• What's happening

    Τα “κόκκινα” δάνεια βαρόμετρο για την κερδοφορία των τραπεζών


    Θα “ροκανίσουν” οι φόροι τις δόσεις των δανείων ή αλλιώς, οι πολίτες πέραν της πληρωμής φόρων, θα προλάβουν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους; από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται το ύψος των κερδών που θα επιτύχουν οι τράπεζες για το 2016. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι κερδοφορία θα επιτευχθεί αλλά το ζητούμενο είναι να μην είναι απλώς οριακή, αλλά να δίνει ένα θετικό τόνο σε αναλυτές και επενδυτές. Κρίσιμη παράμετρος είναι η εξέλιξη των καθυστερήσεων και οι προβλέψεις που θα αναγκαστούν να πάρουν οι τράπεζες.  Στο πρώτο εξάμηνο του 2016, οι προβλέψεις για τις συστημικές τράπεζες έχουν διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ, και ο στόχος για το σύνολο της χρονιάς είναι να κινηθούν κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

    Όπως αναφέρουν στο mononews τραπεζικά στελέχη, υπάρχει στον κλάδο ένα “μαξιλάρι” από την ενίσχυση των οργανικών κερδών που οφείλεται στην αποκλιμάκωση του κόστους και έκτακτα έσοδα, μεταξύ των οποίων η συναλλαγή της Visa και πωλήσεις θυγατρικών, ενώ ενισχυτικά λειτουργεί η σταθεροποίηση των επισφαλειών.

    Ενώ λοιπόν, αναμένεται ότι θα υπάρξει κερδοφορία, είναι αβέβαιο το ύψος της και εξαρτάται από τις προβλέψεις του κλάδου. Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις όλο το επόμενο διάστημα και ως τις αρχές του επόμενου έτους, θα επηρεάσουν και τις αποπληρωμές σε ρυθμισμένα δάνεια και σε δάνεια σε εξυπηρέτηση και την πορεία των προβλέψεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, στο τρίτο τρίμηνο επιτεύχθηκε πάντως η συγκράτηση των καθυστερήσεων, με πολύ κόπο και σε ένα αντίξοο περιβάλλον ενώ μικρή ήταν η βελτίωση στα περισσότερα μεγέθη. Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, θα υπάρχει μια άνοδος κατά 3% περίπου στα προβλέψεων κέρδη ώστε σε επίπεδο καθαρών κερδών να φθάσει ο κλάδος ως τα 100 εκ.ευρώ.

    Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της Μαρινόπουλος είχαν επιβαρύνει το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που δεν ισχύει στο δεύτερο ενώ θετικά λειτουργεί η περαιτέρω μείωση του ELA και η αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης. Το σύστημα ωφελήθηκε από τη σταθεροποίηση των καταθέσεων, όπως επίσης και από τη “μεταφορά” ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την επαναφορά του waiver.

    Οι τράπεζες αποπλήρωσαν παράλληλα μέρος ή και το σύνολο των ομολόγων του πυλώνα ΙΙ ενώ πέτυχαν και νέα μείωση του κόστους, με τη βοήθεια των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου. Η επίτευξη κερδοφορίας το 2016 είναι σημαντική για το μήνυμα που θέλει να δώσει ο τραπεζικός κλάδος στις αγορές αλλά για το 2017 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο το έργο των τραπεζιτών εάν δεν υπάρξει βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα και πορεία ανάκαμψης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απίστευτο: Ξανά στην αγορά τα ελληνικά ομόλογα;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 28η Οκτωβρίου: Πέντε ελληνικές ταινίες – σταθμός για τη γερμανική κατοχή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ