• Τράπεζες

    Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τον Ηρακλή: Ο «Mr ΟΔΔΗΧ», Δημήτρης Τσάκωνας, στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Morgan Stanley


    Πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, ΤτΕ, SSM και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στο κρίσιμο θέμα του εποπτικού χειρισμού του τμήματος των ομολόγων, που θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που πραγματοποιούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Το θέμα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα και του υπουργείου Οικονομικών ενόψει της επίσκεψης του επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου.

    Μέχρι τότε ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υφυπουργός, Γιώργος Ζαββός, θα έχουν υπογράψει την απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Παρακολούθησης που θα εξετάσει τα αιτήματα των τραπεζών για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου και θα ελέγχει την αποτελεσματικότητα των εταιρειών διαχείρισης που θα αναλαμβάνουν να «τρέξουν» τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια.

    Στη θέση του προέδρου της Επιτροπής τοποθετείται ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημήτρης Τσάκωνας. Η σύνθεση της Επιτροπής είναι 6μελής καθώς εκτός από τον κ. Τσάκωνα, μέλη ορίζονται:

    • ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών Κανόνων της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,

    • ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,

    • δύο εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος

    • 1 εκπρόσωπο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και

    • 1 εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους αναπληρωτές τους.

    Οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται ενόψει της υποβολής από τη Eurobank του αιτήματος για την ένταξη του χαρτοφυλακίου Cairo στον Ηρακλή που αναμένεται άμεσα και πριν τα τέλη του μήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο Cairo είναι ύψους 7,5 δισ. ευρώ και το τμήμα των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes) για το οποίο η τράπεζα θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή» διαμορφώνεται στα 2,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Eurobank, λόγω της μεθόδου “internal ratings-based” (IRB) που ακολουθεί, έχει τη μικρότερη επίπτωση από τον εποπτικό χειρισμό του θέματος, αλλά σε κάθε περίπτωση η επίλυση του κατά πόσο το τμήμα αυτό των δανείων θα αποαγνωριστεί από τον ισολογισμό της είναι κρίσιμη για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή με την doValue.



    ΣΧΟΛΙΑ