• Τράπεζες

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε ρόλο «Ρομπέν των δανειοληπτών»;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλάει στο συνέδριο της Ολυμπίας την 1η ημέρα στο Ζάππειο Μέγαρο

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Η ένταση εκατέρωθεν ήταν κυρίαρχη στη χθεσινή  συνάντηση των CEOs των τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

    Οι τόνοι σηκώθηκαν αρκετές φορές και οι ατάκες –αν και κόσμιες- ήταν φαρμακερές. Μία ατμόσφαιρα κόλαση.

    Ο υπουργός –φέρεται- να αντιμετώπισε απαξιωτικά τους τραπεζίτες. Κάποιοι μάλιστα λένε πως ήταν εριστικότατος απέναντι τους.

    Ο κ. Σταϊκούρας –σύμφωνα με  πληροφορίες- τους «κατηγόρησε» πως δεν αντιλήφθηκαν τη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης και ότι πήγαν «απροετοίμαστοι» στη χθεσινή συνάντηση, την οποία προσπάθησαν να αναβάλουν, ότι δεν είχαν δομημένη πρόταση για την στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, ότι άλλα συμφώνησαν και ουδέν έπραξαν.

    Η ένταση ανάμεσα στους τραπεζίτες και τον υπουργό  ήταν έκδηλη –κάποιες στιγμές ξεπεράστηκαν τα όρια- καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης. Ο  υπουργός, ως άλλος «Ρομπέν των δανειοληπτών», επιθυμεί μηδενική συμμετοχή της πολιτείας στην επιδότηση των δόσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά και το κόστος της στήριξης να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τις τράπεζες, οι οποίες εμφάνισαν ισχυρή κερδοφορία στο 9μηνο και συνεπώς μπορούν να στηρίξουν εκείνο το τμήμα της πελατείας τους που πιέζεται στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανεισμού του.

    Οι  τραπεζίτες από την πλευρά τους επανέλαβαν ότι χρειάστηκαν προσπάθειες χρόνων για να απαλλαγούν τα χαρτοφυλάκια τους από το βάρος των «κόκκινων» δανείων και να περιοριστούν σε μονοψήφιο ποσοστό, και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να πάνε σε οριζόντιες λύσεις ρυθμίσεων, αφού τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια θα πάνε αυτόματα στην πορτοκαλί κατηγορία (stage II) και αν υπάρξει νέα καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση του δανείου πάει στο κόκκινο.

    -Εχετε καλομάθει και θέλετε να στηρίζει το κράτος τους δανειολήπτες, και σεις να μην συμμετέχετε, να μην έχει κανένα κόστος αυτή η στήριξη για σας,  φέρεται να είπε ο υπουργός. Οι Ισπανοί τραπεζίτες κάθισαν σε ένα τραπέζι και βρήκαν λύση, βρείτε και σεις.

    -Εποπτευόμαστε σε κάθε κίνηση μας, ήταν η απάντηση των CEOs, δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις χωρίς την έγκριση του SSM.

    Και υπενθύμισαν πως ο περιορισμός των «κόκκινων» δανείων είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Το σημείο αυτό, δηλαδή ποιος θα επιδοτήσει, σε τι ποσοστό και για πόσο διάστημα τις δόσεις των στεγαστικών που έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά,  δημιουργήθηκε μεγάλη κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Τελικά συμφώνησαν να σταλεί η πρόταση των τραπεζών στον SSM προκειμένου να δώσει το τελικό ok.

    Ένταση προκλήθηκε –σύμφωνα με πληροφορίες – και στο θέμα των επιτοκίων καταθέσεων. Με τον κ. Σταϊκούρα να ζητά από τους τραπεζίτες να τα αυξήσουν εδώ και τώρα.

    Όταν η συνάντηση έλαβε τέλος, και ενώ ο υπουργός για άλλη μία φορά επέβαλε το νόμο της σιωπής στους τραπεζίτες, αφού τους ζήτησε να μην κάνουν δηλώσεις και διαρροές για τα όσα  διημείφθησαν μεταξύ τους, ο ίδιος έκανε μία «μίνι» ενημέρωση στους δημοσιογράφους. Μάλιστα συνοδευόταν από την κα Μαριαλένα Αθανασοπούλου, την  Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

    Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό θα υπάρξει λύση, η οποία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για να μην διακυνδυνεύσουμε  το investment grade. Έτσι σε δύο εβδομάδες, γύρω στις 15 Δεκεμβρίου θα υπάρξει νέα συνάντηση  προκειμένου να «κλειδώσει» μία πρόταση που δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος.

    Σημειώνουμε ότι η  πρόταση που θα σταλεί στην Φρανκφούρτη για έγκριση είναι στη λογική του «Γέφυρα» και οι τράπεζες θα επιδοτούν το επιπλέον ποσό της μηνιαίας δόσης, που έχει προκύψει από τον Ιούλιο, όταν ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ.

    Για να εφαρμοστεί αυτή η λύση στήριξης είναι απαραίτητη η έγκριση από τον  SSM, αφού θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα «κτυπηθούν» τα δανειακά  χαρτοφυλάκια  των τραπεζών και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος  κεφαλαιακής σταθερότητας.

    Σε κάθε περίπτωση η περίμετρος των ωφελούμενων δανειοληπτών θα είναι μικρή και θα περιλαμβάνει   20.000 με 30.000.

    Διαβάστε επίσης

    Λύση αλά «Γέφυρα» για τους ευάλωτους δανειολήπτες

    Νέο μπρα ντε φερ τραπεζιτών με Χρήστο Σταϊκούρα για την στήριξη των δανειοληπτών



    ΣΧΟΛΙΑ