• Τράπεζες

    Σε μονοψήφια ποσοστά οι στόχοι των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια – Τι θα προβλέπουν τα νέα πλάνα του Σεπτεμβρίου


    Σε μαζικές πωλήσεις δανείων οδηγούνται οι τράπεζες ενόψει της υποβολής στον SSM των νέων σχεδίων για τη μείωση των κόκκινων δανείων στα τέλη Σεπτεμβρίου, που θα περιλαμβάνουν δεσμεύσεις για μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Τα νέα πλάνα θα επεκτείνονται πέραν του 2019 που ισχύουν σήμερα και θα καλύπτουν την περίοδο έως και το 2021, στοχεύοντας στη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από το σημερινό υψηλό του 32,8% και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από το σημερινό υψηλό του 42% κοντά στο 5% που είναι το μέσο αποδεκτό ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Να σημειωθεί ότι με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες τα NPEs θα πρέπει έως και το 2019 να υποχωρήσουν από το επίπεδο των 72,8 δισ. ευρώ που ήταν το Μάρτιο του 2018 στα 38,6 δισ. ευρώ, ενώ τα NPLs θα πρέπει να υποχωρήσουν από τα 92,4 δισ. ευρώ στα 64,6 δισ. ευρώ.

    Οι νέοι πιο φιλόδοξοι στόχοι θα προβλέπουν αυξημένες πωλήσεις δανείων, έως και 10 δις ευρώ κάθε χρόνο, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες προχωρούν σε μαζικές ξεκαθαρίσεις χαρτοφυλακίων. Αυξημένες σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται να είναι κατά την προσεχή τριετία και οι εισπράξεις από τους πλειστηριασμούς ακινήτων που αναμένεται να φτάσουν τις 20.000, αποδίδοντας περί τα 2 δισ. ευρώ.

    Η πίεση για αυξημένες ρευστοποιήσεις ακινήτων, αναμένεται να έχει θετική επίδραση και στο μέτωπο των ρυθμίσεων, καθώς θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για στρατηγικούς κακοπληρωτές που απέφευγαν μέχρι σήμερα την αποπληρωμή των οφειλών της. Οι ρυθμίσεις θα συνδυαστούν με μεγάλα κουρέματα, που δεν θα εξαντλούνται στα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, αλλά θα επεκταθούν και τα στεγαστικά δάνεια, με κριτήριο την εμπορική αξία του ακινήτου.

    Η πίεση για ξεκαθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών μέσα από εμπροσθοβαρείς κινήσεις όπως είναι οι μαζικές πωλήσεις δανείων, τα κουρέματα αλλά και οι διαγραφές οφειλών εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών, απομειώνοντας σταδιακά από το 2019, το κεφαλαιακό μαξιλάρι που έχουν χτίσει.

    Στη βάση αυτή οι τράπεζες προετοιμάζονται για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους, αξιοποιώντας σε πρώτη φάση τις εκδόσεις ομολογιακών δανείων, τύπου Tier II. Κλειδί για την προσφυγή σε ομολογιακές εκδόσεις από την πλευρά των τραπεζών, θεωρείται η επάνοδος στις αγορές του Δημοσίου, που θα κρίνει και το επίπεδο αποτιμήσεων του ελληνικού κινδύνου και ως εκ τούτου και το κόστος εξόδου στις αγορές του τραπεζικού συστήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια – «Πετιούνται» εκτός νόμου Κατσέλη χιλιάδες δανειολήπτες



    ΣΧΟΛΙΑ