• Business

    Αρχίζει να «αναπνέει» η κτηματαγορά: Οι περιοχές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών


    Χρονιά κατά την οποία η κτηματαγορά αρχίζει να αναπνέει, μετά από 9 χρόνια, χαρακτηρίζει, μιλώντας στο mononews.gr, το 2018 ο Θεμιστοκλής Μπάκας πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

    Σύμφωνα με τον ίδιο τα διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι το 2018 θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου των τιμών των κατοικιών.

    Προς επίρρωση των παραπάνω σε πρόσφατη ομιλία του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θοδωρής Μητράκος σημείωσε ότι «υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο καθοδικός κύκλος των τιμών στην ελληνική κτηματαγορά, που ξεκίνησε το 2009, αν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σταδιακά ολοκληρώνεται. Όσο η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται, τόσο θα αυξάνεται η κινητικότητα στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, σε μια αγορά που έχει υποστεί μεγάλη μείωση τιμών. Εξάλλου, τα τελευταία έτη, η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων έχει συνολικά εισέλθει σε έναν έντονο ανοδικό κύκλο, ο οποίος εκτιμούμε ότι θα συμπαρασύρει σταδιακά και την ελληνική αγορά, στο πλαίσιο μάλιστα και των αυξημένων τουριστικών ροών προς τη χώρα μας».

    Όπως επίσης επεσήμανε ο κ. Μητράκος «προκειμένου να καλυφθεί η αναδυόμενη ζήτηση για νέο, υψηλών προδιαγραφών, κτιριακό απόθεμα, και πάντα υπό την προϋπόθεση της διατήρησης και ενίσχυσης της νέας δυναμικής που εμφανίζεται στην οικονομία, αναμένουμε ότι οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης νέων ακινήτων, που καταγράφηκαν κατά το 2017, θα ενισχυθούν το 2018. Η ελληνική αγορά ακινήτων, παρουσιάζοντας ανταγωνιστικές αποδόσεις σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά και πραγματικές ευκαιρίες, θα αρχίσει σύντομα να διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».

    φόρος

    Βάσει στοιχείων από το E-Real Estates:

    Ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν έλειψαν οι περιοχές που υπέστησαν μείωση τιμών από τις αρχές 2009 έως και το 2015, ωστόσο ανέκαμψαν νωρίτερα από άλλες, εξαιτίας αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια. Πρόκειται για το κέντρο Αθηνών και ειδικότερα τις περιοχές Πλάκα, Κουκάκι, Μοναστηράκι ,Θησείο, Πετράλωνα, Νεάπολη, Κολωνάκι και Νέος Κόσμος.

    Ραγδαία αύξηση της ζήτησης τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά κατοικίας καταγράφεται στις γειτονιές του κέντρου της πρωτεύουσας. Το ενδιαφέρον παρατηρείται τόσο για συμβατή μίσθωση ή και για αγορά αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά την αγορά παλαιών κατοικιών με στόχο τη ριζική ανακαίνιση και την άμεση καταχώρηση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι τιμές μίσθωσης στις άνωθεν περιοχές παρουσιάζουν αύξηση ακόμη και 25 % ( Κουκάκι ) σε σχέση με τις αρχές του 2016.

    Έκπληξη αποτελεί ο Νέος Κόσμος, μια περιοχή που το 2017 εμφανίστηκε δυναμικά στην κτηματαγορά λόγω της στάσης του μετρό και των διαμερισμάτων με θέα την Ακρόπολη που καταχωρήθηκαν άμεσα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης μετά την έξαρση επισκεψιμότητας στο Κουκάκι.

    Επιπλέον μεγάλη ζήτηση για ενοικίαση επαγγελματικών χώρων και ιδιαίτερα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταγράφεται στους γειτονικούς δρόμους της Ερμού και στο Κολωνάκι με τα καλά μαγαζιά να είναι πλέον ελάχιστα και ακριβά.

    Την ίδια στιγμή στα νότια προάστια της Αττικής, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της ζήτησης τόσο για αγορά από ξένους επενδυτές όσο και για ενοικίαση κυρίως στις περιοχές που εξυπηρετούνται από το Τραμ και βρίσκονται πλησίον στάσης του μετρό. Η προτίμηση που εκδηλώνουν οι ξένοι επενδυτές για τη θάλασσα και ταυτόχρονα την απόκτηση της Χρυσής Βίζας έχουν κρατήσει σταθερές τις τιμές πώλησης των κατοικιών ενώ σε πολλές περιπτώσεις καταγράφεται και μικρή άνοδος όσον αφορά τα νεόδμητα έως 5 ετών. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι στα νότια προάστια έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο οι πρώτες νέες οικοδομές.

    Ακίνητα

    Η Νέα Σμύρνη εξαιτίας της καλής ρυμοτομίας της, το πράσινο, τις νέες κατασκευές , την εύκολη συγκοινωνία με το τραμ και την κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας ξένων επενδυτών, ενώ μεγάλη είναι η ζήτηση για ενοικίαση με τα διαθέσιμα ακίνητα έως 15 ετών να είναι πλέον λιγοστά.

    Η Καλλιθέα απορροφά τους ενδιαφερόμενους που σύμφωνα με την οικονομική τους δυνατότητα δεν μπόρεσαν να βρουν κατοικίες στις υπόλοιπες περιοχές της νοτίου Αττικής αλλά και αυτούς που επιλέγουν να έχουν θέα της Ακρόπολη. Τα ανακαινισμένα διαμερίσματα με θέα την Ακρόπολη πλέον είναι ελάχιστα και οι τιμές τους είναι αυξημένες σε σχέση με 2 χρόνια πριν. Ταυτόχρονα, όσα διαμερίσματα βρίσκονται πλησίον στο Κουκάκι και έχουν θέα την Ακρόπολη έχουν καταχωρηθεί στις πλατφόρμες μακροχρόνιας μίσθωσης.

    Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουπά γενικό διευθυντή του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφουν οι άξονες Ομόνοια – Αθηνάς προς Μοναστηράκι, Ομόνοια- Πειραιώς προς Πειραιά, Ομόνοια – Αγ. Κωνσταντίνου τα πρώτα τετράγωνα προς Ομόνοια και Ομόνοια -3η Σεπτεμβρίου έως Πεδίο του Άρεως. Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που αναζητούν αυτοτελή κτίρια έως 600 ευρώ ανά τμ που να χρίζουν ριζικής ανακαίνισης με στόχο την μέγιστη απόδοση γνωρίζοντας ότι το κέντρο της πρωτεύουσας θα ακολουθήσει άμεσα τις τιμές των κέντρων Ευρωπαϊκών χωρών.

    Τα ακίνητα πλησίον των στάσεων του μετρό, σύμφωνα με τον Γιώργο Τομάρα διευθυντή γραφείου δυτικών Προαστίων Αττικής της E-Real Estates, εμφανίζουν σταθερότητα στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ενώ η ζήτηση είναι πάντα μεγάλη. Επίσης το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ζήτηση και στις περιοχές που θα περάσει η γραμμή 4 του μετρό, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη περιοχή της Άνω Κυψέλη πλησίον της πλατείας όπου θα κατασκευαστεί η νέα στάση του μετρό.

    Θεσσαλονίκη

    Παρόμοια είναι και η εικόνα της κτηματαγοράς στη συμπρωτεύουσα με τη ζήτηση για αγορά κατοικιών να καταγράφεται στο Ιστορικό Κέντρο (Βενιζέλου, Αγγελάκη, Εγναντία, Παραλία, Προξένου Κορομηλά, Αγία Σοφία ) με στόχο τόσο των ιδιοκατοίκηση όσο και την άμεση ανακαίνιση και την καταχώρηση σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ζήτηση καταγράφεται και στο Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης έως το Μέγαρο Μουσικής.

    Στα επαγγελματικά ακίνητα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται για αγορά καταστημάτων στο Ιστορικό Κέντρο (Μητροπόλεως, Ερμού , Καρόλου Ντηλ) με διαθέσιμα ποσά που δεν ξεπερνούν τις 500.000 – 750.000 ευρώ.

    Πάτρα

    Στην Πάτρα όπως λέει στο mononews.gr ο Θανάσης Καραθανασόπουλος διευθυντής του τοπικού γραφείου της E-Real Estates η πεζοδρόμηση της Ρήγας Φεραίου αναζωπύρωσε τον χώρο της εστίασης και δημιούργησε νέες εμπορικές πιάτσες. Σήμερα η ζήτηση έχει εστιαστεί σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον πεζόδρομο αλλά και στην Μαιζώνος που αναμένεται επίσης πεζοδρόμηση . Όσον αφορά τις κατοικίες ζήτηση καταγράφεται στη περιοχή της Αγ. Σοφίας και του κέντρου της πόλης όσον αφορά ακίνητα επένδυσης με στόχο τη μίσθωση σε φοιτητές. Στη μαρίνα της πόλης ( Πελεκάνος ) αυξημένη ζήτηση καταγράφεται για κατοικίες προς ιδιόχρηση καθώς και για ενοικίαση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Η αγορά ακινήτων, ένας από τους δυναμικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας πριν από την έναρξη της κρίσης, δοκιμάστηκε πολύ κατά τα τελευταία 9 χρόνια. Η σωρευτική υποχώρηση των τιμών οικιστικών ακινήτων από το 2008 μέχρι και το τέλος του 2017 εκτιμάται στο 41,8%, ενώ η καταγεγραμμένη σωρευτική πτώση των τιμών γραφείων και καταστημάτων από το 2010, όταν και ξεκίνησε η αντίστοιχη καταγραφή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμάται περίπου στο 30% και προφανώς είναι ακόμα μεγαλύτερη αν προσμετρηθεί και η διόρθωση της αγοράς κατά τα πρώτα έτη της κρίσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα Πειραιώς: Άντλησε 3,8 εκατ. από την πώληση ακινήτω

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο «σφυρί» τα ακίνητα του Λάκη Γαβαλά στην «πρεμιέρα» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μόνο μία ρύθμιση για 268 πλειστηριασμούς! Πόσα ακίνητα άλλαξαν… χέρια



    ΣΧΟΛΙΑ