• Business

    Μπουτάρης Οινοποιητική: To business plan της εξυγίανσης

    Κωνσταντίνος Μπουτάρης

    Κωνσταντίνος Μπουτάρης (Μπουτάρης Οινοποιητική)


    Σε δεινή θέση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Μπουτάρης Οινοποιητική, καθώς τα τεράστια δανειακά βάρη της σε συνδυασμό με την αδυναμία αναχρηματοδότησής τους, λόγω της έλλειψης δανεισμού από τις τράπεζες, έχουν “γονατίσει” τη γνωστή οινοποιία, και η μόνη ελπίδα για να επανέλθει στην κανονικότητα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσής της, που θα συζητηθεί στις 8 Φεβρουαρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας.

    Ήδη η εταιρεία έχει συμφωνήσει με την πλειοψηφία των πιστωτών της (τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο, προσωπικό) σε ένα σχέδιο διάσωσης που θα διασφαλίσει τη συνέχεια της Μπουτάρης, έστω και ως με τη μορφή μίας μικρότερης σε μέγεθος επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται “κούρεμα” οφειλών, παρά μόνο αναδιάρθρωση αυτών.

    Ειδικότερα, τα χρέη της επιχείρησης προς τράπεζες, που ανέρχονται περίπου σε 24,2 εκατομμύρια ευρώ, θα αποπληρωθούν βάσει του σχεδίου εξυγίανσης ως εξής:

    Για τα 18,9 εκατ. ευρώ, προβλέπονται σταθερές αποπληρωμές κεφαλαίου ύψους 10,3 εκατ. ευρώ το διάστημα 2017-2031 και μεταβλητές αποπληρωμές κεφαλαίου ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, συνδεδεμένες με την επιτυχία υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, σε αυξανόμενο ποσοστό της λειτουργικής κερδοφορίας σε επίπεδο EBITDA.

    Για τα υπόλοιπα 5,3 εκατ. ευρώ, που ρυθμίζονται μεσοπρόθεσμα με Euribor εξαμήνου 1% πλέον σταθερού περιθωρίου, προβλέπεται πληρωμή συνδεδεμένη με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από τον επικεφαλής της εταιρείας Κωνσταντίνο Μπουτάρη, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, μέσω της πώλησης εντός του 2017 ακινήτου του ίδιου, το οποίο έχει δοθεί προς εξασφάλιση στην Eurobank, καθώς και Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Μπουτάρης Holding, ύψους 2 εκατ. ευρώ, και πώληση εντός του 2017 του γαλλικού οινοποιείου Milessime SaS, έναντι περίπου 2 εκατ. ευρώ.

    Η συμφωνία προβλέπει την παροχή νέας τραπεζικής χρηματοδότησης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ύψους 496.000 ευρώ, με διετή περίοδο χάριτος, η οποία θα διατεθεί στην αποπληρωμή κεφαλαίου.

    Το business plan της εξυγίανσης της εταιρείας προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση πωλήσεων εσωτερικού και εξωτερικού σε 430.000 κιβώτια το 2020, από 315.000 κιβώτια το 2015 (ετήσιος ρυθμός αύξησης 6,4%), που μεταφράζεται σε αύξηση της αξίας των πωλήσεων σε 16 εκατ. ευρώ το 2020, από 12 εκατ. ευρώ το 2015. Παράλληλα, προβλέπεται μείωση του κόστους ανά κιβώτιο στα 21 ευρώ (από 23,5 ευρώ το 2015), ενώ η μικτή κερδοφορία θα αυξηθεί το 2020 σε 41,4%, από 38,6%.Το σχέδιο αναφέρει ακόμα ότι η εταιρεία θα ενισχύσει τις στοχευμένες συνεργασίες της με αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ θα δώσει έμφαση στην επέκτασή της σε νέες αγορές, όπως αυτή της Κίνας.

    Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι το business plan της εξυγίανσης της Μπουτάρης θα εγκριθεί από το Πρωτοδικείο, ανοίγοντας το δρόμο για τη διάσωση της ιστορικής οινοποιίας, που μετρά 138 χρόνια ζωής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ζωούλλης Μηνά (Αθηναϊκή Ζυθοποιία) : Ποια είναι τα σχέδιά μου για το 2017

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Τα βρήκαν μπαστούνια και βάζουν στο αφορολόγητο και λογαριασμούς ΔΕΚΟ και σταθερής-κινητής τηλεφωνίας

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Big Business για Λ. Μπόμπολα , Γ. Περιστέρη και Αλεξία Μπακογιάννη 



    ΣΧΟΛΙΑ