• Business

    MEGA λo ντόμινο εξελίξεων στην αγορά


    Την μεγαλύτερη κρίση στα 27 χρόνια λειτουργίας του αντιμετωπίζει ο τηλεοπτικός σταθμός που ξεχώρισε και αγαπήθηκε από το κοινό, ιδιαίτερα για τις πρωτοποριακές επιλογές του που άνοιξαν νέους δρόμους στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο.

     
    Το κλίμα στην Μεσογείων είναι βαρύ. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι δεν ξέρουν πραγματικά τι θα γίνει στο τέλος του μήνα. Από την στιγμή που δεν βάζουν λεφτά οι μέτοχοι για να καλυφθούν οι τρύπες αναρωτιούνται από που θα βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή τους! Όλοι νιώθουν αγωνία για το μέλλον της εργασίας τους. Από την καθαρίστρια μέχρι την παρουσιάστρια. Διοικητικοί, τεχνικοί και δημοσιογράφοι είναι στον αέρα. Όχι, όμως τον γνωστό “τηλεοπτικό” αέρα. Αλλά τον αέρα της αβεβαιότητας. Και τα ερωτήματα πολλά.

    Σταύρος Ψυχάρης. CEO ΔΟΛ
    Σταύρος Ψυχάρης. CEO ΔΟΛ

    Στους διαδρόμους του μεγάλου καναλιού “ψιθυρίζονται” οι απορίες για το αύριο.
    Και εφόσον δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ των μετόχων; Ποιες αλλαγές έρχονται στο σταθμό; Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης; Γιατί οι βασικοί μέτοχοι δεν στηρίζουν το κανάλι; Θα μπουν νέα πρόσωπα στο μετοχικό κεφάλαιο; Ποιος ο ρόλος των τραπεζών; Διαθέτει η εταιρεία εναλλακτικά σχέδια χρηματοδότησης για την κάλυψη των άμεσων χρηματοοικονομικών αναγκών της;

     
    Οι απαντήσεις – εκτός απροόπτου – αναμένεται να έρθουν στις 11/3/2016, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που διαχειρίζεται τον γνωστό τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Άραγε οι μέτοχοι θα βρουν λύσεις ώστε στη συνεδρίαση το πρωί (10:00π.μ.) της Παρασκευής να “βγει λευκός καπνός”;

    O διευθύνων σύμβουλος της «Πήγασος ΑΕ» ,Φώτης Μπόμπολας.
    O διευθύνων σύμβουλος της «Πήγασος ΑΕ» ,Φώτης Μπόμπολας.

    Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας Φώτης Μπόμπολας, Σταύρος Ψυχάρης και Βαρδής Βαρδινογιάννης άφησαν να αποτύχει παταγωδώς η αύξηση κεφαλαίου ύψους 15,2 εκατ. ευρώ. Κανένας δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης, με αποτέλεσμα η ΑΜΚ να μην καλυφθεί. Εξέλιξη που οδήγησε στην προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τηλέτυπος στο Χρηματιστήριο.

     
    Οι συγκρούσεις – Τα νέα πρόσωπα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βαρδής Βαρδινογιάννη και Σταύρος Ψυχάρης, είναι απρόθυμοι να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Mega, προς την εταιρεία παραγωγής «Άνωση» της οικογένειας Μπόμπολα.

    Ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης.
    Ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης.

    Επιπροσθέτως, οι σχέσεις μεταξύ των μετόχων έχουν διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό που, σύμφωνα με παράγοντες των media, δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μαζί μία από τις τέσσερις άδειες, αλλά θα υπάρξουν άλλες “συμμαχίες”.

     
    Φήμες λένε ότι σε εγρήγορση για είσοδο στο Mega βρίσκονται ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος (Αττικές Εκδόσεις), που προορίζεται για διευθύνων σύμβουλος, και ο Δημήτρης Μάρης (24 Media).

    Διαβάστε τι είχε γράψει το mononews.gr για τις σχέσεις των μεγαλομετόχων και τον ρόλο Φιλιππόπουλου – Μάρη.

     
    To deadline των τραπεζών

    Στις 29/02 έληξε η περίοδος χάριτος που είχαν χορηγήσει οι πιστώτριες τράπεζες για μην καταγγείλουν το ομολογιακό δάνειο υπολειπόμενου ποσού 88 εκατ. ευρώ λόγω μη τήρησης συμπεφωνημένων χρηματοοικονομικών δεικτών. Πλέον, είναι στο χέρι των τραπεζών να κάνουν απαιτητό το δάνειο προχωρώντας σε αναδιάρθρωση της επιχείρησης εκποιώντας πάγια στοιχεία ή /και ορίζοντας νέα διοίκηση και προχωρώντας σε αναζήτηση νέων μετόχων.

    Θεοχάρης Φιλιππόπουλος. Ετών 52. Εκδότης
    Θεοχάρης Φιλιππόπουλος. Ετών 52. Εκδότης

    Οι ανάγκες κεφαλαίων του ομίλου δεν εξαντλούνται στα 15,1 εκατ. ευρώ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό το ποσό είναι απαραίτητο για να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία του καναλιού αλλά χρειάζονται ακόμη 3,5 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, για τη συμμέτοχη της εταιρείας στη διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση άδειας εκπομπής επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όσο και για το τίμημα της άδειας.

    Δημήτρης Μάρης. Επιχειρηματίας
    Δημήτρης Μάρης. Επιχειρηματίας

    Ντόμινο εξελίξεων

    Μία αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση του MEGA θα παρέσυρε σε δυσάρεστες καταστάσεις όλη την αγορά. Εκτός του ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού θα χάσουν τη δουλειά τους, οι επιπτώσεις στον ευρύτερο κλάδο των media και της διαφήμισης θα ήταν ανυπολόγιστες. Μια ενδεχόμενη «στάση πληρωμών» θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα ρευστότητας στην αγορά. Το MEGA έχει οφειλές σε εταιρείες παραγωγής και σε πολλούς εργαζομένους τους, ενώ παραμένουν ανοιχτές οικονομικές συναλλαγές με διαφημιστικές εταιρείες.



    ΣΧΟΛΙΑ