• Τράπεζες

    Praxia Bank: Από το όνειρο στην πράξη, η απόσταση είναι μεγάλη…

    Αναστασία Σακελλαρίου. Επικεφαλής Praxia Bank


    «Ονειρευόμαστε μία καλύτερη τράπεζα. Και το κάνουμε πράξη.» Αυτό είναι το μότο της Praxia Bank, τουλάχιστον στην ιστοσελίδα της. Όμως από το όνειρο στην πράξη, η απόσταση φαίνεται πως είναι μεγάλη… Προς το παρόν νεύρα και αποχωρήσεις κυριαρχούν στο στρατηγείο της Praxia, στη Λεωφόρο Κηφισίας 24, στο Μαρούσι. Και τα 120 άτομα προσωπικό της τράπεζας παρακολουθούν άφωνα τις εξελίξεις… Η τράπεζα φαίνεται πως περνάει από 40 κύματα και ο βασικός μέτοχος της, ο επενδυτής και ιδρυτής της Atlas Merchant Capital Fund LP, Bob Diamond, αποδεικνύεται «σφικτός» στο κεφάλαιο «επενδύω» στην ανάπτυξη της Praxia.

    Ο κ. Ντάιμοντ κάλυψε τα 70 εκατ ευρώ (με ορίζοντα να φτάσει στα 100 εκατ. ευρώ) από τα 250 εκατ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

    Στο μεταξύ η CEO  της Praxia Bank κ. Αναστασία Σακελλαρίου βλέπει το όνειρο για την πρώτη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα να «ψαλιδίζεται» και το άνοιγμα της, έστω και με συρρίκνωση, να καθυστερεί. Τώρα πάει για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Και με πολύ πιο σφικτό πλάνο.

    Ενώ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις. Μετά τον κ. Σωτήρη Συρμακέζη, που ήταν επικεφαλής του  Retail και του Digital, ακολούθησαν και άλλες αποχωρήσεις, της κ. Χριστίνας Φον Κιζερίσκι, του κ. Μάκη Δρακωτού (ΙΤ), του κ. Κώστα Μωραΐτη (corporate).

    Την ίδια ώρα η τράπεζα «ψάχνει» στελέχη, μέσω αγγελίας στο site της: «Αλλάζουμε τα τραπεζικά δεδομένα. Δίνουμε προοπτική. Θέλεις να γίνεις κι εσύ μέλος της ομάδας μας;», με τις εξής  διαθέσιμες θέσεις εργασίας: Corporate Banking -Operations Officer, Corporate Banking -Operations Manager, Credit Risk Manager και Operational Risk Assistant Manager.

    Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι η τράπεζα σήμερα, που δεν παράγει εργασίες έχει 120 άτομα προσωπικό. Ο αριθμός αυτός ξένισε -σύμφωνα με πληροφορίες- κάποιους επενδυτές και funds, με τους οποίους είχε επαφές η διοίκηση της Praxia για να συμμετάσχουν στην αύξηση.

    Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ πρόκειται για μία τράπεζα που θα δραστηριοποιηθεί στο ψηφιακό κομμάτι, οι περισσότεροι εργαζόμενοι ανήκουν στα τμήματα του compliance, legal, corporate. Και το κομμάτι του ΙΤ «δεν έχει τον κόσμο που θα έπρεπε για το εγχείρημα», σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος.

    Την περασμένη βδομάδα το ΔΣ της Praxia Bank συνεδρίασε στο Λονδίνο, παρουσία του βασικού μετόχου Μπομπ Ντάιμοντ και «κλείδωσε» το νέο οργανόγραμμα της τράπεζας, που χαρακτηριστικό του είναι η συρρίκνωση.

    Στο Λονδίνο λοιπόν αποφασίστηκε ότι το κομμάτι του Digital εφεξής θα το «τρέχει» η CEO της τράπεζας κ. Αναστασία Σακελλαρίου και το κομμάτι του Retail το αναλαμβάνει ο επικεφαλής του Corporate κ. Μάριος Κάσινος.

    Και καθώς τα κεφάλαια είναι στο 1/3 του αρχικού σχεδιασμού, έπεσε μεγάλο ψαλίδι και στο σχέδιο λειτουργίας. Λιγότερα καταστήματα, λιγότερα προϊόντα. Εν αναμονή λοιπόν για το opening  της Praxia Bank που υποσχόταν να φέρει νέο ψηφιακό αέρα στο ελληνικό banking.

    «Ήρθε μια νέα ισχυρή τράπεζα. Η τράπεζα της επόμενης μέρας για την Ελλάδα» αναφέρεται στην ιστοσελίδα. Μένει να το δούμε και στην πράξη.

    Ο βασικός μέτοχος της PRAXIA Bob Diamond (αριστερά) και η Αναστασία Σακελλαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ