• Uncategorized

    Cesar Harada: Πως κάνω τα παιδιά να αγαπήσουν τις επιστήμες (Video)

    • NewsRoom


    Ο επιχειρημάτιας Cesar Harada κάθεται μέσα σε ένα χώρο γεμάτο από άτακτους μηχανικούς, επιστήμονες και σχεδιαστές που κόβουν ξύλα μανιωδώς και συγκολούν μέταλλα καθώς φτιάχνουν το καινούριο τους έργο. Όμως, ολα τα άτομα μέσα στο χώρο είναι παιδιά, ηλικίας 8 ετών και ύψους 1,20. Ο Harada λέει: “ Έρχομαι εδώ για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα τραυματιστούν” .

    Φυσικά, δεν βρίσκεται εκεί μόνο για να κάνει την νοσοκόμα. Είναι ο άνθρωπος πίσω απ’την ιδέα για αυτή την αντισυμβατική τάξη που ονομάζεται Maker-Bay και βρίσκεται στο Hong Kong. Είναι ένα εργοστάσιο μετάλλων που έγινε hack lab για παιδία που θέλουν να εξελίξουν το δημιουργικό τους ταλέντο καθημερινά με αρκετά εργαλεία για να μεταμορφώσουν μια λάμπα σε ρομπότ που αλλάζει μορφή ή σε υφασμάτινο χαλί με ανεμογγενήτριες.

    Εν τω μεταξύ, ο  Harada είναι ο επόπτης του πιο πολυσύχναστου κινήματος της πόλης, το οποίο με την δύναμη του παιχνιδιού προσπαθεί να βρεί περιβαλλοντικές λύσεις σε προβλήματα όπως η ρύπανση, η αποψίλωση των δασών και την κλιματική αλλαγή. Ένα από τα σχέδια των μαθητών – ένα ρομπότ που κινείται με τηλεκοντρόλ και βρίσκει πλαστικά στην παραλία – κέρδισε το Jane Goodall Roots & Shoots Award for Environmental Technology.

    Τα μικρά αυτά παιδάκια έχουν ρίξει πόλλα δάκρυα και υδρώτα σε αυτον τον χώρο μάθησης. Το πρόγραμμα τους είναι σχεδόν ελεύθερο – μιας και ο Harada πιστέυει οτι η “φαντασία τους πρέπει να τρέχει ελεύθερη” – γιατί δεν θέλει οι μαθητές του να εχουν checklist, οδηγούς σπουδών και ό,τι άλλο που θα τους μετατρέψει σε “απομνημόνευτικές μηχανές”. Και παρά (ή επειδή από αυτό)  το χάος με τα νευράκια και τους τραυματισμούς με τα ψαλίδια των μικρών, ο Harada δείχνει να έχει κάνει κάτι πολύ καλό.

    Δεν xρειάζεσαι PhD για να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου στον κόσμο της επιστήμης à la MythBusters.

    O Harada από παιδί μεγάλωσε ανάμεσα σε δυο χώρες, απ΄την μια με τα έργα του Παρισιού και απ’την την παραλία της Niigata, στην Ιαπωνία. “Ακόνισε” την δημιουργικοτητά του μέσα σε ένα βιομηχανικό εργοστάσιο που ήταν επίσης το σπίτι του από την ηλικία τον 4 έως 11. Το εργοτάξιο του Παρισιού έγινε το λημέρι του, όπου ο ίδιος αναφέρει ότι “το εσωτερικό του σπιτιού ήταν πιο επικίνδυνο ακόμα και απ’το δρόμο” . Αντί για φορτηγάκια, επαίζε με βίδες, αντί για στρατιωτάκια είχε καπλαμά.

    “Τα πάντα είναι ζωντανά και λένε μια ιστορία. Η ζωή μου δεν είναι πιο πολύτιμη από ένα φύλλο μετάλλου, ή η βροχή που πέφτει πάνω μου, ή η φευγαλέα ζωή ενός σύννεφου.” λέει ο Harada.

    Ο Cesar Harada είναι 32χρονων, γαλλο-ιάπωνας, μιλάει με ανέκδοτα, τα μάτια του κλειστά, θυμίζοντας στον εαυτό του τα μαθήματα Shinto που του έκανε ο πατέρας του. Τώρα σαν εφευρέτης, περιβαντολόγος και καθηγητής, φοράει πολλά καπέλα. Έχει ασχοληθεί με διάφορους κλάδους όπως graphic design, την αρχιτεκτονική, κινούμενα σχέδια και κατασκευές σε διαφορετικές χώρες όπως την Γαλλία, το Λονδίνο και την Κένυα. Και όλα πηγάζουν από την παιδική του ηλικία ως επιστήμονικό geek, που έμαθε αγγλικά από μαθηματικά βιβλία και βιβλία φυσικής. Είναι έμπειρος δύτης Dumpster , ψάχνοντας συνεχώς για πιθανά υλικά για τις δημιουργίες του.

    Το πιο σημαντικό απ’όλα είναι ότι ο Ηarada έμαθε πιο πολλά μόνος του παρά μάσα σε μια αίθουσα, και αυτό τον ενέπνευσε για το μεγαλύτερο μεγαλύτερο μάθημά του “ Δεν Χρειάζεσαι PhD για να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου στον κόσμο της επιστήμης à la MythBusters“. Η ιδέα αυτη έδωσε ρίζες στο παγκόσμιο maker κίνημα, που τοποθετεί εκτυπωτές 3-D, ρομποτική, μικροεπεξεργαστές και e-υφάσματα στα χέρια των παιδιών. Προειδοποιήση: Δεν είναι σαν το glitter και την κόλλα της γιαγιάς σας. Αυτό το εργαστήριο χημείας είναι συγχρόνως στούντιο τέχνης, κατάστημα αυτοκινήτων  και το μέλλον της εκπαίδευσης στην επιστήμη, λέει ο Harada. Όταν ένα παιδάκι 9 χρονών, φτιάχνει ένα δράκο  από τα ραβδιά Popsicle και το ελέγχει από τσιπ Bluetooth σαφώς και δεν χρειάζεστε χρόνια πρακτικής σε κάποιο ερευνητικό εργαστήριο ή εταιρική χρηματοδότηση για να εφεύρει κάποιος κάτι απίστευτο.

     

     

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/video-o-idioktitis-tou-pio-oreou-vivliopoliou-ston-kosmo-sti-santorini-milise-sto-ted-video/40975

     

    http://www.mononews.gr/video-mporis-ke-esi-na-kalliergisis-ta-roucha-sou-video/40552

     



    ΣΧΟΛΙΑ