Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Η UniCredit ανακοίνωσε ότι η προσφορά της για την Commerzbank έγινε αποδεκτή από μετόχους που αντιπροσωπεύουν το 10,91% του μετοχικού κεφαλαίου της γερμανικής τράπεζας, αυξάνοντας θεωρητικά το συνολικό ποσοστό της στο 37,68%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ιταλική τράπεζα επιβεβαίωσε ότι η άμεση συμμετοχή της στην Commerzbank ανέρχεται στο 26,77%, ενώ οι μετοχές που έχουν προσφερθεί στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης προστίθενται στο υφιστάμενο ποσοστό της.

1

Εντούτοις, η UniCredit θα αποκτήσει την κυριότητα των προσφερόμενων μετοχών μόνο μετά τη λήξη της περιόδου αποδοχής και υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει τις απαιτούμενες ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η UniCredit διαθέτει επίσης χρηματοοικονομικά συμβόλαια που της δίνουν έκθεση σε επιπλέον ποσοστό 16,4% στην Commerzbank.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουνίου, ο ιταλικός τραπεζικός κολοσσός είχε ανακοινώσει ότι το ποσοστό αποδοχής της προσφοράς της ανερχόταν στο 7,6%.

Η προσφορά βρίσκεται σε ισχύ από τις αρχές Μαΐου και αναμένεται να λήξει στις 16 Ιουνίου, εκτός εάν παραταθεί.

Με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της UniCredit τη Δευτέρα, η Commerzbank αποτιμήθηκε σε περίπου 34,80 ευρώ ανά μετοχή, επίπεδο περίπου 4% χαμηλότερο από την τιμή κλεισίματος της γερμανικής τράπεζας.

Η «εχθρική» προσφορά και οι «παραπλανητικές» πληροφορίες

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η UniCredit επιδιώκει από τον Σεπτέμβριο του 2024 την εξαγορά της Commerzbank, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει αποφασιστικά την παρουσία της στη γερμανική αγορά.

Όμως, το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία κατέχει ποσοστό άνω του 12%, καθώς και τα συνδικάτα αντιτίθενται στην κίνηση, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση της UniCredit ως «εχθρική».

Η Commerzbank έχει ζητήσει από τη γερμανική εποπτική αρχή BaFin να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο υποβλήθηκαν οι μετοχές στην προσφορά, καθώς και τις σχετικές γνωστοποιήσεις της UniCredit, τις οποίες χαρακτήρισε «παραπλανητικές».

Η γερμανική τράπεζα υποστηρίζει ότι οι προσφερόμενες μετοχές δεν μπορούν να θεωρηθούν ένδειξη ανεξάρτητης στήριξης της πρότασης από τους μετόχους.

Όπως διατείνεται η Commerzbank, κανένας θεσμικός επενδυτής δεν έχει, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων της, αποδεχθεί μέχρι στιγμής την προσφορά, ενώ οι αποδοχές από ιδιώτες επενδυτές αντιστοιχούν μόλις στο 0,05% περίπου των μετοχών.

Η τράπεζα επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να αναλύει τα δεδομένα και να ενημερώνει σχετικά.

Από την άλλη, η UniCredit απέρριψε τις αιτιάσεις, κατηγορώντας την Commerzbank ότι διαδίδει αβάσιμες πληροφορίες και προβάλλει ισχυρισμούς περί παραπλανητικών ή τεχνητά διογκωμένων γνωστοποιήσεων.

Η ιταλική τράπεζα ανέφερε πως οποιαδήποτε υπόνοια ότι επιχείρησε να αυξήσει τεχνητά την εικόνα αποδοχής της προσφοράς, δεν έχει καμία νομική βάση.

Διαβάστε επίσης: 

Revolut: «Φρένο» από ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της fintech

Deal Paramount- Warner: Έρευνα ΕΕ για $24 δισ. που προήλθαν από funds στη Μέση Ανατολή

Reuters: Υπερκάλυψη έως και 4 φορές για την ιστορική IPO της SpaceX – Ζήτηση άνω των 250 δισ. δολαρίων