• Business

    Μυτιληναίος: Επιμένει Ελλάδα – Το νέο τρίπτυχο στρατηγικής

    μυτιληναίος

    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου


    Το τρίπτυχο «έμφαση στην παραγωγή, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος» αποτελεί τη νέα στρατηγική κατεύθυνση επενδύσεων που εγκαινίασε ο όμιλος Μυτιληναίου με την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ η οποία δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία μετάλλων και ιδιαίτερα κραμάτων αλουμινίου και προϊόντων τους. Η τριπλή αυτή στρατηγική μπορεί να εξασφαλίσει αύξηση της αποδοτικότητας, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ουσιαστική προσφορά στην ελληνική οικονομία. Με την απόκτηση της ΕΠΑΛΜΕ, ο όμιλος αποκτά  τεχνογνωσία και στην ανακύκλωση αλουμινίου. Η εν λόγω εξαγορά είναι δε η πρώτη από μια σειρά κινήσεων που ουσιαστικά προανήγγειλε και δείχνουν την αποφασιστικότητα του ομίλου να επιμείνει στην Ελλάδα και να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του ομίλου, της χώρας και της κοινωνίας.

    Ο πρώτος άξονας είναι η έμφαση στην Παραγωγή. Η εταιρεία μετά από αυτήν την κίνηση, προετοιμάζει και άλλες, οι οποίες θα αποδεικνύουν την προσήλωσή της στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο, αυτό της Παραγωγής. Κι αυτό γιατί ο μεγάλος βιομηχανικός και εξαγωγικός όμιλος πιστεύει στη  διεθνοποιημένη και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο ελληνική βιομηχανία, την οποία, παρά τις δυσκολίες, είναι αποφασισμένος να στηρίξει, τόσο επειδή μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική πηγή προστιθέμενης αξίας για τον όμιλο όσο και γιατί μόνο η Παραγωγή μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας για το μέλλον της χώρας, η οποία χρειάζεται όσο ποτέ ουσιαστικές επενδύσεις, όραμα και τόλμη.

    Ο δεύτερος άξονας είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η αειφορία. Σε μια εποχή που οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων αυξάνονται συστηματικά και η ΕΕ έχει θέσει ξεκάθαρους στόχους για καθαρή βιομηχανία, κάθε ευρωπαϊκή βιομηχανία που θέλει να συνεχίσει να υπάρχει οφείλει να γίνει φιλική προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. θα γίνει σταδιακά μία πιο “πράσινη βιομηχανία”, με σημαντικά μειωμένο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και ουσιαστική εξοικονόμηση των φυσικών πόρων.

    Τον στόχο αυτό εξυπηρετεί  η ΕΠΑΛΜΕ, η οποία βασιζόμενη στο μακροχρόνιο know-how, το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της και μέσω της βέλτιστης επεξεργασίας του scrap αλουμινίου, η εταιρεία είναι σε θέση να παράγει εκ νέου πρώτη ύλη, καταναλώνοντας πολύ μικρότερη ποσότητα ενέργειας, περιορίζοντας έτσι σημαντικά το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση της ζωής των προϊόντων αλουμινίου, μέσω της επαναχύτευσής τους σε νέα “πράσινα” προϊόντα.

    Η απόφαση έμφασης στην αειφορία και μείωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι ταυτόχρονα μια πράξη ευθύνης προς τους μετόχους και το μέλλον της εταιρείας, καθώς η επίτευξη της αειφορίας εξασφαλίζει τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη με άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, που ωφελούνται από την υπεύθυνη και υγιή επιχειρηματικότητα.

    Ο τρίτος άξονας της στρατηγικής που εξυπηρετεί η νέα εξαγορά είναι η ανταγωνιστικότητα, στοιχείο που ήταν πάντα κεντρικός στόχος του ομίλου και μυστικό της επιτυχημένης πορείας του. Η ετήσια δυναμικότητα της νέας μονάδας της ΕΠΑΛΜΕ είναι 35.000 τόνοι αλουμινίου και απασχολεί 64 άτομα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μέσω εκτεταμένων επενδύσεων αύξησης παραγωγής και παραγωγικότητας, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 50.000 τόνους σε ορίζοντα διετίας. Ταυτόχρονα ενισχύει  τον Τομέα Μεταλλουργίας της Εταιρείας αφού  αυξάνει άμεσα την παραγωγή κολονών αλουμινίου (πρώτη ύλη για τις μονάδες διέλασης που παράγουν προφίλ αλουμινίου) από τους 120.000 στους 155.000 τόνους, μεγεθύνοντας έτσι τη συνολική της δυναμικότητα και με προοπτική διετίας, να φτάσει τους 250.000 τόνους συνολικής παραγωγής.

    Εκτός από τη δυναμικότητα, ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την ΕΠΑΛΜΕ, που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ανακυκλωμένου (δευτερόχυτου) αλουμινίου στην Ελλάδα, είναι η ποιότητα. Μέσα στα χρόνια, έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσαρμόζοντας την παραγωγή της στα ποιοτικά επίπεδα και τις ανάγκες των πελατών της στις διεθνείς αγορές, αλλά και τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, των οποίων οι πωλήσεις, σε συντριπτικό ποσοστό, κατευθύνονται στις εξαγωγικές αγορές.

    Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα έρθει και από τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η προσπάθεια της εταιρείας είναι να μειώσει την ενέργεια που απαιτείται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας, μέσω της ανακύκλωσης προϊόντων αλουμινίου (scrap) από προϊόντα που η χρήση τους έχει ολοκληρωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακύκλωση του scrap αλουμινίου απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, ενώ παράγει 95% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

    Επίσης, αυξάνει τη διεθνοποίησή της ενισχύοντας την παρουσία της εταιρείας στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες της και κυρίως αποκτά τεχνογνωσία στη δραστηριότητα της ανακύκλωσης scrap αλουμινίου. Κι όλα αυτά σε ένα ανταγωνιστικό τίμημα  ύψους  σε 20 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

    Η εταιρεία, με αυτήν της την κίνηση και άλλες που θα ακολουθήσουν, επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο, αυτό της Παραγωγής. Η διεθνοποιημένη και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο ελληνική βιομηχανία οφείλει να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας για το μέλλον της χώρας, με ουσιαστικές επενδύσεις, όραμα και τόλμη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο smart Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο ευτυχισμένος τραπεζίτης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Στρατηγική κίνηση στον κλάδο του αλουμινίου από τη Μυτιληναίος – Τι σηματοδοτεί η εξαγορά της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Motor Oil: Πούλησε το 50% της Μ&Μ Gas στον Μυτιληναίο



    ΣΧΟΛΙΑ