• Τράπεζες

    Τράπεζες – Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις: Ολοκληρώθηκε η εθελούσια της ΕΤΕ, αύξηση 20% και 25 μισθοί bonus στους εργαζόμενους της Eurobank που πάνε στη Wordline

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζες - Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις: Ολοκληρώθηκε η εθελούσια της ΕΤΕ, αύξηση 20% και 25 μισθούς bonus στους εργαζόμενους της Eurobank που πάνε στην Wordline

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Με 300 εργαζόμενους να δηλώνουν συμμετοχή ολοκληρώθηκε η δεύτερη  εθελουσία έξοδος  της Εθνικής Τράπεζας, ενώ έρχεται και νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης το 2022.

    Η εθελούσια  που ολοκληρώθηκε πρόσφερε μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus 180 χιλιάδες ευρώ. Απευθυνόταν κυρίως στο προσωπικό  που καταργείται λόγω της ψηφιοποίησης το αντικείμενο εργασίας τους, καθώς και στους 200 εργαζόμενους στις Διευθύνσεις Διαχείρισης Απαιτήσεων, οι οποίοι έχουν και την  εναλλακτική να μετακινηθούν στη doValue στην οποία πέρασε η τιτλοποίηση Frontier.

    Σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι της Εθνικής αποχώρησαν από την τράπεζα φέτος μέσα από τα δύο προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ενώ ο CEO Παύλος Μυλωνάς έχει προαναγγείλει και νέα στοχευμένα προγράμματα αποχώρησης προσωπικού «σε περιοχές όπου η αναδιάρθρωση δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για αλλαγή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε επιστολή του προς το προσωπικό. Σημείωνε ακόμα πως: το σχέδιο μετασχηματισμού αλλάζει δομικά το λειτουργικό μοντέλο λειτουργίας  τράπεζας, η οποία ψηφιοποιείται,  κλείνουν  καταστήματα καταργούνται θέσεις, οι κλασικές συναλλαγές περιορίζονται και το προσωπικό εκπαιδεύεται για να αναλάβει ρόλο συμβουλευτικό.

    Στο τέλος του 2021 το προσωπικό της ΕΤΕ αριθμεί περί τις 7.000 άτομα με στόχο να περιοριστεί στις έξι χιλιάδες.

    Eurobank

    Τον δρόμο έδειξε και πάλι το σωματείο εργαζομένων Union Eurobank καθώς όχι μόνο διασφάλισε πλήρως τα δικαιώματα των 40 εργαζομένων του τομέα των POS και των καρτών της τράπεζας που μετακινούνται στην Wordline, αλλά εξασφάλισε και αύξηση στο μισθό τους κατά 20% καθώς και bonus  μετακίνησης από 18-25 μισθούς.

    Συγκεκριμένα στις αρχές Δεκεμβρίου συμφωνήθηκε η μονάδα Merchant Acquiring Business, που είχε την διαχείριση των POS και των καρτών της Eurobank να μεταβιβαστεί γαλλική Worldline από τις κορυφαίες διεθνώς εταιρείες  στον τομέα  payment & transactional services.

    Ο Στάθης Χαρίτος, πρόεδρος του  Union Eurobank ύστερα από διαβούλευση που είχε με τον CEO της Eurobank Φωκίωνα Καραβία πέτυχε την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μάλιστα στο συμβόλαιο πώλησης του τομέα των καρτών, υπάρχει όρος ότι ο διάδοχος εργοδότης θα σεβαστεί ακριβώς αυτά τα δικαιώματα, ενώ  η συμφωνία περιλαμβάνει και αύξηση του μισθού κατά 20%.

    «Σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για όλους  τους εργαζόμενους, όπου και στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων έχει εμφανιστεί ο εφιάλτης  των απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους, δώσαμε μία λύση μεταφοράς του προσωπικού στον διάδοχο εργοδότη πολύ ικανοποιητική και με περισσότερα οικονομικά κίνητρα από τις προβλέψεις της νομοθεσίας. Ελπίζουμε να βρούμε μιμητές,  γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων τραπεζών» λέει χαρακτηριστικά στο mononews  ο κ. Στάθης Χαρίτος.

    Ειδικότερα η  συμφωνία προβλέπει πως:

    -Θα δοθεί σε όλους αύξηση μισθού κατά 20%.

    -Θα χορηγηθεί bonus, ισόποσο με 18 έως 25 μισθούς στους χαμηλόμισθους (τους εργαζόμενους των 800-900 ευρώ το μήνα).

    -Θα συνεχιστούν όλα τα Ομαδικά Ασφαλιστικά Προγράμματα Ζωής, Υγείας (νοσοκομειακό), όπως και το Συνταξιοδοτικό με τους ίδιους όρους.

    -Θα ισχύει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ΟΤΟΕ- Τραπεζών που θα υπογραφεί εντός του 2022, έως την λήξη της, όπως και η Επιχειρησιακή που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο και λήγει μετά από τρία χρόνια.

    Και θα συνεχιστούν όλες οι παροχές που αφορούν την ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική για τα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, εταιρικό αυτοκίνητο, έξοδα βενζίνης- κίνησης, εταιρικό κινητό κλπ.

    Στην περίπτωση τώρα που κάποιος εργαζόμενος δεν επιθυμεί την μετακίνηση του τότε η Eurobank του δίνει το δικαίωμα να αποχωρήσει σύμφωνα με τους όρους του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας εξόδου της λαμβάνοντας την αποζημίωση και το bonus που του αναλογεί.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώνει τη συναλλαγή ορόσημο «Frontier», αξίας 6 δισ.

    AXIA για ελληνικές τράπεζες: Συντηρητικές οι προβλέψεις για την αύξηση των δανείων, νέοι στόχοι για τις μετοχές και οι παράγοντες που μπορεί να απογειώσουν τα κέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ