• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης: Αλλαγή σελίδας για την Alpha Bank με νέες χρηματοδοτήσεις 14 δισ. ευρώ


    «Την αλλαγή σελίδας» για την Alpha Bank σηματοδοτεί το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων και μετασχηματισμού του ομίλου που έχει εκπονήσει η διοίκηση της τράπεζας.

    Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία διατηρεί σταθερή δυναμική μεγέθυνσης και η διεθνής επενδυτική κοινότητα ανακτά την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της χώρας.

    Στην ίδια συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Alpha Bank υπογραμμίζει ότι «έχει έρθει η ώρα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των ετών της κρίσης» και εξηγεί πως η Τράπεζα «θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της εθνικής προσπάθειας, διασφαλίζοντας πιστώσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ύψους 14 δις  ευρώ την προσεχή τριετία».

    Γνώμονάς της Alpha Bank, προσθέτει ο κ. Ψάλτης, «είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να είναι ανταγωνιστικές στον διεθνή στίβο και η χρηματοδότηση επενδύσεων με ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, όπως ενδεικτικά, οι υποδομές, η ενέργεια και τα καινοτόμα projects στην αγορά ακινήτων».

    «Το σχέδιο «Galaxy» αντανακλά τον βαθμό αποφασιστικότητας της Alpha Bank να αφήσει πίσω της τα προβλήματα της κρίσης και να «ξαναγίνει τράπεζα», επαναβεβαιώνοντας τον ηγετικό της ρόλο ως χρηματοδότης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρόκειται, απλώς, για τη σημαντικότερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στην Ελλάδα, αλλά για την τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Είναι μία συναλλαγή που μας επιτρέπει να περιορίσουμε τον δείκτη των NPE από 44% φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα από 20% το 2020 και, τελικά, σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022. Αντιστοίχως, το ποσοστό των μην εξυπηρετούμενων δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (NPL) θα υποχωρήσουν κάτω του 5% το 2022», δηλώνει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το μέγεθος της νέας Alpha Bank που θα προκύψει από το 2020 και πότε αναμένεται να αποτυπωθούν τα οφέλη του μετασχηματισμού, ο κ. Ψάλτης σημειώνει ότι «η απομόχλευση του ενεργητικού αφορά το πλέον προβληματικό σκέλος του δανειακού χαρτοφυλακίου, το οποίο επιβαρύνει ετησίως τα αποτελέσματα με υψηλές προβλέψεις. Η μείωση των προβλέψεων μετά την υλοποίηση  του «Galaxy» αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα βελτίωσης των αποτελεσμάτων τα επόμενα χρόνια».

    Συμπληρώνει πως «αυτό είναι ένα στοιχείο διαφοροποίησης έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, όπου εκεί ήδη το κόστος πιστωτικού κινδύνου κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περί τις 40 μονάδες βάσης, όταν στη χώρα μας το κόστος αυτό, λόγω των προβλέψεων, φθάνει και τις 200 μονάδες». 

    Εξηγεί ότι το «Galaxy» είναι μόνο ένας από τους πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου που υλοποιείται για την «αλλαγή σελίδας» της Alpha Bank και συμπληρώνει ότι οι υπόλοιποι πυλώνες αφορούν «τον μετασχηματισμό του λειτουργικού μας μοντέλου, την πελατοκεντρική ανάπτυξη και βεβαίως, την προσήλωσή μας στις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης».

    Συνολικά, όπως αναφέρει, «αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από 30 δράσεις, που αφορούν τη βελτίωση της αποδοτικότητας της τράπεζας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών διοίκησης και συνολικά, στην εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας λειτουργίας, ώστε να βάλουμε ξανά τις ανάγκες των πελατών μας στο επίκεντρο της προσοχής μας».

    Κληθείς να απαντήσει σε ποιους πυλώνες θα στηριχθεί η εκτιμώμενη κερδοφορία της, με δεδομένη την απώλεια σημαντικών εσόδων από τόκους και το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, αφού τονίζει πως «είναι γεγονός ότι τα αρνητικά επιτόκια επιβαρύνουν την κερδοφορία του κλάδου», αναφέρει πως «πανευρωπαϊκά  όλο και περισσότερες τράπεζες προβαίνουν σε αναθεώρηση του λειτουργικού τους μοντέλου, αποσκοπώντας σε βελτίωση της παραγωγικότητας και σε εξορθολογισμό των δαπανών μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.  Σε αυτήν την περιοχή δίνουμε και εμείς μεγάλη έμφαση, επιδιώκοντας παράλληλα να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες μας, να γίνουμε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank συμπληρώνει ότι «το σχέδιο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που υλοποιούμε από το 2017, έχει ως βασικούς άξονες την ενίσχυση των ψηφιακών μας υποδομών και την εξοικείωση των πελατών με τις νέες τεχνολογίες», με την ανταπόκρισή τους να είναι ιδιαιτέρως θετική, αφού όπως αναφέρει «η ετήσια αύξηση των ενεργών χρηστών του mobile banking  ξεπερνά το 50% και του web banking το 25%».

    Ωστόσο, «τα αρνητικά επιτόκια συνιστούν εκτός από  πρόβλημα και ευκαιρία», υπογραμμίζει και εξηγεί «διότι η αναζήτηση αποδόσεων σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση των αποταμιευτικών κεφαλαίων της πελατείας μας. Η διείσδυση επενδυτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά είναι πολύ χαμηλή, μόλις 6% των συνολικών κεφαλαίων υπό διαχείριση, έναντι 40%-50% στην ευρωζώνη. Είναι επίσης ένας τομέας όπου έχουμε χτίσει σημαντικές υποδομές για να μπορούμε  να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και προϊόντα», προσθέτει.

    Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία διατηρεί σταθερή δυναμική μεγέθυνσης και η διεθνής επενδυτική κοινότητα ανακτά την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της χώρας, τονίζοντας ότι στους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την αναπτυξιακή δυναμική είναι «πρώτον η υιοθέτηση ενός μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής φιλικού προς την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, το οποίο παράλληλα περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα κοινωνικής προστασίας, δεύτερον η εντατικοποίηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με στόχο την ενίσχυση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και τρίτον, ο περιορισμός της αβεβαιότητας σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλουν, που κατά τη γνώμη μου, απαιτείται για το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής σε μακροχρόνιο ορίζοντα».



    ΣΧΟΛΙΑ