• What's happening

    ΣτΕ: «Παγώνει» την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες για δικαστές-εισαγγελείς

    Τράπερ


    Δικαστές και εισαγγελείς δεν θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις πόθεν έσχες για το 2016. Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, «παγώνοντας» την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για την κύρια προσφυγή των πέντε δικαστικών ενώσεων.
     
    Οι Ενώσεις Δικαστικών Λειτουργών του  Συμβουλίου της Επικρατείας, Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  Εισαγγελέων Ελλάδος, Διοικητικών Δικαστών και Δικαστών και Εισαγγελέων είχαν προσφύγει με αίτηση ζητώντας να ανασταλεί η υποχρέωση των δικαστικών λειτουργών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις πόθεν έσχες μέχρι να δημοσιευθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ η απόφαση της αίτησης ακύρωσης του σχετικού νόμου, προσδιορισμένη να συζητηθεί στις 13 Ιανουαρίου 2017.
     
    Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής, με το σκεπτικό ότι με την υλοποίηση της νομοθεσίας για την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες των δικαστών και εισαγγελέων είναι δυνατόν να προξενηθεί σ΄αυτούς μη επανορθώσιμη βλάβη.
     
    Στην απόφαση αναστολής γίνεται ιδιαίτερη αναφορά:
     
    – στον κίνδυνο διαρροής προσωπικών δεδομένων δικαστών και εισαγγελέων
    – στην οικονομική επιβάρυνση που θα υποστούν λόγω της αμοιβής την οποία θα καταβάλουν  σε ειδικό εκτιμητή
    – στο ότι η πλειονότητα της 15μελούς αρμόδιας Αρχής ελέγχου των δηλώσεων δεν είναι δικαστές, πρόσωπα δηλαδή που κατά τους προσφεύγοντες δεν απολαμβάνουν εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.
    – στο ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν προέβαλλε ότι συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση της   από 13.10.2016 απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες.
     
    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικαστική απόφαση περιλαμβάνονται οι ισχυρισμοί των 5 δικαστικών ενώσεων περί αντισυνταγματικότητας του νόμου για την ηλεκτρονική υποβολή.
     
    Δικαστές και εισαγγελείς, μεταξύ άλλων, επικαλούνται στις προσφυγές τους και την  απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω της διαρροής δεδομένων του συνόλου σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα, καθώς δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
     



    ΣΧΟΛΙΑ