• Business

    Θετικές εξελίξεις για το Νεώριο Σύρου: “Πράσινο φως” από τον ΕΦΚΑ στο σχέδιο διάσωσης 

    Νεώριο


    Την πολυπόθητη έγκριση στο σχέδιο διάσωσης του Νεωρίου Σύρου έδωσε πριν από λίγο σύμφωνα με πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ, κάνοντας αποδεκτή τη ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλει η επιχείρηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη και αφορούσε στη ρύθμιση οφειλών της τάξης των 20 εκατ. Ευρώ σε 280 δόσεις. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση του αιτήματος εξυγίανσης των πολύπαθων ναυπηγείων στο αρμόδιο δικαστήριο.

    Η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ ήταν απαραίτητη, προκειμένου η διαδικασία διάσωσης του Νεωρίου να προχωρήσει στην επόμενη φάση του, την δικαστική. Να σημειωθεί πως η διαδικασία διάσωσης του Νεωρίου γίνεται με βάση το άρθρο 106δ του πτωχευτικού κώδικα.

    Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει την είσοδο νέου επενδυτή στην επιχείρηση και τη γενναία ρύθμιση των χρεών της, υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης της πλειονότητας των πιστωτών (άνω του 60%). Επιπλέον, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από το δικαστήριο που εδρεύει η επιχείρηση.

    Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση επισημαίνουν πως στόχος πλέον είναι η αίτηση εξυγίανσης του Νεωρίου Σύρου να κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο πριν τις 31 Ιουλίου, ώστε να ορισθεί δικάσιμος μέσα στο Φθινόπωρο.

    Το ιστορικό της συμφωνίας με την ONEX

    Η πώληση του Νεωρίου στην αμερικάνικη Onex πέρασε από σαράντα κύματα. Μέχρι να βγει «λευκός καπνός» και να ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης στο νέο ιδιοκτήτη, μεσολάβησαν πολύμηνες διαβουλεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή.

    Ενδιαφέρον για το Νεώριο είχαν εκδηλώσει η κορεάτικη Daewoo, ομάδα εφοπλιστών και επιχειρηματιών από την Σύρο και η επίσης αμερικάνικη Postlane Partners, η οποία ωστόσο αποσύρθηκε στην πορεία τασσόμενη υπέρ της Onex ενώ στο τραπέζι κλήθηκε και η Cosco.

    Τελικά, το νήμα έκοψε η Onex Shipwards, η οποία φέρεται να είχε την πιο ολοκληρωμένη και επωφελή πρόταση για την «αναγέννηση» των ιστορικών ναυπηγείων.

    Καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας, έπαιξε, και η συναίνεση του Νίκου Ταβουλάρη (σημερινού ιδιοκτήτη των ναυπηγείων), ο οποίος δέχθηκε να παραιτηθεί από κάθε αξίωση.

    Η αποχώρηση του Ταβουλάρη θεωρούνταν εκ των ουκ άνευ, προκειμένου να συμμετάσχει η Onex στην προσπάθεια διάσωσης.

    Οι εργαζόμενοι του Νεωρίου τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή υπέρ της πρόταση της Onex, υποστηρίζοντας πως είναι η μόνη λύση για την επαναλειτουργία της επιχείρησης και την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

    Τις εξελίξεις γύρω από το Νεώριο παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αμερικάνικη κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα είχε επισκεφθεί τα ναυπηγεία το περασμένο καλοκαίρι, καθιστώντας σαφές τη σημασία που τους απέδιδαν.



    ΣΧΟΛΙΑ