• Uncategorized

    Βρετανία: Βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε την αναστολή του Κοινοβουλίου

    • NewsRoom
    βασίλισσα ελισάβετ

    Βασίλισσα Ελισάβετ


    Το Ιδιαίτερο Συμβούλιο του Στέμματος δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση της έγκρισης της Βασίλισσας Ελισάβετ για την διακοπή λειτουργίας του Κοινοβουλίου, μετά από το αίτημα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την αναστολή του.

    Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου. «Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Πάντως η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει φέρει αναστάτωση στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δηλώνει ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί μία συνταγματική αγριότητα. Όποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του» μετέδωσε το BBC. Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας δηλώνοντας: «Λοιπόν, φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου».

    Ταυτόχρονα ο Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε: «Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή». Επίσης, ο Τομ Γουότσον, μέλος της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος με την σειρά του ανέφερε: «Δεν έχουμε μία «νέα κυβέρνηση». Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

    Την ίδια ώρα οι πολιτικές εξελίξεις προκαλούν την πτώση της βρετανικής λίρας. Πάντως το Χρηματιστήριο του Λονδίνου εκμεταλλεύεται την κατρακύλα του νομίσματος καθώς είναι το μόνο στην Ευρώπη που παρουσιάζει άνοδο.



    ΣΧΟΛΙΑ