• Τράπεζες

    Θα τα βρουν τραπεζίτες-Σταϊκούρας για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών;

    Χρήστος Σταϊκούρας - Eurogroup - ΦΠΑ - Ecofin

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Τις προτάσεις των τραπεζών για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών περιμένει μεθαύριο Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη νέα συνάντηση που θα έχει με τους CEOs των τραπεζών.

    Το θέμα των «κόκκινων» δανείων που βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς η άνοδος των επιτοκίων δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στους συνεπείς δανειολήπτες, έχει προκαλέσει νέα ρήξη ανάμεσα σε τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών.

    Για τις τράπεζες η βέλτιστη λύση είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου στη λογική του «Γέφυρα» και απορρίπτουν τις λύσεις στα πρότυπα του ισπανικού μοντέλου, καθώς θα αυξήσει τις προβλέψεις που θα πρέπει να πάρουν.

    Σημαντικό ποσοστό από τα δάνεια που είναι σήμερα εξυπηρετούμενα, είναι ρυθμισμένα και εδώ ακριβώς βρίσκεται η εμπλοκή για να εφαρμοστεί το ισπανικό μοντέλο (το οποίο στηρίζεται στη λογική της ρύθμισης).

    Διότι οι προϋποθέσεις για να πάνε τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια σε νέα ρύθμιση είναι αυστηρές, ενώ εμπίπτουν στην κατηγορία stage ΙΙ, και στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση του δανείου, πάει κατευθείαν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων (stage III) και αυτό σημαίνει την λήψη πρόσθετων προβλέψεων, με τις ανάλογες επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

    Οι τραπεζίτες –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- προκρίνουν τη λύση «Γέφυρα» για να στηριχθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες.

    Το υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτη φάση έχει απορρίψει τη λύση της επιδότησης, όπως έγινε με το πρόγραμμα Γέφυρα και επιθυμεί το κόστος της όποιας διευκόλυνσης να το επωμιστούν αποκλειστικά οι τράπεζες.

    Την Πέμπτη στη νέα συνάντηση, ενδεχομένως τραπεζίτες και υπουργός να καταφέρουν να συνεννοηθούν στα βασικά, ώστε να προχωρήσουν και σε ουσιαστικές λύσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Axia: Νέοι αυξημένοι στόχοι για τις τράπεζες το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ