τον κίνδυνο δημιουργίας νέας και πιο επικίνδυνης μετάλλαξης.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν τα εμβόλια προκαλούν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, εξήγησε πως, οι μεταλλάξεις αποτελούν «φυσική πορεία του ιού που πιέζεται να εξελιχθεί» και επεσήμανε πως «όσο ο ιός είναι στην κοινότητα, ψάχνει τρόπους να τρυπώσει σε όλα μας τα κύτταρα».
«Δεν έχουμε τελειώσει με την Όμικρον, μην πανηγυρίζουμε, ο ιός κρύβει άσσο στο μανίκι κι είμαι σίγουρος ότι θα τον βγάλει το επόμενο διάστημα», κατέληξε ο Ν. Τζανάκης.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στυλιανός Λουκίδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, παρατήρησε πως «όλες οι νέες μεταλλάξεις ξεκίνησαν από χώρες με χαμηλό εμβολιαστικό κοινό, όπως η Ινδία».
Όσο για το αν η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει περισσότερο τα παιδιά, είπε πως «δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις, υπάρχει γενικότερη διασπορά στην κοινότητα».
Ο καθηγητής τόνισε πως αυτήν τη στιγμή «νοσηλεύουμε 9 στους 10 ανεμβολίαστους, άνω των 65 με υποκείμενα. Αυτό είναι που οδηγεί τη μετάλλαξη Δέλτα, την Όμικρον».
Ενώ αναφερόμενος σε αυτήν την κατηγορία ασθενών που δεν εμβολιάζονται υπό το φόβο των υποκείμενων νοσημάτων, απάντησε πως «τα συνοδά νοσήματα κάνουν πιο μακρά τη νοσηλεία από τον κορονοϊό».
Διαβάστε επίσης:
Παγώνη: Η νέα μετάλλαξη είναι πιο επιθετική από την Όμικρον – Δεν χρειάζεται πανικός
Self test: Βρέθηκαν θετικοί άλλοι 6.566 μαθητές και εκπαιδευτικοί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H Genco Shipping «θα εξετάσει» την νέα πρόταση της Σ. Παληού και του Π. Παππά με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων
- Οι τρεις προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθεί το έκτακτο πακέτο μέτρων για τις επιπτώσεις του πολέμου – Γιατί θα έρθει μετά το τέλος Μαρτίου
- Η παγκόσμια ειρήνη της Καρυστιανού, ο καημός του Κουτσούμπα, τα πτυχία του Λοβέρδου, το φυστικοβούτυρο κι ένα κιτ επιβίωσης
- Η Formula 1 ανοίγει επίσημα την πόρτα στο στοίχημα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.