• Τράπεζες

    Τι «τρέχει» στην Εθνική Τράπεζα; Όλο το παρασκήνιο για τον νέο CEO

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Τι «τρέχει» στην Εθνική Τράπεζα; Υπάρχει όντως συνωστισμός υποψηφιοτήτων για τη θέση του  CEO της ΕΤΕ; Ή μήπως «κλείδωσε»  το όνομα του κου Παύλου Μυλωνά; Κυριακή κοντή γιορτή, λέει μία παροιμία.

    Και  εκεί προς τα τέλη Ιουλίου, με τη σύγκληση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων,  θα μάθουμε αν τελικά ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ιστορικότερης ελληνικής τράπεζας θα είναι ο κ. Παύλος Μυλωνάς, που ασκεί προσωρινά καθήκοντα CEO, ή κάποιος άλλος.

    Το σίγουρο είναι ότι δύο τραπεζικά στελέχη, που βολιδοσκοπήθηκαν από αρμόδιους για το αν ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση είπαν ΟΧΙ.

    Ο ένας είναι ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής CEO της Eurobank, επικεφαλής της διεύθυνσης διαχείρισης προβληματικών δανείων. Παράλληλα είναι πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και επικεφαλής του διατραπεζικού NPL Forum.

    Ο έτερος είναι ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, μέλος του ΔΣ της Alpha Bank και γενικός διευθυντής της τράπεζας.

    Και οι δύο απέρριψαν την πρόταση να ηγηθούν της Εθνικής Τράπεζας.

    Και το έκαναν, την  ώρα που οι υποψηφιότητες, από πρώην τραπεζίτες εντός και εκτός συνόρων, πέφτουν βροχή, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

    Ωστόσο άλλες πληροφορίες που κυκλοφορούν ευρέως στην τραπεζική πιάτσα, κάνουν λόγο και για τον  …δυναμισμό του προέδρου που  λειτουργεί αποτρεπτικά…

    Ενδεχομένως να είναι και έτσι.

    Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Παύλος Μυλωνάς διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Κώστα Μηχαηλίδη. Οπως και με τη νορβηγίδα  κα Μαριάνα Οκλαντ, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων της ΕΤΕ.

    Πάντως  η Εθνική  έχει αναθέσει στο σύμβουλο της, την εταιρεία Egon Zehnder, να προχωρήσει στην αναζήτηση του τραπεζίτη που θα πληροί τα κριτήρια του fit and proper,  για να αναλάβει τα ηνία της ιστορικότερης ελληνικής τράπεζας.

    Τις επόμενες μέρες η Egon Zehnder θα έχει έτοιμη τη  short list, στην οποία θα περιλαμβάνονται το πολύ 5 υποψηφιότητες. Και στη συνέχεια θα πρέπει να δοθούν πολλά ok μέχρι να φτάσουμε στον τραπεζίτη που θα πάρει το «χρίσμα».  Διότι λόγο έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι και ο βασικός μέτοχος της Εθνικής με 40%, λόγο έχει  ο SSM, λόγο έχει το ΔΣ της τράπεζας, αλλά και ο πρόεδρος κ. Μιχαηλίδης, που μπορεί να μην είναι εκτελεστικός, θα πρέπει όμως να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο.

    Μόλις ετοιμαστεί λοιπόν η short list, θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία σύγκλισης της γενικής συνέλευσης.  Οπως όλα δείχνουν αυτή θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Ιουλίου, ώστε να υπάρχει έτοιμη και η πρόταση για την εκλογή του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Προς το παρόν ο χαμηλών τόνων κ. Μυλωνάς έχει προβάδισμα καθώς  διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα μέλη –Ελληνες και ξένους- του ΔΣ. Μάλιστα και η  πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων στηρίζει την επιλογή του, καθώς γνωρίζει καλά την Εθνική και μπορεί να φέρει σε πέρας το στρατηγικό της σχέδιο, που περιλαμβάνει και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.



    ΣΧΟΛΙΑ