• Uncategorized

    Δημοπρασία 45 εκατ. δολαρίων για το μεγαλύτερο μπλε διαμάντι στον κόσμο


    Το μεγαλύτερο μπλε διαμάντι που έχει υπάρξει ποτέ θα βγει σε δημοπρασία στις 18 Μαίου 2006 από τον οίκο Christie’s στη Γενεύη. Το πολύτιμο πετράδι 14,62 καρατίων, γνωστό ως “Oppenheimer Blue”, πήρε το όνομα του από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, Sir Philip Oppenheimer, του οποίου η οικογένεια είχε στην κατοχή της τον όμιλο εξόρυξης και εμπορίας διαμαντιών De Beers για 80 χρόνια, πριν πουλήσει το 40% της επιχείρησης στην Anglo American Plc έναντι 5,1 δισ. δολαρίων, το 2012. Το διαμάντι με το φανταχτερό χρώμα που έχει το πιο καθαρό μπλε που μπορεί να υπάρξει, εκτιμάται ότι θα πουληθεί από 38 έως 45 εκατ. δολάρια.

    debeersbeijing

    Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο κατά την οποία η αγορά πολύτιμων λίθων παγκοσμίως παρουσιάζει κάμψη. Οι πωλήσεις, σύμφωνα με το Euromonitor International Ltd, υποχώρησαν ακόμη περισσότερο κατά 4% το 2015 και διαμορφώθηκαν στα 36,9 δισ. δολάρια από 38,5 δισ. δολάρια την προηγούμενη χρονιά.

    Την περασμένη δεκαετία πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από επιτυχημένες δημοπρασίες χρωματιστών διαμαντιών σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Το 2008, ο Λονδρέζος κοσμηματοπώλης Graff έκανε ρεκόρ πληρώνοντας 24,3 εκατ. δολάρια για ένα έντονο, βαθύ γκρι-μπλε διαμάντι που δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο. Δύο χρόνια αργότερα, ο ίδιος έκανε νέο ρεκόρ καταβάλλοντας 45,6 εκατ. δολάρια για ένα ροζ διαμάντι 24,78 καρατίων, που πουλήθηκε στους Sotheby’s της Γενεύης. Πέρυσι, ο δισεκατομμυριούχος Joseph Lau από το Χονγκ Κονγκ τον ξεπέρασε πληρώνοντας 48,3 εκατ. δολάρια για ένα μπλε χρώματος διαμάντι, 12,03 καρατίων που δημοπρατήθηκε από τον ίδιο οίκο, στη Γενεύη. Μάλιστα, το προηγούμενο βράδυ είχε αγοράσει και ένα ροζ διαμάντι 16,08 καρατίων από τον οίκο Christie’s έναντι 28,5 εκατ. δολαρίων. Και τα δύο κοσμήματα, συνολικής αξίας 77 εκατ. δολαρίων, λέγεται ότι ήταν δώρο προς την 7χρονη τότε κόρη του.

    pink-diamonds

    Η πώληση του Oppenheimer Blue θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά από μία ακόμη δυνητική δημοπρασία-ρεκόρ που θα γίνει τον Απρίλιο 2016 στους Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, όπου θα δημοπρατηθεί ένα ακόμη μπλε διαμάντι 9,54 καρατίων, το οποίο ανήκε στο παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ, Shirley Temple, αντί του ποσού των 35 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, το διαμάντι Oppenheimer έχει τη δυνατότητα να καταρρίψει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ.

    Σύμφωνα με τον Tom Moses, εκτελεστικό πρόεδρο του Γεμολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, πρόκειται για ένα σπάνιο διαμάντι λόγω χρώματος, μεγαλύτερο κατά ένα και πλέον καράτι σε σχέση με το διαμάντι που κατέχει το προηγούμενο ρεκόρ, ενώ μεγάλη σημασία έχει και η προέλευση του, από τον όμιλο De Beers.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έφυγαν από την Ελλάδα 3.000 πλούσιοι (και πολλοί εφοπλιστές). Άλλος για Λονδίνο άλλος για ΗΠΑ

    illustrate



    ΣΧΟΛΙΑ