• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Στόχος να ξαναρχίσουμε την καταβολή μερισμάτων του 2023, με αρχική πληρωμή 20%-30%

    Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης

    Βασίλης Ψάλτης


    Η ισχυρή δυναμική της Alpha Bank συνεχίζεται παρά τη σημαντική αβεβαιότητα και αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία. Το  στρατηγικό μας σχέδιο Project Tomorrow αποδίδει καθώς η  ποιότητα των κερδών έχει βελτιωθεί, η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή και είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας μας για το 2022.

    Αυτό υπογράμμισε στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου ο επικεφαλής της Alpha Bank  Βασίλης Ψαλτης, τονίζοντας πως θα ξεκινήσει η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

    Όπως είπε η  τράπεζα έχει επιτύχει θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς του στρατηγικού της σχεδίου και συγκεκριμένα ανέφερε:

    -Βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού: «μειώσαμε τα NPEs κατά 77% το τελευταίο έτος (στο 12,2% τον Μάρτιο 2022) και αναμένουμε να φτάσουμε σε μονοψήφιο δείκτη NPE το δεύτερο τρίμηνο».

    -Ως προς το κόστος: «από τον προβλεπόμενο στόχο των 193 εκατομμυρίων ευρώ, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ήδη το 67% ή περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ, το όφελος των οποίων θα συνεχίσει να καταγράφεται τα επόμενα τρίμηνα»

    -Παραγωγή εσόδων: «Τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη ήδη από το περασμένο έτος σε όλες τις κατηγορίες, παραμένοντας πάνω από το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, δείχνοντας τόσο την ομαλοποίηση της δραστηριότητας όσο και τη στρατηγική θέση της τράπεζας που επιτρέπει να αξιοποιήσει κερδοφόρες ευκαιρίες».

    Τόνισε πως έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικά επίπεδα κερδοφορίας στην απόδοση των δανείων μας, τόσο στην Ελλάδα, αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση, όσο και διεθνώς, κατά 8%.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της  διανομής μερίσματος, σημειώνοντας ότι: «Οι φιλοδοξίες μας για δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας παραμένουν άθικτες. Έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Αναμφίβολα θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά η αποφασιστικότητά μας να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας έχει ενισχυθεί με την επιτυχή εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου μέχρι στιγμής.

    »Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι παραμένουμε δεσμευμένοι να τιμήσουμε την ιστορία μας ως προς την πληρωμή μερισμάτων, καθώς ήμασταν η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που το έκανε αδιάκοπα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη της ελληνικής κρίσης.

    «Με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων, αναμένουμε να ξαναρχίσουμε την πληρωμή μερισμάτων από τα κέρδη μας το 2023, καθώς θα έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τους όρους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, κερδοφορίας και κεφαλαίου, με αρχική αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30%».

    Διαβάστε επίσης:

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Εκταμιεύσεις δανείων 2,4 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο – Oι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές

    Alpha Bank: Στα 134 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ