• Uncategorized

    Πιέσεις στις τράπεζες. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το Χρηματιστήριο Αθηνών


    Η επιφυλακτικότητα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πιέσεις να οδηγούν σε αρνητικό έδαφος τις περισσότερες μετοχές και τον ημερήσιο τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, Υπεύθυνο Ανάλυσης της Beta Securities, οι δεύτερες αναγνώσεις για το οικονοµικό πρόγραµµα του νέου προέδρου των ΗΠΑ (µείωση φορολογικών συντελεστών, αύξηση δηµόσιων επενδύσεων κλπ) όχι µόνο δεν ανέστειλαν τις αρχικές επιφυλάξεις αλλά οδήγησαν και σε εκ νέου προσέγγιση των ιστορικών υψηλών για τον Dow Jones.

    Βέβαια όλα αυτά θα κριθούν επί του πρακτέου και σε βάθος χρόνου. Ωστόσο το «κέρδος» από όλη την υπόθεση είναι η ενσωµάτωση µιας ακόµη αβεβαιότητας στις τιµές, καθώς οι αγορές δεν έχουν να κάνουν πλέον µε το ποιος θα επικρατήσει την επόµενη ηµέρα στην µεγαλύτερη οικονοµία του πλανήτη αλλά το πως θα εφαρµόσει το προεκλογικό πρόγραµµα ο νικητής των εκλογών το οποίο είναι µια εντελώς διαφορετική συνθήκη.

    Η τεχνική ανάλυση

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε ακόµα πιο µετριοπαθώς. Οι εγχώριοι επενδυτές φαίνεται να δίνουν µεγαλύτερο προβάδισµα στις εξελίξεις της 2ης αξιολόγησης αλλά και της συζήτησης για το χρέος. Ενδεχοµένως αυτό να αποτελεί το κύριο πλεονέκτηµα έναντι άλλων αγορών αφού οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε ένα από τα δύο – ή και στα δύο- µέτωπα θα µπορούσε να ανανεώσει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Την εβδοµάδα που πέρασε οι αποδόσεις του δεκαετούς ελληνικού οµόλογου κινήθηκαν ακόµα και κάτω από το 7% χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο γεγονός ή δήλωση που να αποτελεί λόγο για µια άµεση αναβάθµιση ή αλλαγή στάσης απέναντι στο ελληνικό χρέος.

    ∆εν άλλαξε απολύτως τίποτα σε επίπεδο τεχνικής εικόνας. Μάλιστα η εβδοµάδα που πέρασε είχε σχεδόν το ίδιο εύρος διακύµανσης µε την προηγούµενη διανύοντας µια απόσταση 20 µονάδων. Όπως ήταν αναµενόµενο οι βραχυχρόνιοι δείκτες (ΚΜΟ-30 ηµερών) επέστρεψαν σε ανοδική τάση χωρίς ωστόσο να µεταβάλλονται δραµατικά οι πιθανότητες διαφυγής είτε ανοδικά είτε καθοδικά. Πλέον, το κοµβικό σηµείο για την διάσπαση της συσσώρευσης έχει µετακινηθεί υψηλότερα (599 µονάδες) αφού κάθε προσπάθεια που έχει πραγµατοποιηθεί από τον Ιούλιο έως σήµερα έχει απλώς µετατοπίσει το σηµείο οριακά. Οι τζίροι ακόµα δεν δίνουν ισχυρές ενδείξεις για αλλαγή της δυναµικής.

    Οι εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα

    Η επόµενη εβδοµάδα δεν δίνει ακόµα πληροφορίες για κάτι διαφορετικό από την έως τώρα εικόνα, οι βελτιώσεις που έχουν παρατηρηθεί θα µπορούσαν να θεωρηθούν εύθραυστες ενώ οι πωλητές έχασαν µεγάλη ευκαιρία να πάρουν µια µεγάλη νίκη διασπώντας σηµαντικά επίπεδα στήριξης εκµεταλλευόµενοι την αύξηση της µεταβλητότητας στο εξωτερικό.

    Η επίσκεψη του –απερχόµενου- Αµερικανού προέδρου Μπάρακ Οµπάµα στις 15 Νοεµβρίου δεσπόζει στην ατζέντα της επόµενης εβδοµάδας. Μια ηµέρα νωρίτερα (14/11) θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίµηση για το ΑΕΠ του τρίτου τριµήνου από την Ελληνική Στατιστική αρχή. Από πλευράς αποτελεσµάτων εννεαµήνου η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώνει µετά το τέλος της συνεδρίασης της ερχόµενης ∆ευτέρας (14/11) ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς (15/11) και οι προγραµµατισµένες ανακοινώσεις κλείνουν µε Motor oil και Εurobank το απόγευµα της 16ης Νοεµβρίου. Επισηµαίνεται ότι το βράδυ της 14ης Νοεµβρίου θα ανακοινωθούν οι εξαµηνιαίες αλλαγές στο δείκτη της Morgan Stanley ενώ την ερχόµενη Παρασκευή λήγουν στην αγορά παραγώγων τα συµβόλαια του Νοεµβρίου.

    Η συνεδρίαση

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 582,60 μονάδες, ενώ σημείωσε χαμηλότερη τιμή στις 582,52 μονάδες και υψηλότερη στις 589,54 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 35,3 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,12%, στις 1.536,40 μονάδες, ενώ απώλειες 0,68% σημείωσε  ο Mid Cap, στις 746,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,37% στις 653,39 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,51%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,59%.

    Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τις περισσότερες πιέσεις δέχθηκε η Πειραιώς που υποχώρησε κατά 4%. Πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Εθνική και Aegan, ενώ απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι  Folli Follie, Eurobank.

    Αντίθετα, διακρίθηκε η μετοχή των ΕΛΠΕ με κέρδη 2,17%, ενώ άνοδο 1,96% σημείωσε ο Τιτάν και με άνοδο 1,13% έκλεισε η Grivalia.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εορταστική «επίθεση φιλίας» από τον Τσίπρα στους εφοπλιστές (που κάποτε κεραυνοβολούσε)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: Πιο ισχυρός ο Trump από τον Obama στο Κογκρέσο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι θέλουν να χτίσουν ξενοδοχεία στον (αναβαθμισμένο) Πειραιά



    ΣΧΟΛΙΑ