• Real Estate

    Airbnb και ξένοι επενδυτές αλλάζουν το τοπίο σε Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική

    Θεσσαλονίκη

    Θεσσαλονίκη


    Για τη Θεσσαλονίκη το 2018 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης των τιμών των ακινήτων με τάση ανάκαμψης σε επιμέρους περιοχές, ενώ διαφαίνεται ότι το 2019 μπορεί να αποτελέσει το πρώτο έτος με αισθητές αυξήσεις των αξιών έπειτα από 10 δέκα χρόνια. Τα παραπάνω εκτίμησε ο Αλέξανδρος Βασιλείου, πολιτικός μηχανικός – οικονομολόγος και εκτιμητής, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) στη συμπρωτεύουσα.

    Όπως είπε το 2017 ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, ωστόσο πλέον μπορεί να θεωρηθεί με σχετική ασφάλεια ότι μεγάλο μέρος της προσαρμογής των τιμών έχει ήδη συντελεστεί. Η χαμηλότερη τιμή πώλησης ακινήτου στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι τα 400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στην περιοχή του Διοικητηρίου και η υψηλότερη στην Παλιά Παραλία με 5.700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βασιλείου για το 2017, οι περισσότερες αγοραπωλησίες αφορούσαν μικρά και μεσαία ακίνητα. Αντίθετα μικρή παρέμεινε η ζήτηση για τα πιο μεγάλα διαμερίσματα, άνω των 110 τ.μ., οι τιμές των οποίων συνέχισαν να μειώνονται. Διαμερίσματα 50 τμ – 70 τμ επέλεξε το 52% των αγοραστών, διαμερίσματα 71 τμ – 90 τμ το 20%, διαμερίσματα 91 τμ – 110 τμ 22% και διαμερίσματα πάνω από 110 τμ το 7%.

    Πιο ανθεκτικό στην οικονομική κρίση και στην πτώση των τιμών αποδεικνύεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην απουσία νεόδμητων κατοικιών. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης διατηρεί την αίγλη του, αποτελώντας διαχρονική αξία για κάθε εν δυνάμει αγοραστή ακινήτου.

    Οι τιμές των μισθωμάτων

    Με διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών μεταξύ περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Σε κάποιες περιοχές, οι μέσες ζητούμενες τιμές, που κατρακύλησαν μέχρι και κατά 40% από το 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, δείχνουν να ανακάμπτουν.

    Στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην προτίμηση των ενδιαφερόμενων βρίσκονται τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση, ανεξαρτήτως ηλικίας οικοδομής, 40 έως 60 τετραγωνικών μέτρων, σε τιμές από 250 μέχρι 350 ευρώ τον μήνα. Στις ίδιες περιοχές επίσης ζητούνται και διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, 70-80 τ.μ., σε τιμές από 380 έως 420 ευρώ.

    Η επίδραση του φαινομένου Airbnb

    «Η επίδραση των πλατφορμών τύπου Airbnb στην άνοδο των τιμών μπορεί να είναι μικρή, αλλά το γεγονός ότι μειώνονται αισθητά οι κενές κατοικίες και αυξάνονται οριακά κάποιες τιμές, υποδηλώνει ότι το Airbnb δύναται τουλάχιστον για να αποτρέψει την πτώση των τιμών», πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου και συμπλήρωσε: «Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η αύξηση της τοπικής διαθεσιμότητας Airbnb φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση των τιμών των ακινήτων. Στα εκτιμητικά μοντέλα οι εγγραφές συνδέονται με αυξήσεις από 15% έως 20% στις αξίες των διαμερισμάτων. Οι υπολογισμοί βάσει μέσου όρου ιδιοκτησίας στις μέσες τιμές ενοικίασης Airbnb και με την υπόθεση ότι οι πιθανές ροές εισοδήματος θα κεφαλαιοποιηθούν πλήρως, παράγουν μια μέση αύξηση διαμερισμάτων περίπου 16%».

    Αγορά εξοχικής κατοικίας

    Στην ίδια ημερίδα ο Χρήστος Μιχαλέρης, REV, Αγρον. Τοπογράφος Μηχανικός Εξωτερικός συνεργάτης – Εθνική Τράπεζα, μιλώντας για την αγορά της εξοχικής κατοικίας στην Χαλκιδική, σημείωσε ότι κατά το 2017, συγκριτικά με προηγούμενα έτη, συντελέστηκαν πολλές αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών, με σχεδόν αποκλειστικά ξένους αγοραστές προερχόμενους κυρίως από τις ανατολικές και βαλκανικές χώρες. Λόγω της συνεχιζόμενης πολυετούς πτώσης των τιμών, στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγοραστές ήταν χαμηλών εισοδημάτων. Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο στη Χαλκιδική, είναι πλέον πολύ η έντονη η ζήτηση για νέες επενδύσεις στον τουρισμό, ή ακόμα και για μισθώσεις υφιστάμενων μικρών τουριστικών μονάδων (ενοικιαζόμενα δωμάτια), ειδικά σε περιοχές που λειτουργούν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που αποτελούν πόλο έλξης, αλλά και σε περιοχές που δεν εμφάνιζαν έντονη τουριστική ανάπτυξη.

    Όπως είπε τα τελευταία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον πέντε μεγάλες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική (Sani Dunes, Ikos Οlivia, Pomegranate Wellness Spa Hotel, Mirragio Thermal Spa Resort Eagles Villas), ενώ σε πορεία υλοποίησης βρίσκονται άλλες πέντε μεγάλες επενδύσεις εκ των οποίων τέσσερις στην Κασσάνδρα και μία στη Σιθωνία. Γύρω από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα διαπιστώνεται η αύξηση των πωλήσεων κατοικιών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ευρύτερη περιοχή του Παλιουρίου, Πευκοχωρίου, Γλαρόκαβου, κ.λ.π..

    Οι τιμές των ακινήτων ανάλογα με τη θέση και κυρίως ανάλογα της απόστασης από τη θάλασσα, κινούνται – ενδεικτικά – μεταξύ 1.000 έως 2.000 ευρώ ανά τ.μ. στη Χανιώτη Χαλκιδικής, μεταξύ 850 έως 1.800 ευρώ τ.μ. στο Πευκοχώρι, μεταξύ 1.000 – 1.650 ευρώ στη Νικήτη Χαλκιδικής, μεταξύ 850 – 1.150 ευρώ στους Νέους Πόρους Πιερίας, μεταξύ 850 – 1.850 ευρώ στην Ηρακλείτσα Καβάλας και μεταξύ 1.000 – 1.750 ευρώ στον Λιμένα Θάσου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Grivalia Properties: Τα σχέδια του Γ. Χρυσικού για το Pearl Island στον Παναμά και η συμφωνία με Marriott

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Prem Watsa: Γιατί είναι ενθουσιασμένος με Eurolife, Grivalia και Eurobank. Τι βλέπει για τα επόμενα 4 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ