• Τράπεζες

    O ρόλος της Goldman Sachs στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank

    Silicon Valley Bank

    Silicon Valley Bank


    Ως σύμβουλος της Silicon Valley Bank, η Goldman Sachs προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα, ανεπιτυχώς, να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου για την τράπεζα την τελευταία στιγμή, προκειμένου να την σώσει από την κατάρρευση.

    Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κολοσσός της Wall Street είχε έναν ακόμη ρόλο κατά τις τελευταίες ημέρες της τράπεζας, για τον οποίο μάλιστα εισέπραξε μια τεράστια προμήθεια: Αγόρασε ένα μέρος του χρέους της τράπεζας σε μια συμφωνία που τελικά προκάλεσε  ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της τράπεζας.

    Ως αντάλλαγμα για την αγορά χρέους 21,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Silicon Valley Bank η Goldman είναι πιθανό να κερδίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

    Όταν η Moody’s προειδοποίησε ιδιωτικά τη Silicon Valley Bank στις αρχές Μαρτίου ότι αντιμετώπιζε πιθανή υποβάθμιση, η τράπεζα κάλεσε την Goldman ως σύμβουλο, στην προσπάθεια της να βρει λύση.

    Ωστόσο το σχέδιο που περιλάμβανε δύο μέρη, την άντληση κεφαλαίων και την αγορά χρέους, δεν μπόρεσε να σώσει την Silicon Valley Bank.

    Στο μεταξύ, η αποζημίωση που εισέπραξε η Goldman και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τη σχέση της με την τράπεζα θα μπορούσαν να εγείρουν νέα ερωτήματα.

    Ένα από αυτά είναι κατά πόσο η Goldman λειτούργησε διατηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

    Πρόσφερε στην Silicon Valley Bank την ευκαιρία να προσλάβει έναν άλλο σύμβουλο για να επεξεργαστεί την συμφωνία για το ομόλογο, αλλά η τράπεζα αρνήθηκε, υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα.

    Οι τράπεζες συχνά εκτελούν πολλαπλούς ρόλους για τους πελάτες τους – και είναι δύσκολο να το κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των ομάδων τους. Πολύ περισσότερο σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, όπως ήταν αυτή της SVB.

    Η ζημιά των 1,8 δισ. δολαρίων

    Μία ζημιά ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πώληση τίτλων ήταν αυτή που πυροδότησε τον πανικό της αγοράς σχετικά με την Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα. Την Τρίτη η μητρική της τράπεζας αποκάλυψε ότι ο αγοραστής των συγκεκριμένων τίτλων ήταν η Goldman Sachs.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση στη SEC, η Goldman Sachs αγόρασε το χαρτοφυλάκιο σε «τιμές διαπραγμάτευσης».

    Οι τίτλοι είχαν κατά προσέγγιση λογιστική αξία 23,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οποία η Goldman πλήρωσε 21,45 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη ζημιά 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από φόρους, που οδήγησαν τελικά στην κατάρρευση της SVB.

    Μια προηγούμενη ενημέρωση της τράπεζας στη SEC ανέφερε ότι η Goldman Sachs ήταν επίσης η τράπεζα που είχε αναλάβει την ανεπιτυχή αύξηση κεφαλαίου της SVB ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας yahoo finance που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος, η Goldman αγόρασε τους τίτλους «υψηλής ρευστότητας» με ίσους όρους και με όρους αγοράς από την SVB.

    Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η Goldman δεν ήταν σύμβουλος για την πώληση του χαρτοφυλακίου, αλλά ότι η SVB ζήτησε τη βοήθεια της τις τελευταίες ημέρες της για να βρει ρευστότητα. Η πώληση τίτλων στην Goldman ήταν μια απόπειρα εξεύρεσης λύσης, επισήμανε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Citi: Τι σημαίνει η κατάρρευση της SVB για την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές τράπεζες

    Tim Mayopoulos: Ο CEO που έρχεται να μαζέψει το χάος της Silicon Valley Bank



    ΣΧΟΛΙΑ