• Τράπεζες

    Ξεκινούν οι ενημερώσεις των 800 εργαζομένων της Alpha Bank που θα μεταφερθούν στη Cepal – Όλες οι λεπτομέρειες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φραγκίσκη Μελίσσα, Alpha Bank

    Φραγκίσκη Μελίσσα, Alpha Bank


    Ξεκινά  από σήμερα η κατ΄ ιδίαν ενημέρωση των 800 εργαζομένων της Alpha Bank που θα μεταφερθούν στη Cepal και οι οποίοι θα λάβουν χρηματική παροχή 10 μικτών μηνιαίων αποδοχών με κατώτατο πλαφόν που 25.000 ευρώ, ενώ διατηρούν τα εργασιακά δικαιώματα που είχαν ως τραπεζοϋπάλληλοι, καθώς και τις έξτρα παροχές που τους παρείχε η τράπεζα.

    Η ενημέρωση θα γίνει από το γραφείο της κας Φραγκίσκης Μελίσσα, που είναι η επικεφαλής του HR της Alpha Bank. Ο κάθε εργαζόμενος θα ενημερωθεί κατ  ιδίαν για τους όρους του προγράμματος, και η κα Μελίσσα θα απαντήσει σε ερωτήματα, θα λύσει απορίες, θα διευκρινίσει το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβει ο καθένας.

    «Δεν διώχνουμε τον κόσμο,  θέλουμε να αντιληφθούν  ότι στην Cepal ανοίγονται προοπτικές. Η εταιρεία δεν θα διαχειριστεί μόνο τα υπάρχοντα NPES αλλά και τα νέα που θα δημιουργηθούν, όπως θα διαχειρίζεται και ακίνητα στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού, κάτι που θα ισχύσει για όλους τους servicers» αναφέρουν στο mononews.gr, πηγές της τράπεζας.

    Και επισημαίνουν πως κανένα εγχείρημα δεν είναι επιτυχές αν δεν βασίζεται σε αμοιβαία  εμπιστοσύνη. Η τράπεζα διασφαλίζει όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία.

    Εγγύηση για το μέλλον της Cepal, ισχυρού «παίκτη» στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων  είναι η διοικητική της ομάδα, που απαρτίζεται από τέσσερις τραπεζίτες με εμπειρία στη διαχείριση των  «κόκκινων» δανείων.

    Αυτοί λοιπόν  κρατούν τα κλειδιά της Cepal, που θα διαχειριστεί σε πρώτη φάση 32δις ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Alpha Bank και είναι ο τρίτος μεγάλος «παίκτης» της αγοράς (μαζί με τη doValue της  Eurobank και την  Intrum της Πειραιώς).

    Το ιστορικό στέλεχος της Alpha Bank ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης –επικεφαλής της διεύθυνσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, είναι όπως έχει ανακοινωθεί ο εκτελεστικός πρόεδρος της Cepal, και ο κ. Θοδωρής Αθανασόπουλος –επί μακρόν επικεφαλής στη διεύθυνση διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι ο CEO, με αναπληρωτές Διευθύνοντες συμβούλους τους κ.κ. Βαγγέλη Κάββαλο και Περικλή Κιτριλάκη.

    Η διαδικασία μεταβίβασης (carve-out) της  διαχείρισης των NPEs της Alpha Bank προς την  Cepal πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο και  αποτελεί βασικό στάδιο της μεγάλης συναλλαγής (Project Galaxy) που υλοποιεί η τράπεζα. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία με την τράπεζα για την διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών είναι υπερδεκαετής.  Μάλιστα στην ανακοίνωση της η διοίκηση της Alpha Bank εκφράζει την  ικανοποίησή της για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με  τους εκπροσώπους του Συλλόγου των Εργαζομένων στην τράπεζα.

    Ο Τάσος Γκιάτης και ο Βασίλης Ψάλτης κατά την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας ετών 2020-2022.

    Από την πλευρά του o πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Alpha Bank  κ. Τάσος Γκιάτης, αναφέρει στο mononews.gr : Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συρρικνωμένο τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα βλέπουμε την αλματώδη ανάπτυξη των servicers. Ανοίγει μία νέα αγορά, και οι εταιρείες διαχείρισης θα βοηθήσουν τις τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από τα «κόκκινα».

    «Οι συνομιλίες με τη Διοίκηση κράτησαν μήνες. Είμασταν προετοιμασμένοι. Κυρίως όμως είπαμε την αλήθεια στο προσωπικό. Τους ενημερώσαμε ότι η μεταβίβαση στη Cepal δεν είναι σε εθελοντική βάση, αλλά υποχρεωτική.  Είχαμε πει, χωρίς υπεκφυγές, ότι στο νέο σχήμα θα πάμε όλοι, αλλά μόνο με ξεκάθαρες συμφωνίες που θα κατοχυρώνουν τα μέλη μας».

    Ο Σύλλογος ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους πως:

    -ή θα γινόταν η μεταφορά στην Cepal, με μονομερή απόφαση της τράπεζας, χωρίς καμία συμφωνία. Αυτό θα σήμαινε ότι θα είχαμε διασφαλίσει  τις θέσεις εργασίας, τις μισθολογικές ρυθμίσεις και τις παροχές για λιγότερο από ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι τη λήξη της  κλαδικής Σύμβασης και στη συνέχεια θα ήταν εργαζόμενοι στη Cepal χωρίς κανένα από τα δικαιώματα που είχαν ως τραπεζοϋπάλληλοι.

    -Ή θα αναλάμβανε ο  Σύλλογος την ευθύνη διαπραγμάτευσης με τη Διοίκηση της τράπεζας ώστε η μεταφορά των συναδέλφων μας στη Cepal  να γίνει  με όρους που κατοχυρώνουν απόλυτα  τα επαγγελματικά τους συμφέροντα.

    Και το πετύχαμε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις  αλλά πάντα σε θετικό κλίμα.

    Υπογράψαμε λοιπόν με τη Διοίκηση τη συμφωνία που κατοχυρώνει με απόλυτο τρόπο τις θέσεις εργασίας, τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου: «Η επόμενη μέρα για τους συναδέλφους μας που θα μεταφερθούν στη Cepal (100% θυγατρική εταιρεία της Alpha Bank) παρέχει ασφάλεια, σιγουριά και κυρίως προοπτικές εξέλιξης και επέκτασης μισθολογικών και άλλων παροχών».

    Και ακόμα επισημαίνεται πως: Στο νέο τοπίο θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.

    Έχουμε βιώσει τη συρρίκνωση του τραπεζικού μας συστήματος από λανθασμένες επιλογές του πολιτικού προσωπικού, έχουμε διδαχθεί από λάθη του παρελθόντος, είναι η ώρα να αναθεωρήσουμε τις απόψεις της στρατηγικής ακινησίας και να δούμε ένα συνολικό σύγχρονο μοντέλο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στο συνολικό τοπίο Χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ