• Τράπεζες

    Τράπεζες: Πρόβλεψη ακόμη και για 10.000 υπαλλήλους «off» λόγω κορονοϊού – Τα μέτρα που εξετάζονται


    Σε διαρκή άσκηση ετοιμότητας βρίσκονται οι τράπεζες λόγω coronavirus. Και βρίσκονται σε «ανοικτή γραμμή» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Οι τράπεζες «τρέχουν» διάφορα σενάρια, ακόμα και για την ακραία περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν τα καταστήματα. Καθημερινά λοιπόν οι τράπεζες τεστάρουν τα συστήματα τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι κρίσιμες λειτουργίες –όπως είναι το treasure ή το ΙΤ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές- δεν θα επηρεαστούν.

    Οι ασκήσεις ετοιμότητας, σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, δείχνουν ότι το σύστημα ανταποκρίνεται με επιτυχία. Όπως λένε, στο πρώτο σκέλος των ασκήσεων ετοιμότητας ένας αριθμός υπαλλήλων να εργάζεται από το σπίτι του. Στόχος είναι  να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν να συνδεθούν με τα συστήματα της τράπεζας και να διενεργούν πράξεις.

    Οι τράπεζες έχουν θέσει σε εφαρμογή τα λεγόμενα «business continuity plans» (σχέδια συνέχειας των επιχειρήσεων), τα οποία ενεργοποιήθηκαν και την περίοδο των capital controls (εποχή που οι τράπεζες είχαν μείνει κλειστές για κάποιες μέρες). Μάλιστα, ο συγκεκριμένος μηχανισμός προβλέπει ακόμα και τη μεταφορά κάποιων εργαζομένων σε «ασφαλείς χώρους», στην περίπτωση που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ακραίες καταστάσεις, και το σύστημα να λειτουργεί –όπως για παράδειγμα  σε κάποιο μεγάλο σεισμό-, εν  προκειμένω το τραπεζικό σύστημα τεστάρει τις αντοχές του στο ενδεχόμενο κλείσιμο κάποιων  εγκαταστάσεων λόγω κορωνοϊού.

    «Είμαστε σε εγρήγορση», λένε τα τραπεζικά στελέχη. «Είμαστε προετοιμασμένοι», λένε. Και σημειώνουν ότι οι άξονες πάνω στους οποίους «τρέχουν» αυτές τις ασκήσεις ετοιμότητας είναι τρεις: α) η προστασία της υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού και των πελατών τους, β) η διασφάλιση της λειτουργίας των τραπεζών, που είναι πυλώνας της οικονομίας και γ) να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πελατεία τους μέσα από όλα τα διαθέσιμα δίκτυα.

    Ακόμα σημειώνουν  πως τα τεστ που εξελίσσονται  καθημερινά έχουν δείξει πως το σύστημα ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία.

    Στο ερώτημα τι θα γίνει αν νοσήσει το προσωπικό ενός καταστήματος, τα στελέχη απαντούν ότι το κατάστημα θα κλείσει για απολύμανση. Σε αυτήν την περίπτωση το προσωπικό του καταστήματος απομακρύνεται για διάστημα 14 ημερών και αντικαθίσταται με προσωπικό από άλλες υπηρεσίες της τράπεζας.

    Επίσης ένα από τα πρώτα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό που έχουν πάρει οι τράπεζες είναι ότι έχουν αναβάλει όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια στο εξωτερικό. Και ακόμα έχουν συστήσει  στους εργαζόμενους  τους να είναι προσεκτικοί  και στις προσωπικές τους μετακινήσεις στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό.

    Αλλά και οι συσκέψεις γίνονται πλέον μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ περιορισμένες είναι και οι συναντήσεις –ακόμα και μέσα στις τράπεζες- με την επικοινωνία να γίνεται μέσω e-mails.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτήν τη στιγμή εκτιμάται ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να βρεθεί το επόμενο διάστημα με σχεδόν 10.000 υπαλλήλους εκτός. Ο αριθμός αυτός αφορά τόσο τραπεζοϋπαλλήλους που είναι γονείς όσο και εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και θα χρειαστεί να εργαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα από το σπίτι. Μάλιστα, για τους υπαλλήλους αυτούς προβλέπεται η αγορά υπολογιστών και τάμπλετ για τον σκοπό αυτό, με δαπάνη των ίδιων των τραπεζών. Για λόγους ετοιμότητας δε οι τράπεζες έχουν αρχίσει να τσεκάρουν μέχρι και την ταχύτητα των συνδέσεων, ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν απρόσκοπτα όλες οι λειτουργίες τους.



    ΣΧΟΛΙΑ