• Τράπεζες

    Τι σχεδιάζουν Στουρνάρας – Σταϊκούρας για τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τι σχεδιάζουν Στουρνάρας - Σταϊκούρας για τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

    Γιάννης Στουρνάρας – Χρήστος Σταϊκούρας


    Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους επικεφαλής των τραπεζών και σχεδιάζουν τις νέες έξυπνες και ευέλικτες λύσεις για τη διαχείριση των δανείων της πανδημίας, αλλά και τα ανοιχτά θέματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

    Το σχήμα «Ηρακλής» μπορεί να καθάρισε τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα παλαιά προβληματικά δάνεια, όμως εξίσου αποτελεσματική θα πρέπει να είναι και η διαχείριση των «κόκκινων» της πανδημίας, αναφέρουν στο mononews.gr πηγές της ΤτΕ.

    Ωστόσο είναι σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι δρομολογημένες αλλαγές σε επίπεδο τραπεζών και κεφαλαιαγοράς.

    Το μείζον σήμερα είναι να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Να «ζωντανέψει» και πάλι η λιανική τραπεζική και να χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά σχέδια που θα συμβάλλουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας με την βέλτιστη εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον αναβαλλόμενο φόρο, τις αλλαγές του ΤΧΣ, το πλαίσιο λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς.

    Συγκεκριμένα εκκρεμούν:

    Η ψήφιση της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών. Οι θεσμοί έχουν δώσει το πράσινο φως και οι τράπεζες θα μπορέσουν με τη διευθέτηση του αναβαλλόμενου φόρου να εστιάσουν στην αποτελεσματική μείωση των κόκκινων δανείων και να επιταχύνουν στο μέτωπο της χρηματοδότησης της οικονομίας.

    Σε στάδιο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς βρίσκεται και η ολοκλήρωση των αλλαγών για το νέο ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη στρατηγική αποεπένδυσής του από τις τράπεζες, προκειμένου το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

    Εκκρεμούν ακόμα και οι μεταρρυθμίσεις για την Κεφαλαιαγορά, που αποτελούν εθνική δέσμευση και θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέχρι το τέλος του 2021. Το νομοσχέδιο των 90 σελίδων αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Εισάγει κανόνες προληπτικής και κατασταλτικής εποπτείας προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η αξιοπιστία της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς, όσο και η προστασία των επενδυτών.

    Διαβάστε επίσης

    Γιάννης Στουρνάρας στο mononews: «Στην πρώτη γραμμή η Ευρώπη με την πράσινη ανάπτυξη»



    ΣΧΟΛΙΑ