• Τράπεζες

    Τέλος από την Praxia Bank ο Σωτήρης Συρμακέζης – Ο λόγος της αποχώρησης και το επόμενο βήμα


    «Αντίο» στην Praxia Bank είπε ο κ. Σωτήρης Συρμακέζης στις 31 Οκτωβρίου και πλέον αναζητά νέα τραπεζική στέγη. Αν τη βρει στην Ελλάδα καλώς, διαφορετικά θα φύγει στο εξωτερικό.

    Πριν συμπληρωθεί λοιπόν ένας χρόνος από τη μεταγραφή του στην Praxia, ο κ. Συρμακέζης αποχώρησε από την τράπεζα. Και η τραπεζική πιάτσα αμέσως σκέφτηκε ότι «έφυγε για να πάει στην Εθνική».

    Ωστόσο ο λόγος της αποχώρησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Praxia θα υλοποιήσει τελικά ένα επιχειρηματικό σχέδιο διαφορετικό –και μικρότερο- σε σχέση με τις εξαγγελίες του περασμένου Ιανουαρίου. Εξάλλου η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχώρησε πρόσφατα ήταν μόλις 70 εκατ. ευρώ, αντί για 250 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

    Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε εσωτερικό σημείωμα η διοίκηση της Praxia αναφέρει πως ο κ. Συρμακέζης αποχώρησε διότι «το νέο επιχειρηματικό σχέδιο δεν συμβαδίζει με τις φιλοδοξίες του».

    Πράγματι, ο κ. Συρμακέζης, όταν έφυγε από την Eurobank, όπου κατείχε την θέση του Γενικού Διευθυντή και Group Chief Digital Officer, σχεδίαζε να αναπτύξει την πρώτη και μεγαλύτερη αμιγώς ψηφιακή τράπεζα της Ελλάδας, η οποία θα είχε και φυσική παρουσία με δίκτυο καταστημάτων.

    Όμως, το νέο μοντέλο της Praxia είναι «μικρό» σε σχέση με το αρχικό που ήθελε τη δημιουργία μιας ισχυρής ψηφιακής τράπεζας.

    Είναι γεγονός πως ο κ. Συρμακέζης είναι «μαέστρος» σε θέματα ψηφιακής τραπεζικής. Ήταν εκείνος που έστησε την winbank της Τράπεζας Πειραιώς, και πρωτεργάτης του ψηφιακού μετασχηματισμού της Eurobank.

    Ο κ. Συρμακέζης, από το 2000 και μέχρι το καλοκαίρι του 2015, εργαζόταν στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ως Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής (2012-2015), Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας (2008-2012) και Διευθυντής Ηλεκτρονικής Τραπεζικής (winbank) (2000-2008).

    Όταν έφυγε από την Πειραιώς, ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή και Group Chief Digital Officer στην Eurobank.

    Λογικό λοιπόν είναι ότι μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του από την Praxia, η πιάτσα να σκεφτεί ότι κατευθύνεται προς την Εθνική Τράπεζα, με δεδομένο ότι στην ΕΤΕ έχουν «ανοίξει» πρόσφατα δύο θέσεις, του κ. Νίκου Χριστοδούλου (COO) που αποχώρησε και της κας Νέλλης Τζάκου Λαμπροπούλου (επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής) που απομακρύνθηκε.

    Σε ότι αφορά τώρα την Praxia, η CEO κα Αναστασία Σακελλαρίου πρόσφατα είχε δηλώσει ότι η τράπεζα έχει στόχο την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων ύψους έως και 300 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2022, για την επέκταση των δραστηριοτήτων της. Και ακόμα ότι στα σχέδια της Praxia Bank, η οποία απασχολεί σήμερα 120 άτομα, είναι να προσλάβει άλλα 300 άτομα προσωπικό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Μάλιστα είχε επαναλάβει ότι η Atlas Merchant Capital του Bob Diamond έχει δεσμευθεί να επενδύσει στην Praxia Bank περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Praxia Bank: Πώς ο Bob Diamond χτίζει τη δική του τράπεζα στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συμβαίνει με την Praxia και ποιος ξενοδοχειακός όμιλος «απειλείται» με καθεστώς ειδικής διαχείρισης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σωτήρης Συρμακέζης: Η «χρυσή μεταγραφή» που τάραξε τα νερά των τραπεζικών κύκλων – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ