What's happening

Ανατροπή! Τα “Νέα” κυκλοφορούν και αύριο! (pics) – Αποκαλύψεις Δραγασάκη!

  • NewsRoom
ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης

Σταύρος Ψυχάρης. Τέως Επικεφαλής ΔΟΛ


Μεγάλη ανατροπή στα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο θέμα κλεισίματος του ΔΟΛ και κατ’ επέκταση των εφημερίδων “Τα Νέα” και “Το Βήμα”, φέρνουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες αλλά και αναφορά γνωστού δημοσιογράφου.

Ο Κώστας Ντελέζος κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφικό υλικό με τους εργαζόμενους στην εφημερίδα “Τα Νέα” να είναι στα γραφεία τους και να ετοιμάζουν το αυριανό φύλλο!

Κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλη ανατροπή, καθώς μέχρι στιγμής ήταν γνωστό το “λουκέτο” στον ΔΟΛ όπως είχε αναγγείλει ο ίδιος ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης εχτές με ανακοίνωση του αλλά και με άρθρο του στο σημερινό, υποτιθέμενο τελευταίο φύλλο της ιστορικής εφημερίδας.

Να θυμίσουμε ότι οι τράπεζες προχώρησαν στη δέσμευση όλων των εσόδων του ΔΟΛ με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Οργανισμός να έχει κανένα έσοδο, ούτε καν από τις εμπορικές διαφημίσεις.

Την ίδια στιγμή, η εφορία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για οφειλές του ΔΟΛ οι οποίες μάλιστα είναι μικρού ύψους ενώ δεν έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες σε εταιρίες που οφείλουν στο δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Με όλα τα παραπάνω λοιπόν γνωστά, ήταν δεδομένο πως από αύριο Δευτέρα, θα σταματούσαν όλες οι εκδόσεις και θα  εμπαίνε «λουκέτο» σε όλα τα μέσα του Οργανισμού.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Ντελέζος όμως έφερε τα πάνω κάτω πριν από λίγα λεπτά γράφοντας στο Facebook: “ΤΑ ΝΕΑ” κυκλοφορούν και αύριο! Κανονικά! Οι συντάκτες είναι όλοι στα γραφεία τους και τα ετοιμάζουν…!

Παρακάτω θα δείτε τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο της είδησης.

16195707_10211136375541401_431572106761153671_n 16298416_10211136375181392_1566007118928998307_n

16406800_10211136375821408_7569605414685218928_n

Αποκαλύψεις Δραγασάκη για τον ΔΟΛ!

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μίλησε στο TV Creta, προχωρώντας σε αποκαλύψεις για τον ΔΟΛ. Αποκάλυψε πως οι τράπεζες είχαν ενημερώσει τον ΔΟΛ για τα προβλήματα βιωσιμότητας από πρόπερσι και μάλιστα είχαν ζητήσει τη λήψη μέτρων για την αποφυγή της σημερινής κατάληξης.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε τα εξής: «Κάθε επιχείρηση που κλείνει είναι ένα τραύμα, κάθε θέση εργασίας που χάνεται είναι αρνητικό γεγονός. Οταν πρόκειται για επιχείρηση Τύπου, υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος. Το πρόβλημα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων αφορά την κοινωνία και πρέπει να συμφωνήσουμε για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Και συνέχισε: «Στις αρχές του ’80 είχαμε ένα παρόμοιο φαινόμενο στις επιχειρήσεις και δυστυχώς ελάχιστες σώθηκαν τότε. Σήμερα έχουμε συμφωνήσει άτυπα με τις τράπεζες, όταν μια επιχείρηση είναι υπερχρεωμένη να γίνονται ρυθμίσεις στη βάση των εξής αρχών: Πρώτον, εάν οι υπάρχοντες επιχειρηματίες μπορούν να βάλουν νέα κεφάλαια, τότε διευκολύνονται, ρυθμίζεται το παλιό χρέος, μπορεί και να διαγραφεί ένα μέρος του και με τα νέα χρήματα και ένα αξιόπιστο επιχειρησιακό σχέδιο η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει. Στην περίπτωση του ΔΟΛ, αυτό δεν συνέβη. Δεύτερον, εάν ο υφιστάμενος μέτοχος δεν μπορεί να βάλει κεφάλαια, οι τράπεζες αναζητούν νέο επενδυτή. Εάν υπάρξει και μπορεί να προχωρήσει, τότε η επιχείρηση μέσω αλλαγών επιβιώνει, όπως στην περίπτωση Μαρινόπουλου. Τρίτον, αν πάμε σε διαγραφές χρεών, οι επιχειρηματίες που απαλλάσσονται θα είναι υπό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν έχουν χρήματα σε Ελλάδα ή εξωτερικό».

Και κατέληξε: «…Πρέπει να αποκαλύψω πως στις συζητήσεις που είχα με τραπεζίτες από πρόπερσι, μου είχαν πει πως είχαν προειδοποιήσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση πως η βιωσιμότητά της έπασχε και έπρεπε από τότε να είχαν παρθεί μέτρα. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα αποτελέσματα».

ΕΣΗΕΑ κατά Ψυχάρη

Να σημειωθεί τέλος πως η ΕΣΗΕΑ έβγαλε ανακοίνωση για όσα συμβαίνουν στον ΔΟΛ. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: “Οι δραματικές εξελίξεις στον ΔΟΛ, σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα που συντηρείται στο τηλεοπτικό τοπίο και την υπόθεση του «MEGA» ανοιχτή, προκαλούν έντονες αναταράξεις με εμφανή την απειλή για την πολυφωνία και την ενημέρωση των πολιτών.

Ύστερα από τη δημόσια παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δηλώνουν: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι επειδή η πολυφωνία των ΜΜΕ, ένας από τους πυλώνες κάθε δημοκρατικής κοινωνίας, διαλύεται με γρήγορους ρυθμούς…». «Η δημοσιογραφία είναι δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια. Ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς, όταν οι όμιλοι των ΜΜΕ πρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες».

Και συμπληρώνουν: «Οι αρχές της Ελλάδας πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν το κλείσιμο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».

Στις διαδοχικές συναντήσεις, που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΔΟΛ και τα Σωματεία:

  • Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Βούτσης έθεσε ζήτημα συνολικής αντιμετώπισης στον ΔΟΛ και στα ΜΜΕ μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, κάτι που επανέλαβε στη Βουλή και ο Πρωθυπουργός.
  • Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης στην αντίστοιχη συνάντηση, αναφερόμενος στο ρόλο των Τραπεζών επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι παρά το γεγονός πώς οι Τράπεζες ελέγχονται από πλειοψηφίες επενδυτών, εντούτοις, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους μπορούν, παράλληλα με τη διασφάλιση των απαιτήσεων που έχουν, να παίξουν τον ρόλο τους για να μην λείψουν οι εφημερίδες από το περίπτερο.

Στη συνάντηση, που ακολούθησε στην Τράπεζα της Ελλάδος ο διοικητής κ. Ι. Στουρνάρας εμφανίστηκε πρόθυμος να συνδράμει στο πλαίσιο, όμως, της λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς.

Τεράστια είναι η ευθύνη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης απέναντι στις εξελίξεις αυτές. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αποσαφηνίσουν τη στάση τους και να δώσουν μια καθαρή απάντηση, κυρίως στους εργαζόμενους στον ΔΟΛ, που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, αλλά αυτοί κρατούν τις εφημερίδες ανοιχτές και στους άλλους συναδέλφους σε άλλα συγκροτήματα και ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, που εργάζονται κάτω από την ίδια αβεβαιότητα.

Οι Τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού, οφείλουν να μην λειτουργούν με στενά χρηματοπιστωτικά κριτήρια και ιδίως όταν έχουν δώσει δάνεια με αέρα, τα οποία οδηγούν σε στραγγαλισμό της ενημέρωσης, με τους εργαζόμενους και πάλι να πληρώνουν το μάρμαρο.  Άλλωστε, με τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις από τις σημερινές διοικήσεις των Τραπεζών, που καταγγέλλονται και είναι στη φάση της δικαστικής έρευνας, πήρε στα χέρια του τον ΔΟΛ ο σημερινός του Εκδότης.

Εξηγήσεις, όμως, οφείλουν να δώσουν και όσοι ενεπλάκησαν στις διαβουλεύσεις και τα παζάρια (μεσολαβητές και άλλοι).

Ο Σταύρος Ψυχάρης, ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, οφείλει να δώσει καθαρές εξηγήσεις και για τις ενέργειές του το διάστημα που προηγήθηκε. Η δήθεν εξυγίανση με μαζικές απολύσεις και την τότε συνδικαλιστική ανοχή, αλλά και οι αμοιβές σε μεγαλοστελέχη και εξωτερικές εργολαβίες, συμπλήρωσαν το προβληματικό management, που άρχισε με τη φούσκα του Χρηματιστηρίου και συνεχίστηκε. Οφείλει, όμως, να πει και τι ακριβώς πρόκειται να κάνει από αύριο και πού είναι τώρα τα λεφτά από τα αμπάρια με τα οποία πριν τρεις μήνες, διαβεβαίωνε, ότι θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι.

Έχει υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους του ΔΟΛ και στους αναγνώστες, γιατί αυτοί κρατούν μέχρι τώρα ανοιχτό τον ΔΟΛ. Ειδικά, οι συνάδελφοι, που επιμένουν να κρατούν ανοιχτό «ΤΟ ΒΗΜΑ», «ΤΑ ΝΕΑ», το «ΒΗΜΑ FM», το «in.gr», τις ιστοσελίδες, τα περιοδικά και να χρηματοδοτούν τη λειτουργία τους επί μήνες με τους απλήρωτους μισθούς τους.

Ούτε ο Στ. Ψυχάρης, ούτε η Κυβέρνηση, ούτε και οι Τράπεζες έχουν δικαίωμα να τους φάνε τα λεφτά τους.

Κάπου εδώ αρχίζει το θέμα της Δικαιοσύνης”.ΣΧΟΛΙΑ