• Real Estate

    Με «ένα κλικ» όρους δόμησης και χρήσεις γης υπόσχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος


    Όρους δόμησης και χρήσεις γης μόνο με «ένα κλικ», φιλοδοξεί να παρέχει σε ιδιοκτήτες ακινήτων, επενδυτές και επαγγελματίες της αγοράς του real estate, το νέο σύστημα «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» (e-Πολεοδομία 3) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το οποίο ενεργοποιείται με προοπτική να τεθεί σε λειτουργία σταδιακά με την είσοδο ολοένα και περισσότερης πληροφορίας.

    Το εν λόγω έργο εκκρεμεί για περισσότερο από μια δεκαετία. Είχε ξεκινήσει (ως e-Πολεοδομία 1 και e-Πολεοδομία 2), στο πλαίσιο της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων από την Κοινωνία της Πληροφορίας,  όμως δεν προχώρησε και η χώρα κινδύνεψε να κληθεί να επιστρέψει την κοινοτική χρηματοδότηση, κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αποτραπεί.

    Σύμφωνα με την απόφαση ενεργοποίησής του, που υπογράφεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την τήρηση των δεδομένων που παράγονται από τις διαδικασίες του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού και της εφαρμογής του και έχουν θεσμική και κανονιστική ισχύ γενικά, ειδικά ή τοπικά στην ελληνική επικράτεια.

    Με άλλα λόγια αφορά τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, που προσδιορίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας και εφόσον λειτουργήσει θα πρόκειται για σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών που προσφέρει στον τομέα των ακινήτων.

    Το Ηλεκτρονική Πολεοδομία τίθεται σε υποχρεωτική λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2019. Από την ημερομηνία αυτή όλες οι πράξεις της διοίκησης οι οποίες το αφορούν για να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα πρέπει να έχουν μπει στο σύστημα (εκδίδεται σχετική βεβαίωση η οποία συνοδεύει υποχρεωτικά την πράξη κατά την αποστολή της για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο) και θα τίθενται σε κοινή θέαση έπειτα από την δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ.

    Ειδικότερα, με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5045 / Τεύχος Β’ /13-11-2018) καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία, τήρηση, επικαιροποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Καθορίζεται μια πάγια και ενιαία διαδικασία τήρησης και ενημέρωσης του πληροφοριακού συστήματος, ορίζονται οι φορείς που συμμετέχουν στην ως άνω διαδικασία, το υποχρεωτικό της συμμετοχής τους και ο τρόπος συνεργασίας τους, το υποχρεωτικό της χρήσης και αξιοποίησης των πληροφοριακών εργαλείων που προκύπτουν από την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος.

    Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες

    Το Ηλεκτρονική Πολεοδομία παρέχει:

    α) Διαδικτυακή πύλη, προσβάσιμη από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.epoleodomia.gov.gr, για την πληροφόρηση του ενδιαφερόμενου κοινού, στην οποία υπάρχει διακριτή περιοχή για την πρόσβαση των εμπλεκόμενων στις διαδικασίες του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού φορέων σε υπηρεσίες και σε υποσυστήματα του Συστήματος.

    β) Δικτυακές υπηρεσίες αναζήτησης, απεικόνισης, τηλεφόρτωσης, μετασχηματισμού και επίκλησης των πολεοδομικών δεδομένων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του ν. 3882/2010.

    γ) Ενημερωτικό υλικό, εγχειρίδια χρήσης, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις φορέων και πολιτών και κάθε απαραίτητη πληροφορία για τη διευκόλυνση των φορέων κατά την ένταξή τους στο σύστημα και στις εφαρμογές του.

    Στις αρμόδιες για την προώθηση και έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων δημόσιες αρχές, παρέχεται μέσω του Συστήματος η δυνατότητα:

    α) Ελέγχου της συμβατότητας και ορθότητας της δομής και του περιεχόμενου και γεωμετρίας των δεδομένων των υποβαλλόμενων ψηφιακών GML αρχείων.

    β) Χορήγησης σχετικών αποδεικτικών (αναφορών και ειδοποιήσεων), μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών και εργαλείων του πληροφοριακού συστήματος, περί συμμόρφωσης των υποβαλλόμενων γεωχωρικών δεδομένων και μεταδεδομένων με τις ισχύουσες προδιαγραφές, ασφαλούς ενημέρωσης της βάσης δεδομένων και έγκυρης και έγκαιρης δημοσίευσης των δεδομένων κάθε πράξης σε κοινή θέαση και χρήση.

    Δικαιώματα χρήσης, διαδικασία εγγραφής και τρόπος πρόσβασης:

    Χρήστες του νέου Συστήματος είναι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς της Κεντρικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς και φορείς της Αυτοδιοίκησης. Ειδικά για το σύνολο των φορέων του δημόσιου τομέα, χρήστες είναι οι εμπλεκόμενοι με τις διαδικασίες του πολεοδομικού (ρυθμιστικού) σχεδιασμού υπάλληλοι των φορέων αυτών, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Σύστημα στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους.

    Το Ηλεκτρονική Πολεοδομία υποστηρίζει διαβαθμισμένη πρόσβαση με την απόδοση διαφορετικών δικαιωμάτων χρήσης στις αντίστοιχες κατηγορίες χρηστών σύμφωνα με τα παρακάτω:

    α) Απλοί χρήστες: Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να πληροφορηθούν για το ρυθμιστικό χωρικό σχεδιασμό. Η πρόσβαση τους στο Σύστημα πραγματοποιείται χωρίς να απαιτείται αυθεντικοποίηση. Οι ανωτέρω χρήστες έχουν πρόσβαση αποκλειστικά και μόνο στον ελεύθερα προσβάσιμο χώρο της διαδικτυακής πύλης, στον οποίο παρέχονται υπηρεσίες αναζήτησης και επισκόπησης των γεωχωρικών δεδομένων των πράξεων του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού, ενημερωτικό υλικό, κάθε πληροφορία που κρίνεται απαραίτητη για την πρόσβαση και χρήση του Συστήματος, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις.

    β) Πιστοποιημένοι χρήστες: Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τους εμπλεκόμενους με τις διαδικασίες του πολεοδομικού (ρυθμιστικού) σχεδιασμού υπαλλήλους των φορέων της Κεντρικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Σύστημα στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ως υπαλλήλων στις αρμόδιες διευθύνσεις του δημοσίου των περιφερειών και των δήμων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Ερμού στη 15η θέση παγκοσμίως, από τη 19η πέρσι, με βάση το κόστος ενοικίασης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην τελική ευθεία η πώληση νέου «πακέτου» ακινήτων της Μπάμπης Βωβός και της Grupo Dolphin

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η τεχνητή νοημοσύνη στη μόδα, η νέα επένδυση της Metavallon



    ΣΧΟΛΙΑ