• Τράπεζες

    Μάικλ Έρικσον (Intrum): «Ήρθαμε για να μείνουμε»

    Μίκαελ Έρικσον, Intrum – Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς


    «Ήρθαμε για να μείνουνε» διεμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής της Intrum κ. Μάικλ Έρικσον σε ενημέρωση τύπου που έδωσε από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστο Μεγάλου με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών για τη δημιουργία της κοινής εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας.

    Ο επικεφαλής του σουηδικού ομίλου επέμεινε στο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα που έχει η Intrum στις αγορές που δραστηριοποιείται, σημειώνοντας με έμφαση ότι η πολιτική της διαφοροποιείται από αυτή των επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

    Η συμφωνία είναι δεκαετούς διάρκειας και προβλέπει τη δημιουργία κοινής εταιρείας στην οποία ο σουηδικός όμιλος θα ελέγχει το 80% και η τράπεζα Πειραιώς το 20% και η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου των κόκκινων δανείων της τράπεζας ύψους 27 δις ευρώ.

    Στόχος είναι η νέα εταιρεία να αναλάβει τη διαχείριση κόκκινων δανείων και άλλων τραπεζών ή funds, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Intrum, που δραστηριοποιείται σε 24 χώρες. Η συναλλαγή αποτιμάται στα 410 εκατ. ευρώ και αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στον τομέα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στη χώρα μας, δημιουργώντας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς «το μεγαλύτερο ανεξάρτητο διαχειριστή NPEs στην Ελλάδα».

    Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις τέσσερις μήνες από την ανακοίνωσή της θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας Όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου η έγκαιρη ολοκλήρωσή της ανοίγει το δρόμο και για τις τιτλοποιήσεις που προγραμματίζει η τράπεζα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι του SSM για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων .

    Συνολικά οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις θα φτάσουν τα 6 δις ευρώ έως και το 2021 και ήδη η τράπεζα αναμένεται να αποστείλει την προσεχή εβδομάδα στις εποπτικές αρχές το αίτημα για την πρώτη τιτλοποίηση ύψους 2 δις ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο που θα τιτλοποιηθεί θα περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα ενταχθεί στο Asset Protection Scheme, δηλαδή το μηχανισμό με την ονομασία «Ηρακλής» που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.



    ΣΧΟΛΙΑ