• Τράπεζες

    Η καρδιά του τραπεζικού επιχειρείν χτυπά στη Νέα Υόρκη-Ποια τραπεζικά στελέχη είναι στις ΗΠΑ


    Στη Νέα Υόρκη χτυπά από τη Δευτέρα η καρδιά της τραπεζικής αγοράς, επικεφαλής και στελέχη της οποίας μεταβαίνουν στην οικονομική πρωτεύουσα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στο 20ο συνέδριο της Capital Link με θέμα Invest in Greece.

    Οι κ. Αρτέμις Θεοδωρίδης, Θοδωρής Αθνανασόπουλος και Δημήτρης Κωστόπουλος από την Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Γιάννης Κυριακόπουλος και Βασίλης Κότσιρας από την Εθνική τράπεζα, Νίκος Καραμούζης, Τάσος Αναστασάτος και Κώστας Βασιλείου από τη Eurobank, Χρήστος Μεγάλου και Χρυσάνθη Μπερμπάτη από την τράπεζα Πειραιώς, μεταβαίνουν στην επονομαζόμενη οικονομική πρωτεύουσα της Αμερικής για το συνέδριο, που φέτος έχει ειδικό ενδιαφέρον για τα τραπεζικές εξελίξεις.

    Το ενδιαφέρον δεν εξαντλείται στην παρουσία διεθνών επενδυτικών οίκων και funds όπως, η Goldman Sachs, η Amerra Capital, η BC Partners, η BNP Paribas, η Citi, η Credit Suisse, η Moody’s, η Nomura, η Oaktree κ.α.

    Το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις που αναμένεται ότι θα κάνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι υψηλά στην ατζέντα όλων των επενδυτικών οίκων και των private funds παγκοσμίως.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που είναι και επίσημος ομιλητής στο συνέδριο Capital Link αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί JP Morgan κατ’ εντολή του υπουργείου Οικονομικών, εξειδικεύοντας την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων με βάση το ιταλικό μοντέλο.

    Το σχέδιο προβλέπει την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων και την παροχή εγγύησης από την πλευρά του Ελληνικού δημοσίου για τη ζημιά που θα προκύψει από τη μεταφορά τους σε ειδικό όχημα (SPV) και τις τιμές αποτίμησης αυτών των δανείων έτσι ώστε οι τίτλοι να γίνουν ελκυστικοί από διεθνείς επενδυτές.

    Το σχέδιο της JP Morgan αν και όχι ευθέως ανταγωνιστικό συγκρίνεται με αυτό που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος, οι λεπτομέρειες του οποίου παρουσιάστηκαν στους εποπτικούς μηχανισμούς την προηγούμενη εβδομάδα. Το σχέδιο της ΤτΕ προβλέπει τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού για τη μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 40 δις ευρώ και τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου ως εγγύηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της ΤτΕ έχει λάβει την καταρχήν έγκριση του SSM, ενώ οι λεπτομέρειές του αναμένεται να αξιολογηθούν και από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. εάν και εφόσον η σχετική πρόκριση προκριθεί και από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι για τη μείωση των κόκκινων δανείων, κυριάρχησαν άλλωστε στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Goldman Sachs χθες στο Λονδίνο και στην οποία συμμετείχαν στελέχη και από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη εκδήλωση της Autonomus, στην οποία συμμετείχαν η Alpha, η Εθνική και η Eurobank, ενώ στην εκδήλωση της Goldman Sachs το παρόν έδωσαν εκτός από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι εισηγμένες Τιτάνας, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Οι ποινικές διώξεις άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου- Στην «πόρτα της εξόδου» οι διεθνείς μάρκες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΑΔΕ: Στήνει φακέλωμα των φορολογουμένων με στοιχεία από τις τράπεζες-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χριστίνα Θεοφιλίδη: Ποια είναι η σικάτη τραπεζίτισσα που αγαπάει τις Σπέτσες και θα φέρει νέο αέρα στην Εθνική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ