• Τράπεζες

    Τηλεργασία στις τράπεζες- Tι έδειξε εσωτερική έρευνα της Alpha Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Alpha Bank: Η μόνη τράπεζα με σύσταση

    Βασίλης Ψάλτης. Διευθὐνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Ναι στην τηλεργασία λέει ο ένας στους δύο εργαζόμενους της Alpha Bank.

    Ο  Covid-19 έφερε σημαντικές  αλλαγές στο μοντέλο εργασίας, καθώς υπήρξε σαφής  μετακίνηση προς την εξυπηρέτηση μέσα από το  διαδίκτυο. Οι εργαζόμενοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους από το pc και η πελατεία  εξυπηρετήθηκε.

    Η Alpha Bank πραγματοποίησε εσωτερική έρευνα ανάμεσα στους εργαζόμενους της  προκειμένου να μετρήσει τα υπέρ και τα κατά της τηλεργασίας.

    Στο ερώτημα αν η τηλεργασία είναι θετικός ή αρνητικός τρόπος εργασίας στο μέλλον, το 49% των υπαλλήλων της Alpha στην Ελλάδα απάντησαν υπέρ της τηλεργασίας (το 27% απάντησαν πως είναι αρνητική), ενώ υπέρ της τηλεργασίας τάχθηκε το 80% των εργαζομένων της Alpha Bank στη Ρουμανία.

    Ακόμα ο ένας στους δύο εργαζόμενους (50%) ζήτησαν περαιτέρω εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες και σε ποσοστό 62% τάχθηκαν υπέρ νέων τρόπων εξυπηρέτησης της πελατείας.

    Μάλιστα στα αποτελέσματα αυτής της εσωτερικής έρευνας αναφέρθηκε μιλώντας πρόσφατα στο Forum των Δελφών ο κ. Βασίλης Ψάλτης  CEO της Alpha Bank. Όπως είπε χαρακτηριστικά: Κάποιοι θα σπεύσουν να ισχυριστούν ότι ο μετασχηματισμός που συζητάμε θα έχει ως θύματα τους εργαζόμενους. Προσωπικά έχω διαφορετική άποψη. Και επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας και κάτι ακόμη: στα μέσα Απριλίου, εν μέσω δηλαδή της καραντίνας, πραγματοποιήσαμε στον Όμιλο της Alpha Bank σε Ελλάδα και εξωτερικό μία αναλυτική εσωτερική έρευνα για τη νέα καθημερινότητα λόγω κορονοϊού. Είμαι προσωπικά πολύ υπερήφανος για αυτή μας την πρωτοβουλία, στην οποία ανταποκρίθηκαν χιλιάδες συνάδελφοι.

    -Το 50% δήλωσαν θετικοί στην τηλεργασία ως τρόπο απασχόλησης για το μέλλον. Στις νεότερες ηλικίες, το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο! 6 στους 10 μας ζήτησαν ακόμη περισσότερα ψηφιακά εργαλεία και προϊόντα για την εξυπηρέτηση των πελατών μας. Αντίστοιχος αριθμός πρότεινε περισσότερα collaboration tools, αλλά και δράσεις εκπαίδευσης για τη χρήση τους.

    Τα αναφέρω αυτά, διότι τελικά καμία προσπάθεια μετασχηματισμού δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν στηρίζεται από το ίδιο το προσωπικό, σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

    Στα υπερ των αλλαγών λόγω του Covid οι εργαζόμενοι είδαν  θετικό αντίκτυπο στην επικοινωνία της διοίκησης με το προσωπικό, στην παροχή πληροφοριακού και εξοπλισμού , αλλά και την ικανότητα της Alpha  να προσαρμόζεται και να καινοτομεί

    Στα αρνητικά ήταν τα υψηλά επίπεδα άγχους για το 56% των εργαζομένων, η επαγγελματική και προσωπική ισορροπία, που διαταράχθηκε λόγω των ειδικών συνθηκών της καραντίνας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank, έχει διενεργήσει και στο παρελθόν εσωτερική έρευνα αναφορικά με τον μετασχηματισμό της και τις νέες ευκαιρίες –σε επίπεδο εκπαίδευσης, ανέλιξης- για τους εργαζόμενους της.



    ΣΧΟΛΙΑ