• Τράπεζες

    Wall Street: Απώλειες στις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

    • NewsRoom
    Ο δρόμος της Wall Street στις ΗΠΑ


    Η περίοδος των αποτελεσμάτων ξεκινάει στη Wall Street αυτή την εβδομάδα με τις τράπεζες να είναι από τις πρώτες που θα δημοσιοποιήσουν τα κέρδη τους για το β’ τρίμηνο.

    Οι αναλυτές αναμένουν τις μεγαλύτερες από την περίοδο της πανδημίας απώλειες στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύστερα από τρία χρόνια που οι κυβερνητικές ενισχύσεις κατάφεραν να περιορίσουν τις αθετήσεις δανείων.

    Αντισταθμίζουν τις απώλειες τα επιτόκια

    Με τα επιτόκια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ για πάνω από ένα χρόνο και τη Fed να προειδοποιεί για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, οι τράπεζες της Wall Street αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη λόγω τόκων, όμως οι ζημιές των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπολογίζονται, σύμφωνα με το Bloomberg στα 5 δισ. δολάρια.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες, JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs και Morgan Stanley θα αποταμιεύσουν 7,6 δισ. δολάρια για να καλύψουν ζημιές.

    Πρόκειται για διπλάσιο ύψος σε σχέση με έναν χρόνο πριν, χαμηλότερο όμως από τις ζημιές που υπέστησαν την περίοδο της πανδημίας.

    Ένα ακόμα αγκάθι για τις τράπεζες και άλλοτε η πιο προσοδοφόρα μονάδα είναι η επενδυτική τραπεζική, για τις οποίες προβλέπεται και σε αυτό το εξάμηνο να καταγράψουν ζημιές λόγω του δραστικού περιορισμού σύναψης συμφωνιών.

    Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η αύξηση των επιτοκίων και τα κέρδη των τραπεζών αναμένεται να αντισταθμίσουν τις ζημιές, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή υπολογίζονται αυξημένα κατά 6% κατά μέσο όρο.

    Η επόμενη ημέρα για τη Wall Street

    Τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν ένα μεγάλο κρας τεστ για τη Wall Street, η οποία κατέγραψε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ στους χρηματιστηριακούς δείκτες το α’ εξάμηνο του 2023.

    Οι τραπεζικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, παρά την τραπεζική αναταραχή, αποτέλεσαν ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, την ώρα που οι περιφερειακές τράπεζες κλυδωνίζονταν τον περασμένο Μάρτιο.

    Η εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω του ChtaGPT εκτόξευσε τις μετοχές τεχνολογίας, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών και σε άλλους κλάδους.

    Αν και πολλοί αναλυτές έχουν ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα εταιρικά κέρδη, ένα μέρος αυτών εφιστά την προσοχή των επενδυτών στις προβλέψεις των εταιρειών, που θα δημοσιοποιηθούν μαζί με τα αποτελέσματα.

    Σημειώνουν ότι αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης για το β’ εξάμηνο, ενώ η απόκλιση μεταξύ των εκτιμήσεών τους για το πώς θα κλείσει το έτος ο S&P 500, αγγίζει το 50%.

    Η Fundstrat βλέπει μια άνοδο κατά 10% στον δείκτη, αγγίζοντας τις 4.825 μονάδες, ενώ αντίθετα η Piper Sandler βλέπει τον S&P να καταρρέει στις 3.225 μονάδες στο τέλος του έτος, σε μια πτώση που αγγίζει το 27%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης:

    Επαναπατρίζουν τον χρυσό τους οι κεντρικές τράπεζες

    Γιάννης Στουρνάρας: Ανάπτυξη 3,0% το 2024 και 2,7% το 2025 – Δεν είμαστε άτρωτοι

    Τράπεζα Πειραιώς: Η winbank αναβαθμίστηκε και προσφέρει νέες μοναδικές δυνατότητες



    ΣΧΟΛΙΑ