• Τράπεζες

    Πλώρη για την ευρωπαϊκή αγορά βάζει η Viva Wallet – Ο ρόλος των Δασκαλόπουλου και Λάτση

    Χάρης Καρώνης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Viva

    Χάρης Καρώνης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Viva


    Πιο κοντά στον στόχο της, που είναι η επέκταση  στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών συναλλαγών, έρχεται ο όμιλος της Viva Wallet, καθώς διαθέτει τραπεζική άδεια, ενώ νέα επενδυτικά κεφάλαια εισέρευσαν στα ταμεία της.

    Το επενδυτικό fund Diorama -του  επιχειρηματία Δ. Δασκαλόπουλου– επένδυσε πρόσφατα 15 εκατ. ευρώ στη Viva, ενώ συμμετοχή στην εταιρεία με ποσοστό 20% έχει και η οικογένεια Λάτση.

    Το «πλαστικό χρήμα» που μπήκε στην καθημερινότητα των καταναλωτών απογείωσε το 2016, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, τις επιδόσεις της Viva. Συγκεκριμένα, η  εταιρεία διεκπεραίωσε πληρωμές άνω των 500 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε αύξηση 139% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα πέτυχε αύξηση εσόδων σχεδόν κατά 52%, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 15,75 εκατ. ευρώ. Τα 10 εκατ. ευρώ προήλθαν από προμήθειες της θυγατρικής της Viva Payments (9,8 εκατ. ευρώ) και τα 5,8 εκατ. ευρώ από την  αύξηση των εσόδων της θυγατρικής Viva  Services.

    Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ. Χάρης Καρώνης της Viva «κτύπησε» -χωρίς επιτυχία- την απόκτηση του 50% της «Σκρουτζ» και, όπως είχε γράψει το mononews.gr, «το τίμημα έφτασε σε απροσδόκητα ψηλά επίπεδα, μετά από διαδοχικά «χτυπήματα» που έγιναν από την πλευρά του επιχειρηματία Χάρη Καρώνη του ομίλου της «Viva» στον οποίο έχει συμμετοχή με 20% η οικογένεια Λάτση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χάρης Καρώνης είχε μαζί του στη συγκεκριμένη, σκληρή διεκδίκηση της «Σκρουτζ» από τη Viva.gr και το fund DECA, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Παρόλα αυτά το ιδρυτικό σχήμα των μετόχων εξασφάλισε την απαιτούμενη χρηματοδότηση, προσφέροντας 10 εκατ. ευρώ για να επαναγοράσει το 50% της εταιρείας που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών προϊόντων στην Ελλάδα».

    Τώρα η Viva, η ελληνική fintech εταιρεία που  διαθέτει την κατάλληλη τραπεζική άδεια, μοναδική ενισχυμένη κεφαλαιακά βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο για πανευρωπαϊκή επέκταση στις υπηρεσίες ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στόχο που έχει βάλει 5ετές πλάνο για να τον επιτύχει.

    Να σημειωθεί ότι το 2016 ο όμιλος διασυνδέθηκε ως Principal Membership με την Visa και την Mastercard.

    Ο όμιλος της Viva το 2016 βελτίωσε και την κερδοφορία του, με τα  προ φόρων κέρδη να διαμορφώνονται στις  627.000 ευρώ (από 134.000 ευρώ στην προηγούμενη χρήση),  ενώ σε επίπεδο κερδών EBITDA εμφάνισε 1,385 εκατ. ευρώ (από  864.000 ευρώ) με τις δανειακές υποχρεώσεις να φτάνουν τα 31 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ