• Τράπεζες

    Τράπεζες: Κλείνουν φέτος 120 καταστήματα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζες - προγραμματίζουν το κλείσιμο 120 καταστημάτων φέτος

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Περισσότερα από 120 καταστήματα θα κλείσουν μέσα στο 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε όλη την επικράτεια.

    Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να κλείσει 52 καταστήματα, η Eurobank 25, η Εθνική Τράπεζα 20 με 25 και η Alpha Bank 15 καταστήματα.

    Αυτό προβλέπεται από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των διοικήσεων, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί σε περιορισμό του δικτύου καταστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 90%+ των κλασικών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ γίνονται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων, ενώ έχουν καταργηθεί και τα βιβλιάρια καταθέσεων.

    Η ψηφιοποίηση αλλάζει όχι μόνο το πλήθος  του δικτύου καταστημάτων, αλλά και τη μορφή του. Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του δικτύου οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι 250 καταστήματα  αρκούν για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες εξυπηρέτησης της πελατείας. Εξαίρεση αποτελεί η Πειραιώς, καθώς την προηγούμενη 10ετία απορρόφησε πολλές τράπεζες, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο και ο σχεδιασμός της είναι να το περιορίσει στα 318 καταστήματα. Ενώ δύσκολη είναι η άσκηση και για την Εθνική, καθώς είναι η τράπεζα που έχει παρουσία σε παραμεθόριες περιοχές, που δεν μπορούν να μείνουν χωρίς τραπεζικό κατάστημα.

    Οι τράπεζες παράλληλα  εξελίσσουν και μετατρέπουν  τα καταστήματα σε συμβουλευτικά κέντρα εξυπηρέτησης της πελατείας, ενώ νέο ρόλο αποκτούν και οι εργαζόμενοι, καθώς είναι ο σύνδεσμος του πελάτη με την τράπεζα.

    Οι νέες συνθήκες απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλα εκπαιδευμένο προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί ψηφιακά τον πελάτη και να έχει ρόλο συμβουλευτικό. Ενώ απαιτείται εξειδίκευση στις πωλήσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σε μικρούς και μεγάλους επενδυτές κλπ..

    Ενώ τα καταστήματα, όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη θα μετατραπούν σε κέντρα προσωπικής εξυπηρέτησης και συμβουλευτικής.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών, το  2010 το δίκτυο -των 19 τραπεζών που δραστηριοποιούνταν τότε στην ελληνική αγορά, χωρίς να περιλαμβάνονται οι συνεταιριστικές-, αριθμούσε  4.000 καταστήματα και απασχολούσαν 64.000 εργαζόμενους. Στο τέλος του  2020 ο αριθμός των καταστημάτων είχε μειωθεί στα 1.620 και ο αριθμός των εργαζομένων στις 32.000.Να σημειωθεί ότι το 2021 οι τράπεζες  έκλεισαν 155 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και για φέτος προγραμματίζουν άλλα 120 με 125 «λουκέτα». Και φυσικά το κλείσιμο των καταστημάτων συνοδεύεται με στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους.

    -Για φέτος η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να περιορίσει τον αριθμό των καταστημάτων στα 370 από 422 στο τέλος του 2021 -θα κλείσει δηλαδή 52 καταστήματα-, πέρυσι έκλεισε σχεδόν 60, ενώ στόχος είναι δίκτυο 318 καταστημάτων.

    Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να κλείσει 20 με 25 καταστήματα, από τα 352 του δικτύου της, σε Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ΕΤΕ θα διατηρήσει τα καταστήματα στις περιοχές που είναι η μοναδική τράπεζα.

    Η Eurobank σχεδιάζει το κλείσιμο 25 καταστημάτων για το 2022 και στόχο έχει να περιορίσει τον αριθμό τους στα 250 καταστήματα.

    Η Alpha Bank, που είναι η πρώτη τράπεζα με λιγότερους από 6.000 εργαζόμενους, προγραμματίζει το κλείσιμο 15 καταστημάτων φέτος.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ

    Τράπεζα Πειραιώς: Εντάχθηκε στον Δείκτη Gender Equality 2022 της Bloomberg

    Η Eurobank στον δείκτη Bloomberg Gender-Equality Index



    ΣΧΟΛΙΑ