• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Οι κινήσεις για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων

    Ψάλτης Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης. Διευθὐνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Προσηλωμένος στην υλοποίηση του στρατηγικού μετασχηματισμού της Alpha Bank ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης εστιάζει στις κινήσεις που θα περιορίσουν τα «κόκκινα» δάνεια κάτω από το 10%.

    Η Alpha Bank γύρισε σελίδα την περασμένη Παρασκευή 2 Απριλίου, καθώς η  έκτακτη  γενική συνέλευση ενέκρινε τον εταιρικό μετασχηματισμό της  –hive down- με την απόσχιση των τραπεζικών δραστηριοτήτων. Η Νέα  Alpha Bank θα είναι 100% θυγατρική της εισηγμένης Alpha Bank Συμμετοχών. Η νέα Alpha με «θεμέλιο» την ισχυρή κεφαλαιακή της εστιάζει στην εξυγίανση του ισολογισμού της από τα προβληματικά δάνεια.

    Ο μετασχηματισμός της Alpha πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και παρά τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας.

    Τώρα η διοίκηση της τράπεζας προχωρά στην υλοποίηση της νέας τιτλοποίησης Cosmos, ύψους 2 δις ευρώ , καθώς και στις δύο πωλήσεις προβληματικών δανείων συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην  τιτλοποίηση Cosmos,  περιλαμβάνονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια  κατά  50% στεγαστικά,  22% καταναλωτικά, 23% μικρά επαγγελματικά και 5% μεγάλα επιχειρηματικά. Στην Ελλάδα θα πωληθεί το πακέτο  Orbit, ύψους 900 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει σε ποσοστό 91%  «κόκκινα»  καταναλωτικά, 6% μικρά επαγγελματικά  και 3% στεγαστικά.  Και στην Κύπρο το  Project Sky, ύψους 400 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει  48% στεγαστικά, 45% επιχειρηματικά και 4% καταναλωτικά δάνεια.

    Σύμφωνα με την διοίκηση της Alpha Bank,  «ήδη το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών είναι υψηλό, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, ενώ οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο το κλείσιμο των συναλλαγών -μέρος του κόστους των οποίων έχει ήδη εγγραφεί στα αποτελέσματα του 2020-, εντός του έτους».

    Και ακόμα επισημαίνει πως οι νέες συναλλαγές των 3,3 δις ευρώ, «έρχονται να προστεθούν σε μία μακρά σειρά επιτυχημένων συναλλαγών που δρομολογήθηκαν ήδη από το 2017 και κορυφώθηκαν με τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ευρώπη, το Project Galaxy, των  10,8 δις ευρώ».

    Η Alpha Bank τα τελευταία τρία χρόνια, έχει μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα κατά 65%  -έναντι  αντίστοιχης μείωσης 45% κατά μέσο όρο από τις υπόλοιπες τράπεζες-,  και ταυτόχρονα έχει μειώσει δραστικά κατά 71% τα καταγγελθέντα προβληματικά δάνεια που είναι  σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από 90 μέρες (στο 42% κινείται ο ανταγωνισμός).

    Το πλεονέκτημα της Alpha Bank στις κινήσεις της για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων είναι τα υψηλά κεφάλαια της, χωρίς  να χρειάζεται  οποιασδήποτε μορφής κεφαλαιακή ενίσχυση, είτε έμμεση, είτε άμεση.

    Με δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, η τράπεζα  μπορεί να προχωρήσει αυτοδύναμη στις κινήσεις που έχει σχεδιάσει και ταυτόχρονα  θεμελιώνει « ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διοίκηση.

    Η τράπεζα μέσα σε 9 μήνες (από το καλοκαίρι του 2020) που ξεκίνησε τη διαδικασία του μετασχηματισμού της προχώρησε στις εξής κινήσεις:

    -Ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για το Galaxy και την πώληση του 80% της Cepal.

    -Κατέληξε στην επιλογή της Davidson Kempner ως προτιμητέου επενδυτή, και ταυτόχρονα κατέστησε την Cepal στρατηγικό σύμμαχο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ακόμη ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Cepal στην Davidson Kempner αναμένεται μέσα στο προσεχές δίμηνο.

    -Ολοκληρώνει τον εταιρικό της μετασχηματισμό, με την εκκίνηση της Alpha Services and Holding S.A. και τη δημιουργία της Νέας Alpha Bank.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στα υψηλά όλων των εποχών οι καταθέσεις της Alpha Bank – O ρόλος του Βασίλη Ψάλτη και όλες οι επιδόσεις των τραπεζών

    «Ομοβροντία» αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχυ και η J.P.Morgan Cazenove



    ΣΧΟΛΙΑ