• Τράπεζες

    Ψάλτης (Alpha Bank): Στόχος η ισότιμη πρόσβαση στις τέχνες και στον πολιτισμό για όλους

    • NewsRoom
    Βασίλης Ψάλτης, Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank


    Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, η οποία περιλαμβάνει σειρά επαφών με εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας, των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας καθώς και συναντήσεις με στελέχη της τράπεζας από τα καταστήματα και τις διευθύνσεις της περιοχής.

    Τον κ. Ψάλτη καλωσόρισαν στον ιστορικό κινηματογράφο-μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ολύμπιον», η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Ύστερα από σύντομη ξενάγηση στον χώρο, παρακολούθησαν μαζί με όρους καθολικής προσβασιμότητας απόσπασμα από την εμβληματική ταινία «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη. Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκαν τα σημεία σύγκλισης και το κοινό όραμα των δύο οργανισμών στο ζήτημα της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις τέχνες, με επίκεντρο την καθιέρωση του νέου Βραβείου Προσβασιμότητας της Alpha Bank που θα δοθεί για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του 63ου ΦΚΘ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε:

    «Η συνεργασία μας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον κορυφαίο κινηματογραφικό θεσμό της χώρας, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα ευθύνης της Τράπεζάς μας για την υποστήριξη της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στην Υγεία, την Παιδεία και, φυσικά, τον Πολιτισμό. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το πρόγραμμα προσβασιμότητας «Σινεμά για όλους», έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 85.000 συμπολίτες μας να υπερβούν τα όποια εμπόδια και να έρθουν σε επαφή με την κινηματογραφική δημιουργία. Η ενίσχυση της σύμπραξης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα και από τη καθιέρωση του ειδικού Βραβείου Προσβασιμότητας με τη σφραγίδα της Alpha Bank, έρχεται να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας για την υποστήριξη της καθολικής πρόσβασης στον Πολιτισμό και την ανάδειξη των αξιών της διαφορετικότητας, της συμπερίληψης και τελικά της μείωσης των ανισοτήτων».

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, σημείωσε:

    «Η καθολική πρόσβαση, τόσο στο δομημένο περιβάλλον όσο και στο περιεχόμενο της κινηματογραφικής τέχνης, αποτελούν για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προτεραιότητα και γίνονται πραγματικότητα με την ουσιαστική αρωγή της Alpha Bank. Η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα, τα οποία αυξάνονται διαρκώς στις καθολικά προσβάσιμες προβολές μας, μάς κινητοποιεί να καταβάλλουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε το σινεμά να είναι πραγματικά προσβάσιμο για όλες και όλους. Υποδεχθήκαμε με χαρά στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, τον οποίο ξεναγήσαμε στους προσβάσιμους χώρους του Φεστιβάλ και συζητήσαμε για τις δράσεις της προσβασιμότητας στην 63η διοργάνωση».

    Βραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank

    Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της μεταξύ τους συνεργασίας, η τράπεζα μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιερώνουν από φέτος το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank, το οποίο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ και θα απονέμεται, είτε σε μία προσωπικότητα είτε σε μία ταινία που προβάλλει το θέμα της ανεμπόδιστης πρόσβασης στον πολιτισμό.

    Στόχος του νέου βραβείου είναι να προβληθούν ακόμη περισσότερο τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινωνία η ιδέα της συμπερίληψης και η συνείδηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

    «Σινεμά για όλους» από την Alpha Bank και το ΦΚΘ

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Alpha Bank, μέσα από τις δράσεις της, θέτει ψηλά στην ατζέντα της εταιρικής της υπευθυνότητας μία σειρά από πρωτοβουλίες που στηρίζουν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και ενισχύουν την ισότιμη πρόσβαση στην κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα, μέσα από το πρόγραμμα «Σινεμά για όλους», υποστηρίζει την προσβασιμότητα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, χρηματοδοτώντας δράσεις που στόχο έχουν να βοηθήσουν ανθρώπους με αναπηρία να γίνουν και αυτοί κοινωνοί του κινηματογραφικού πολιτισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση, η τράπεζα συμβάλλει στη διοργάνωση καθολικά προσβάσιμων προβολών ταινιών χρηματοδοτώντας την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού που επιτρέπει την πρόσβαση στο Φεστιβάλ σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, αλλά και την αγορά οπτικοακουστικών μέσων, όπως ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους. Φέτος, προσβάσιμες γίνονται για πρώτη φορά δύο ταινίες ορόσημα του ελληνικού σινεμά, «Η Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και το «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σινεμά για όλους», από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2022, έχουν προβληθεί 114 ταινίες, από τις οποίες οι 66 προβλήθηκαν σε φυσικούς χώρους και οι 48 διαδικτυακά και τις οποίες παρακολούθησαν 51.200 άτομα. Συνολικά, τα εμποδιζόμενα άτομα (άτομα με αναπηρίες, αλλά και άτομα με παροδικά προβλήματα κίνησης, εγκυμονούσες, κ.ά.) που ωφελήθηκαν από τις δράσεις του Φεστιβάλ και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στους χώρους με την υποστήριξη της Alpha Bank ξεπερνούν τα 85.000.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: «Ο κινηματογράφος έχει ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο απασχολώντας 100.000 ανθρώπους»



    ΣΧΟΛΙΑ