• What's happening

    Γ. Ντάισελμπλουμ: Το 2018 το μέτρα για το ελληνικό χρέος, τώρα μεταρρυθμίσεις και αποτελέσματα.

    • NewsRoom
    Jeroen Dijsselbloem

    Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem


    Τη δυσκολία της Ευρωζώνης να καθορίσει πριν από το 2018 τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ανακούφιση του χρέους της Ελλάδας παραδέχθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Παράλληλα , ξεκαθάρισε πως το ζήτημα του χρέους συνδέεται με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

    Σε ερώτηση για την πιθανότητα προοπτικής λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος πριν από το τέλος του έτους, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε χαρακτηριστικά: «Η ευρωζώνη δεν μπορεί να καθορίσει τώρα τις λεπτομέρειες της ανακούφισης χρέους για την Ελλάδα, καθώς αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που θα γίνουν γνωστοί μόνο μετά το δεύτερο μισό του 2018. Τον Μάιο είπαμε ότι υπάρχει σειρά πιθανών μέτρων που μπορούμε να πάρουμε μεσοπρόθεσμα, ωστόσο είναι αδύνατο αυτά να καθοριστούν τώρα».

    Πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει με βάση την πρόοδο σε μεγέθη όπως η οικονομική ανάπτυξη, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός αλλά και οι δεσμεύσεις που θα έχει αναλάβει μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση.

    «Έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει σαφήνεια αναφορικά με το τι μπορεί να προσφέρει το μεσοπρόθεσμο πακέτο και αυτό έγινε κατανοητό από το ΔΝΤ το Μάιο, όταν είπαμε ότι μπορεί να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο στο δεύτερο εξάμηνο του 2018».

    Ταυτόχρονα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε την ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, πριν από το τέλος του χρόνου. Όπως τόνισε, με τον τρόπο θα μπορέσει να λυθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

    «Είναι σημαντικό να σημειωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος σε μια σειρά μεταρρυθμίσεις, αλλά και στα δημοσιονομικά τις επόμενες χρονιές», τόνισε και προσέθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ πριν το τέλος του έτους. «Αυτό είχαν υποσχεθεί το Μάιο. Είχαν πει ότι θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εφόσον είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

    Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε, πάντως, να απαντήσει αν είναι εφικτό να υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα ως τις 5 Δεκεμβρίου: «Σήμερα θα ακούσουμε από τους εκπροσώπους των θεσμών την πρόοδο που έχει σημειωθεί με τις συζητήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και μετά ίσως μπορέσω να σας απαντήσω αν θα είμαστε έτοιμοι ως τις 5 Δεκεμβρίου», τόνισε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurogroup: Στο… τραπέζι χρέος και δημοσιονομικό κενό – Τα χαρτιά της κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ESM για ελληνικό χρέος: Το Νοέμβριο η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί ο Τσίπρας κάνει λάθος για το χρέος και τρομάζει και πάλι τους πάντες



    ΣΧΟΛΙΑ