• Big Story

    Louis Vuitton: POS… η LV Μυκόνου κλέβει το Δημόσιο μέσω Ελβετίας. H ιστορία με τις τσάντες “μαϊμού”

    Μαρία Ζουμπέρ: Τέως Γενική Διεθύντρια Louis Vuitton Ελλαδας


    Η διάσημη εταιρεία Louis Vuitton για μία ακόμα φορά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η διάσημη φίρμα “κλέβει” προφανώς εν γνώση των στελεχών της και με τον πλέον σίγουρο τρόπο το ελληνικό κράτος. Οι άνδρες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων χθες στον Μύκονο στο πλαίσιο της επιχείρησης Τρίαινα κατάσχεσαν 3 POS της εταιρείας (δύο στη Χώρα και ένα στο Nammos Mall) που ήταν συνδεδεμένα όχι με ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά με ελβετικούς λογαριασμούς. Δηλαδή τα χρήματα από τις πωλήσεις των ειδών πολυτελείας του διάσημου οίκου “εξαφανιζόντουσαν” στην μακρινή όσο και ασφαλή Ελβετία. Όσοι ακολουθούν αυτήν την πρακτική ουσιαστικά διαθέτουν ένα “ελληνικό” και ένα “ξένο” POS και για τις εισπράξεις που κάνουν μέσω του δεύτερου δεν εκδίδουν αποδείξεις αφού δεν υπάρχει τρόπος να ληφθούν τα στοιχεία των χρεώσεων από την ελληνική φορολογική διοίκηση. Να σημειωθεί ότι ακόμη και η κατοχή και χρήση ξένου POS είναι παράνομη λόγω της νομοθεσίας για τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Επιπρόσθετα αποκαλύφθηκε ότι τα 2 καταστήματα της Μυκόνου απασχολούν Ισπανούς εργαζόμενους οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ισπανικό ΙΚΑ, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί βεβαιωμένη παράβαση. 

    Αυτή ειναι η δεύτερη φορά που η LV βρίσκεται ενώπιον ενός νέου σκανδάλου στην Ελλάδα. 

    Τι είχε συμβεί το 2011

    Το 2011 εγινε γνωστό πως το κατάστημα της εταιρείας ειδών πολυτελείας Louis Vuitton στην Κηφισιά βρέθηκε να πουλάει τσάντες-«μαϊμού». Το κακό για την πολυεθνική δεν ήθελε και πολύ να γίνει. Οσο κι αν ο όμιλος διέψευσε τη σχετική πληροφορία, τα social media είχαν προλάβει να κάνουν το κακό.

    Ο πολύς κόσμος ανεξέλεγκτα κατάπιε την είδηση και όλοι μιλούσαν για τον τρόπο που ένας συμπολίτης μας ξεγελάστηκε και δύο χρόνια μετά το αποτέλεσμα ήταν ένα και… αδιάψευστο: το λουκέτο του συγκεκριμένου μαγαζιού στα τέλη του 2013.

    Κεντρικό πρόσωπο του «δράματος» δεν ήταν άλλη από τη διευθύνουσα την εταιρεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, κυρία Μαρία Ζουμπέρ. Μια διακριτική γυναίκα «στο όριο του σνομπισμού», όπως λένε καλά όσοι τη γνωρίζουν, σκληρή στη δουλειά και με τους συνεργάτες της, με επίγνωση του ισχυρού brand που διαχειριζόταν στην Ελλάδα, η οποία, όμως, ταυτόχρονα γνωρίζει από πρώτο χέρι και τα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική αγορά λόγω της πρωτοφανούς κρίσης.

    Η Σκάρλετ Γιόχανσον πρωταγωνιστεί σε μία από τις πιο επιτυχημένες καμπάνιες της Louis Vuitton

    Η κυρία Ζουμπέρ διεύθυνε εκείνη την εποχή τη Louis Vuitton στη χώρα μας κάτω από πρωτοφανή κρίση. Όταν τον Δεκέμβριο του 2008 οι Ιταλοί και Γάλλοι ειδικοί ανανέωναν το κατάστημα πολυτελείας της φίρμας στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου, είχαν μείνει εμβρόντητοι από τις μεγάλες κινητοποιήσεις και πορείες της εποχής με αφορμή τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κάπου τότε ξεκίνησαν και οι υποψίες πως κάτι δεν πάει καλά με τη χώρα μας. Ωστόσο η απόφαση είχε ληφθεί πολύ καιρό πριν. Η Louis Vuitton θα προχωρούσε σε περαιτέρω επενδύσεις. Κι αυτό διότι οι Ελληνες μέχρι τότε έδειχναν να απολαμβάνουν το luxurious way of living, να δαπανούν χιλιάδες ευρώ για ταξίδια, αυτοκίνητα, διαμερίσματα και -γιατί όχι- και πανάκριβες τσάντες.

    Το κατάστημα της Κηφισιάς έχει πλέον αναστείλει τη λειτουργία του  

    Μια αστή στο Λούβρο

    Αστή από κούνια, η κυρία Ζουμπέρ φέρει το όνομα του ξένου συζύγου της. Δεν θα τη δει κανένας εύκολα στα κοσμικά γκαλά, καθώς θεωρεί εαυτόν -κι έτσι είναι- «παλιό τζάκι». Δύσκολα εξάλλου μια φίρμα σαν τη Louis Vuitton θα εμπιστευόταν σε μια μάνατζερ της σειράς την τύχη της σε τρεις χώρες. Τον χειμώνα ζει στα βόρεια προάστια, όπου με ευκολία, και πάντα ινκόγκνιτο, κινείται και το καλοκαίρι απολαμβάνει τις διακοπές της στη βίλα που διαθέτει στη Μύκονο. Ναι. Ακόμα και μια αστή αυτού του τύπου ενέδωσε στις σειρήνες του απόλυτου ελληνικού lifestyle. Άποψή της είναι πως, αφού εκπροσωπεί ένα τόσο σημαντικό και «φωτεινό»  brand, δεν θα πρέπει να είναι ένας «μαϊντανός». Κι ας έχει εξελιχθεί το σήμα Louis Vuitton σε «μαϊντανό» λόγω των συχνών απομιμήσεών του, αλλά και της «επένδυσης» χιλιάδων Ελληνίδων σε αγορές του.

    Η κυρία Μαρία Ζουμπέρ με τον πρώην Κύπριο πρόεδρο κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Μουσείο του Λούβρου

    Η κυρία Ζουμπέρ, όμως, δεν είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που έχει σχέσεις με τη Louis Vuitton. Η κόρη της εργάζεται σε πολύ υψηλή θέση στη μητρική εταιρεία στο Παρίσι, με μεγάλες επιτυχίες.

    Ως ένας εκπρόσωπος της ελίτ, η κυρία Ζουμπέρ έφτασε μέχρι του σημείου να έχει σχέσεις και επαφές με αρχηγούς κρατών. Γνωστή είναι η σύνδεσή της με τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, καθώς παρέα είχαν κάνει σε ένα ακριβό γκαλά στο Λούβρο λίγο πριν από τη συνάντηση του Κύπριου ηγέτη με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ.

    Ο κ. Χριστόφιας, μαζί με τη σύζυγό του Ελση είχε τότε τελέσει στο σημαντικότερο ίσως μουσείο του κόσμου τα εγκαίνια της έκθεσης «Chypre entre Byzance et l’ Occident, IVe – XVIe siecle» (Η Κύπρος μεταξύ Βυζαντίου και Δύσης, 4ος -16ος αιώνας) που πραγματοποιήθηκε με την οικονομική χορηγία της Louis Vuitton. Να όμως που από τα ακριβά σουαρέ και τις επαφές με τους ηγέτες η κυρία Ζουμπέρ καλείται τώρα να διαχειριστεί την πτώση του ιστορικού σήματος στην Ελλάδα της κατήφειας και της μιζέριας.

    Οι σκληροί αριθμοί της πτώσης

    Το λουκέτο του 2011 στο μαγαζί της Κηφισιάς αποτέλεσε ένα διπλό ράπισμα. Τόσο για την εταιρεία ειδών πολυτελείας όσο και για την περιοχή της Κηφισιάς που από πάλαι ποτέ «κόσμημα» των πλουσίων της Αττικής εξελίσσεται σε κρανίου τόπο έπειτα από τα εκατοντάδες λουκέτα μαγαζιών.

    Και επειδή οι αριθμοί είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες, τα οικονομικά στοιχεία της Louis Vuitton δείχνουν πως η εταιρεία από το 2010 μέχρι το 2012 απώλεσε περίπου το 1/3 των πωλήσεών της, φτάνοντας μόλις στα 15 εκατ. ευρώ από 24,3 εκατ. το 2010, με τη μεγαλύτερη κάμψη να συντελείται το 2011, όταν οι πωλήσεις έφτασαν στα 15,9 εκατ. ευρώ.

    Xάθηκαν δηλαδή περίπου 9 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, σε ένα απίστευτο ντόμινο καταστροφής, αφού οι Ελληνες δεν μπορούσαν να αντέξουν το οικονομικό κραχ.

    Το χειρότερο όλων είναι πως η εν Ελλάδι γενική διευθύντρια κυρία Ζουμπέρ έβλεπε πως η καταστροφική αυτή τάση θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, με τη θυγατρική να καταγράφει ζημίες, άρα το κλείσιμο ενός κομβικού σημείου πώλησης ήταν επιβεβλημένο.

    Ωστόσο το πιο άσχημο ήταν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που έφτασαν το 2011 τα 5,8 εκατ. ευρώ σε μια σχέση 1 προς 3 με τους τζίρους. Ολα αυτά ενώ το 2011 η πολυεθνική παρουσίασε κέρδη μόλις 164.000 ευρώ από 2,9 εκατ. ευρώ το 2010 και το 2012 ήταν ακόμα χειρότερο με ζημίες 1,11 εκατ. ευρώ. Με παρουσία στην Ελλάδα από το 1990, η εταιρεία αποτελεί μια ελληνική εισαγωγική-εμπορική εταιρεία διαχείρισης του σήματος Louis Vuitton Hellas, ως θυγατρική της γαλλικής.

    Ομως και η πορεία στο κατάστημα της εταιρείας στην οδό Βουκουρεστίου δεν είναι η καλύτερη, καθώς η πλειονότητα των πελατών της είναι Ρώσοι και Κινέζοι, οι οποίοι όταν επισκέπτονται την Αθήνα διαμένουν στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων του Συντάγματος. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει συνολικά 4 καταστήματα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μύκονο.



    ΣΧΟΛΙΑ