• Big Story

    Τι συμβαίνει με τον Θωμά Λιακουνάκο; Η «μάχη χαρακωμάτων» για το Ιασώ και η «φιλική» εξαγορά δανείων της Εuromedica

    Λιακουνάκος

    Ο Θωμάς Λιακουνάκος με τη σύζυγό του Νατάσα


    Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι το «τέλος εποχής» έχει ήδη επέλθει για τον Θωμά Λιακουνάκο. Ο άλλοτε κραταιός επιχειρηματίας και συνάμα «εθνικός προμηθευτής» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καλείται να αντιμετωπίσει έναν δικαστικό Γολγοθά, τη στιγμή κατά την οποία οι εταιρείες του αλλάζουν χέρια, εξ αιτίας των «κόκκινων» δανείων. Την ίδια στιγμή όμως, ο υπόδικος επιχειρηματίας (είναι ελεύθερος εδώ και πολλούς μήνες), που του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφανίζεται να πρωτοστατεί στη «μάχη χαρακωμάτων» για την… τιμή του «Ιασώ». Τι πραγματικά συμβαίνει με τον Θωμά Λιακουνάκο; Έχει όντως προσωπικό λόγο να θέλει εξηγήσεις από τη διοίκηση της εταιρείας για τη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής μονάδας του «Ιασώ General» στο σχήμα του Fund του CVC; Μήπως η κίνηση αυτή έρχεται να πλαισιώσει τις γενικότερες αντιδράσεις που εκδηλώνονται στις τάξεις των μετόχων μειοψηφίας και οδηγούν στη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης στο «Ιάσω» σε λίγες ημερες; Σχετικό θέμα είχε γράψει χθες το mononews.gr και είχε αναλύσει πλήρως το θεμα (διαβαστε εδω)

    Ενεργεί άραγε από μόνος του ο Θωμάς ή του χρεώνονται όλα αυτά ερήμην;

    Το ΙΑΣΩ 

    Το περίεργο είναι ότι ο Λιακουνάκος εμφανίζεται να έχει την ισχυρότερη μετοχική θέση στο Ιασώ (8,24%), που όμως είναι στο χαρτοφυλάκιο της Euromedica της οποίας αναμένεται να απολέσει τον έλεγχο…

    Διότι ήδη το Fund Farallon Capital εξαγόρασε τα 200 εκατ. ευρώ των δανείων της Euromedica στο 18% της ονομαστικής τους αξίας, από τρεις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank).

    Ως εκ τούτου, με την οριστικοποίηση της εξαγοράς και λόγω των δανειακών ενεχύρων, το fund θα πάρει υπό τον έλεγχό του ένα μεγάλο κομμάτι από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, στα «ασημικά» της οποίας συγκαταλέγεται και η συμμετοχή στο «Ιασώ».

    Βέβαια, για τον Θωμά Λιακουνάκο το Farallon δεν είναι ένα άγνωστο fund. Είναι μαζί του εδώ και δέκα χρόνια στη Euromedica… Eνεργώντας ως διαχειριστής της Healthcare Investors που είχε τοποθετήσει 50 εκατ. ευρώ σε παλαιότερη αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας και κατέχει τώρα το 8,3% των μετοχών της. Ο πλειοψηφικός έλεγχος της Euromedica (κατά 54,8%) είναι στην AXON συμμετοχών, όπου όμως τον πρώτο λόγο δεν τον έχει ο Θωμάς Λιακουνάκος, αλλά οι πιστώτριες τράπεζες…

    ιασω
    Δρ. Γέωργιος Σταματίου, Προέδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ομίλου ΙΑΣΩ

    Πρόσωπο κλειδί ο Τάκης Δουμάνογλου (δεξί χέρι του Λιακουνάκου) 

    Πέραν τούτων είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τάκης Δουμάνογλου, που επί χρόνια ήταν το δεξί χέρι του Λιακουνάκου στον όμιλο της AXON, φέρεται τώρα να κατέχει νευραλγικό πόστο στο Farallon Capital.

    Προ διετίας, ο Δουμάνογου είχε χρηματίσει για λίγους μήνες στέλεχος του ΤΧΣ. Όλα αυτά δείχνουν ότι το Fund που αγόρασε τα δάνεια της Euromedica είναι μάλλον φιλικό με το Λιακουνάκο. Χωρίς κατ’ ανάγκην, τούτο να οδηγεί σε άλλους δρόμους ερμηνειών…

    Δεν αποκλείεται η σύγκρουση για την πώληση του ”Ιασώ General” να  έχει στο… βάθος της, όχι μόνο τον Θωμά Λιακουνάκο, αλλά και τον αγοραστή των δανείων της Euromedica. Mπορεί όμως και οι συγκυρίες να παίζουν το δικό τους ρόλο. Άλλωστε, λόγω συγκυριών, ο Λιακουνάκος είχε χάσει  τέτοιες μέρες του 2006, την ευκαιρία να πάρει το θεραπευτήριο «Υγεία».

    Ακούγοντας την ιδέα ευρηματικού και άριστα πληροφορημένου χρηματιστή, ο Λιακουνάκος είχε ζητήσει δάνειο από μεγάλη τράπεζα για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς.

    Όμως, επειδή θα καθυστερούσε η εκταμίευση για δυο βδομάδες, ο επιχειρηματίας απευθύνθηκε σε άλλη, μικρότερη. Στη… διαδρομή όμως, τον πρόλαβε ο Ανδρέας Βγενόπουλος που ακαριαία και για λογαριασμό της MIG αγόρασε αρχικά το 49% του «Υγεία» έναντι 53,7 εκατ. ευρώ…

    Τακης Δουμάνογλου



    ΣΧΟΛΙΑ