ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ενισχύθηκε απροσδόκητα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, υπενθυμίζοντας πριν από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το έτος, ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών παραμένουν.
Τοι ποσοστό διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Νοέμβριο, από 2,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, προέβλεπαν μικρότερη αύξηση στο 2,4%.
Η έκθεση της υπηρεσίας ολοκληρώνει τις ενημερώσεις για τον πληθωρισμό από τις τέσσερις κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ πρόκειται να βοηθήσει στην ενημέρωση των αξιωματούχων της ΕΚΤ, καθώς προετοιμάζονται να καθορίσουν τα επιτόκια σε τρεις εβδομάδες.
Σημειώνεται ότι οι πιέσεις στις τιμές ήταν ασθενέστερες από τις αναμενόμενες σε Γαλλία και Ιταλία και ισχυρότερες στην Ισπανία, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι η ένδειξη για το μπλοκ των 20 κρατών – που αναμένεται την Τρίτη – θα παραμείνει κοντά στο 2%.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πρόσφατα δηλώσει ότι είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές και δεν είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τα επιτόκια προς το παρόν.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φιλίπ Λείν (Philip Lane) δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτός και οι συνάδελφοί του είναι βέβαιοι ότι μια συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων θα τους βοηθήσει να επιτύχουν βιώσιμα, εντός του στόχου, πληθωρισμό.
Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν.
Το κόστος των υπηρεσιών και των τροφίμων εξακολουθεί να αυξάνεται ραγδαία, ενώ έρευνα της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έδειξε ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν στο 2,8% τον Οκτώβριο από 2,7% τον προηγούμενο μήνα.
Αν και πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, για τα επόμενα τρία και πέντε χρόνια, παρέμειναν αμετάβλητες.
Η άνοδος του γερμανικού πληθωρισμού αυτό το μήνα πιθανότατα οφείλεται στις οργανωμένες διακοπές και την αύξηση του κόστους των καυσίμων, σύμφωνα με τον Martin Ademmer του Bloomberg Economics.
Ακόμα κι έτσι, υποστήριξε πριν από την ανακοίνωση ότι «η ευρύτερη τάση υποδηλώνει μια σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός της Γερμανίας θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,3% το 2025 και θα παραμείνει κάτω από το 2% έως το 2026.
Διαβάστε επίσης:
e-ΕΦΚΑ: Παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων ρύθμισης και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών
Πιερρακάκης: Ανακοινώνει απόψε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup
Σκέρτσος: Ιστορικού χαρακτήρα η συμφωνία ΓΣΕΕ – εργοδοτών – πολιτείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απογραφή ανελκυστήρων: Παράταση έως 30 Ιουνίου 2026
- ΟΗΕ προς ΗΠΑ: Άνθρωποι που χρειάζονται προστασία πρέπει να έχουν τη συνήθη διαδικασία ασύλου
- Hellenic Train: Αλλαγή στο δρομολόγιο Πειραιάς – Κιάτο, λόγω εργασιών
- Προϋπολογισμός 2026: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων – Οι τοποθετήσεις των κομμάτων