• Τράπεζες

    Τράπεζα της Ελλάδος: Προχωρά στην αξιοποίηση πέντε ακινήτων σε Αθήνα, Πειραιά και Πύργο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο υποδιοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος, οικονομολόγος Θεόδωρος Πελαγίδης


    Στην αξιοποίηση πέντε ακινήτων ιδιοκτησίας της προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος, πρόκειται για τα δύο κτίρια που βρίσκονται στην οδό Ακαδημίας, ένα διατηρητέο στον Πειραιά, ένα νεοκλασικό στον Πύργο Ηλείας και το κτίριο του κινηματογράφου Ελληνίς επί της Κηφισίας.

    Αν και υπάρχει ενδιαφέρον από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα κτίρια της οδού Ακαδημίας, από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για το οίκημα του Πειραιά και από τον Δήμο Πύργου για την απόκτηση του νεοκλασικού –έργο του Τσίλερ- που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Πύργου Ηλείας, θα πρέπει να προκηρυχθούν προηγουμένως ανοιχτοί δημόσιοι διαγωνισμοί.

    Συγκεκριμένα τα δύο κτίρια της της οδού Ακαδημίας 59 και 61, είναι συνολικού εμβαδού 8.000 τμ, γειτνιάζουν με την Λυρική Σκηνή και βρίσκονται απέναντι σχεδόν από τα κτήρια της Ακαδημίας, του Πανεπιστημίου και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

    Τα κτίρια αυτά που διαθέτουν υπόγεια, οκτώ ορόφους και στο ισόγειο στεγάζονται εμπορικά καταστήματα. Να σημειωθεί ότι στο κτίριο επί της Ακαδημίας 59, στεγάζεται και το Θέατρο Ολύμπια, το οποίο επίσης είναι ιδιοκτησίας της ΤτΕ, έχει ενοικιαστεί από τον Δήμο της Αθήνας.

    Τα κτίρια σήμερα είναι ελεύθερα από ενοικιαστές –καθώς προχώρησαν οι εξώσεις σε ενοικιαστές που δεν πλήρωναν τα μισθώματα- και υπάρχει ενδιαφέρον από το Πανεπιστήμιο για την μακροχρόνια μίσθωση τους.

    Παράλληλα αναζητείται επενδυτής για το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται στην αρχή της Κηφισίας 29-31 και περιλαμβάνει μικτές χρήσεις (οικόπεδο, πολυκατοικία και τον κινηματογράφο), το οποίο επιτρέπει την περαιτέρω δημιουργία 10.000 τμ στεγασμένων χώρων. Το οικόπεδο είναι εμβαδού 2.780τμ και σε αυτό έχει ανεγερθεί επταώροφη πολυκατοικία (του 1954) όπως και ο θερινός κινηματογράφος Ελληνίς.

    Ο κ. Θόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της ΤτΕ, παραδέχεται πως έχει υπάρξει ενδιαφέρον από αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, ωστόσο όπως λέει στο mononews.gr: είπαμε όχι στην πρόταση, διότι θέλουμε η όποια αξιοποίηση να συνάδει με την ιστορική χρήση του κτιρίου.

    Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει από την Ένωση Εφοπλιστών για την απόκτηση του διατηρητέου κτιρίου που στέγαζε το πρώην υποκατάστημα της Τράπεζας Ελλάδος στον Πειραιά, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 1.

    Όμως για να προχωρήσει η όποια διαδικασία θα πρέπει προηγουμένως να προκηρυχθεί ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός.

    Το συγκεκριμένο κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά απέναντι από τον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας, είναι εμβαδού 4.500 τετραγωνικών μέτρων και καλύπτει το μισό ενός οικοδομικού τετραγώνου (το υπόλοιπο μισό είναι το κτίριο του ΝΑΤ). Είναι χτισμένο σε οικόπεδο 900 τμ και στο κέντρο του σχηματίζεται αίθριο, που διέρχεται από όλους τους ορόφους της ανωδομής. Κτίστηκε πριν από το 1940 και είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης σύμφωνα με το ΦΕΚ 1125Β/20-12-1978 και ως διατηρητέο σύμφωνα με το ΦΕΚ 410Δ/27-08-1982. Διαθέτει τρεις ορόφους γραφείων και ισόγειο κατάστημα, καθώς και δύο υπόγεια.



    ΣΧΟΛΙΑ